امر به معروف و نهی از منکر نوعی سیستم پالایش اجتماعی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تربت حیدریه، کارگاه امر به معروف و نهی از منکر شب گذشته با حضور حجت الاسلام گلکار، استاد برتر کارگاه های نگرشی در آستان قدس رضوی و استاد نمونه مؤسسه مطالعات راهبردی در سالن ابن سینای دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه برگزار شد.
حجت الاسلام گلکار قدم اول برای داشتن عملکرد موفق در هر عرصه ای را اصلاح زاویه دید، نگاه مطلوب و نگرش مثبت دانست و تصریح کرد: رفتارهای انسان تابعی از افکار و افکار ما تابعی از نوع نگاه و نگرش ما نسبت به موضوعات زندگی است؛ بنابراین بر اساس آیات قرآن سعی کنید نگاه درستی نسبت به زندگی داشته باشید.
وی ادامه داد: اولیای خدا کسانی هستند که نگاهشان به دنیا نگاه درستی است و این کارگاه نیز به دنبال رسیدن به نگرشی مطلوب نسبت به امر به معروف و نهی از منکر است.
حجت الاسلام گلکار گفت: اگر بخواهید نگاه مطلوبی نسبت به هر موضوعی داشته باشید بهترین نوع نگاه دید سیستمی،جامع و هدفمند است، بنابراین اگر بتوانید با برنامه هدف خود را مشخص کرده و راهبرد مرکزی را انتخاب و از بروز آفت ها جلوگیری کنید، آنگاه می توانید ادعا کنید نگاه سیستمی نسبت به موضوع داشته اید.
امر به معروف و هدف از انجام آن
استاد نمونه مؤسسه مطالعات راهبردی وجود سه نوع سیستم برای رسیدن به فرهنگ تمدن اسلامی را ضروری دانست و گفت: باید ساختار سیستم های معرفتی در جامعه در راستای نظام فکری، ساختار قانونی در راستای الزام آوری در زندگی فردی و اجتماعی و ساختار فرهنگی و اخلاقی در راستای حرکت جامعه به سمت هدف طراحی شود.
وی هویت امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان یک نظام رفتاری، قانونی و فرهنگی معرفی کرد و برنامه سالم سازی و سیستم پالایش اجتماعی را هدف آن دانست و افزود: تضمین سلامت جامعه در گرو تحقق امر به معروف و نهی از منکر در مقیاس کل جامعه است.
استاد نمونه مؤسسه مطالعات راهبردی نقطه شروع امر به معروف و نهی ازمنکر را علم و آگاهی دانست و تصریح کرد: علم و آگاهی به نظام کاربردی انسان با کل عالم هستی، شناخت قوانین و فرهنگ ها و تببین امر به معروف و نهی از منکر از میان این قوانین و فرهنگ ها، نقطه شروع امر به معروف به معروف و نهی از منکر است.
وی ادامه داد: از اراده انسان به کل عالم نیرو وارد شده و برآیند بازگشت نیروها بر اراده انسان، مسیر حرکتش را در عالم هستی را مشخص می کند؛ در نتیجه باید برای تمام محورهای ارتباطی با کل عالم برنامه داشته باشیم تا برای حرکت به سمت هدف، نیروی مثبت بگیریم.
حجت الاسلام گلکار با بیان این که برای تحقق این موضوع در زندگی خود باید جایگاه خویشتن در نظام هستی و معادلات ارتباطی در کل عالم هستی را بشناسیم، خاطرنشان کرد: بر این اساس باید اعمال و رفتار، قوانین و فرهنگ حرکت را بر مبنای آن تنظیم کنیم.
استاد نمونه مؤسسه مطالعات راهبردی وجود قانون فرهنگی و قانونی را برای تک تک محورهای ارتباطی ضروری دانست و گفت: باید الزامات و بایدها و نبایدهایی وجود داشته باشد تا حداقل ارتباط مطلوب با محورها را تأمین کرده و برنامه های فرهنگی به منظور حداکثرسازی گرفتن نیروی مثبت از عالم هستی برای حرکت به سمت هدف وجود داشته باشد.
وی افزود: نقشه حقیقی برای رسیدن به تمدن اسلامی مبتنی بر تعریفی است که از هویت حقیقی انسان نشأت می گیرد و بر اساس هویت انسان نیازهای او شکل می گیرد، همانطور که اگر تفکری انسان را به عنوان موجودی مادی بداند؛ یک نقشه برای آن تعریف می کند درحالیکه اگر تفکری انسان را تشکیل شده از لایه های وجودی جسم، فکر و قلب بداند، نقشه ای دیگر برای او برنامه ریزی می کند.
راهبرد امر به معروف و نهی از منکر
حجت الاسلام گلکار راهبرد امر به معروف و نهی از منکر را روح حاکم بر کل وجود عنوان کرد و گفت: در هر برنامه اگر بخواهید به مقصد برسید، بر روی سیاستی تمرکز کنید تا به نتیجه برسید و راهبرد امر به معروف و نهی از منکر ایجاد بهبود کنترل کیفیت اجتماعی در جامعه است.
وی افزود: پس از مشاهده رفتار طرف مقابل، مطابقت رفتارهای وی بر اساس ضریب اهمیت شاخصه های استاندارد و تصدیق رفتار با ناهنجاری یا افت کیفیت، سکوت و عبور و نفی بدون زمینه سازی از راهکارهای عملیاتی امر به معروف و نهی از منکر است./864/202/ب2