۲۴ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۴۱
کد خبر: ۴۶۷۲۵۷
دبیر شورای عالی حوزه علمیه خراسان:

بقا و تداوم اثرگذاری حوزه‌های علمیه در گرو تحول و روزآمدی این نهاد است

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه با تأکید بر توجه و پرداخت اصولی به تحول حوزه‌های علمیه مطابق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، گفت: تحول حوزه‌های علمیه ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای بقا و اثرگذاری این نهاد علمی و دینی است.
حجت الاسلام والمسلمین فرزانه حجت الاسلام والمسلمین فرزانه - اجلاس سراسری مدیران مدارس علمیه استانهای سه گانه خراسان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان شمالی، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدباقر فرزانه، دبیر شورای عالی حوزه علمیه خراسان امروز در اجلاس سراسری مدیران مدارس علمیه استانهای خراسان شمالی، رضوی و جنوبی که به میزبانی بجنورد و در محل دهکده مقاومت مرکز استان خراسان شمالی برگزار شد، اظهار کرد: در طول تاریخ دشمنان اسلام برای دست‌یابی به اهداف و مطامع خود دو رویکرد دور کردن مسلمانان از قرآن و ایجاد اختلاف در بین آنها و نیز علم‌آموزی و سیادت علمی را در دستور کار خود قرار دادند.

وی با بیان اینکه متأسفانه دشمنان در هر دو زمینه تا حدی زیادی موفق شدند، افزود: به همین دلیل امروز می‌بینیم که دنیای اسلام در آتش اختلاف و دوری از قرآن در حال سوختن است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه ادامه داد: باید بپذیریم دشمنان موفق شده‌اند ما را از فهم قرآن دور کنند و از اختلاف و تفرقه بین مسلمانان در راستای اهداف شوم خود سوءاستفاده کرد.

وی با بیان اینکه آنها از درون جامعه اسلامی قشر افراطی و انحرافی را به وجود آورده و آن را به جان مسلمانان انداختند، تصریح کرد: ما باید از این تجربه درس گرفته و سعی کنیم به هیچ قیمتی در بین امت اسلام اختلاف ایجاد نشود و در عین حال آتش اختلاف و تفرقه را خاموش کنیم.

امام جمعه موقت مشهد با اشاره به رسالت حوزه‌های علمیه برای مقابله با این اهداف و برنامه‌های دشمنان، تصریح کرد: در این راستا برترین حوزه‌های علمیه اسلامی، مدارس علمیه شیعی هستند؛ از این‌ رو باید طلاب و روحانیان بیش از پیش با قرآن انس بگیرند.

تاکنون در زمینهٔ تحول حوزه‌های علمیه کار چندانی صورت نگرفته است

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه در ادامه با تأکید بر لزوم تحول در حوزه‌های علمیه، اضافه کرد: حوزه‌های علمیه برای تحول آمادگی دارند اما متأسفانه چندین سال از مطرح کردن این موضوع از سوی رهبر معظم انقلاب گذشته اما هنوز کار چندانی صورت نگرفته است.

وی با هشدار نسبت به خطر بی‌تحرکی و بی‌اثر شدن حوزه‌های علمیه، اظهار کرد: بنا به فرموده شهید مطهری دین از بین رفتنی نیست؛ زیرا حیات بشر به دین نیازمند است اما این به آن معنا نیست که حوزه‌های علمیه در هر شرایطی باقی و مؤثر خواهند بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه تصریح کرد: وجود و تأثیر عالم دینی و نهاد حوزه علمیه طی قرون متمادی به این معنا نیست که در هر شرایطی باقی خواهیم ماند؛ بلکه تحول رمز بقای ما است و بدون تحول و روزآمدی اگر حتی باقی هم بمانیم در جامعه منزوی و بی‌اثر خواهیم بود.

رییس دانشگاه علوم اسلامی رضوی با تأکید بر اجرای دقیق فرمایشات رهبری در این زمینه، خاطرنشان کرد: امروز حوزه‌شناس‌ترین انسان در بین جامعه روحانیت رهبر معظم انقلاب است؛ زیرا حوزه‌های علمیه و علما را به‌خوبی می‌شناسند؛ ازاین‌رو اصرار بر تحول حوزه‌ها از سوی رهبری حساب‌شده و دقیق است.

وی ادامه داد: اگر حوزه علمیه خواهان تداوم اثرگذاری در جامعه است باید تحول را پذیرفته و برای تحقق آن تلاش کند و در این راستا باید همه وارد میدان شوند.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه با اشاره به فرمایشات رهبری در مورد تحول حوزه‌های علمیه، اظهار کرد: بنابراین فرمایشات تحقق تحول در حوزه‌های علمیه درگرو بازنگری و نوسازی در روشها، متون، آموزش، پژوهش و تولیدات حوزه علمیه و سازمان‌دهی و جهت‌دهی آنها است؛ به این معنا که تحول در تمام ارکان حوزه علمیه صورت گیرد.

وی با بیان اینکه بازنگری عمیق و همه‌جانبه در حوزه علمیه ضرورت اساسی است، خاطرنشان کرد: بنا به فرموده رهبر معظم انقلاب، هدف از تحول حوزه علمیه، ساخت حوزه علمیه‌ای پرمغز، پویا، نوآور، آشنا به نیازهای روز و عصر و انقلابی است.

علم اسلامی از کاروان علمی دنیا عقب افتاده است

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه با اشاره به اینکه متأسفانه ما اکنون داخل کاروان علم جهانی نیستیم، تصریح کرد: اکنون دنیا کاروان علوم مختلف را می‌بیند اما فقه و فلسفه اسلامی ما جزء کاروان علمی جهان نبوده و از این کاروان عقب هستیم؛ در حالی که کاروان علم دینی اسلام باید سردمدار کاروان علمی جهان باشد.

امام جمعه موقت مشهد اضافه کرد: انقلاب و نظام اسلامی ما در پیدایش، رشد، پیروزی، تشکیل نظام و بقاء، اصول و آرمانها و ارزشهایی دارد و روحانی و طلبه انقلابی کسی است که این اصول و آرمانها را درک کرده، آنها را راه زندگی و فرهنگ خود قرار دهد و در این مسیر از آب و آتش به‌سلامت بگذرد.

وی با بیان اینکه مکتب تشیع انسان‌ساز بوده و تنها مکتبی است که می‌تواند نیازهای جامعه را به بهترین شکل برآورده کند، تصریح کرد: امروز این موضوع در دنیا به اثبات رسیده و کشورهای مختلف به دنبال استفاده از مکتب و تجربه تشیع هستند.

دبیر شورای عالی حوزه علمیه خراسان با اشاره به اصول انقلابی بودن، خاطرنشان کرد: در این زمینه استکبارستیزی و شناخت استکبار و دشمن یک اصل است؛ زیرا لازمه انقلابی بودن مجاهدت در جهاد کبیر و دفاع از مظلوم است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه با بیان اینکه عدالت‌خواهی یکی دیگر از اصول انقلاب و نظام اسلامی است، تصریح کرد: نمی‌توان ادعای انقلابی بودن داشت اما نسبت به بی‌عدالتی ساکت بود.

وی با اشاره به اینکه دفاع از محرومان و عزت اسلام و مسلمانان در کل جهان از آرمانهای انقلاب و نظام اسلامی است، اضافه کرد: پیشاپیش این مسیر باید طلبه و روحانی انقلابی قرار داشته باشد.

حوزویان اجازه تضعیف روحیه انقلابی در کشور را ندهند

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه تصریح کرد: امروز در داخل کشور ما افرادی هستند که می‌خواهند روحیه انقلابی را تضعیف کنند اما طلاب و روحانیان نباید اجازه چنین موضوعی را بدهند.

وی با بیان اینکه حفظ و تحویل انقلاب اسلامی به نسل بعدی نیازمند داشتن روحیه انقلابی است، افزود: مقاومت، ایستادگی و تسلیم نشدن در برابر خواسته‌های غیراسلامی و غیرعادلانه از ملزومات حفاظت و حراست از انقلاب و نظام اسلامی و تحویل آن به نسلهای بعدی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه در ادامه با اشاره به ضرورتهای تحول در حوزه‌های علمیه، خاطرنشان کرد: بنا به فرموده رهبری پیشرفت حیرت‌انگیز علوم تجربی و انسانی، تحولات شگرف صنعت، رشد سریع علمی مخاطبان، تحول در مسائل اجتماعی و فرهنگی و اثرگذاری فضای مجازی ضرورت تحول در حوزه‌های علمیه را تأکید می‌کند.

وی با بیان اینکه فضای مجازی در همه عرصه‌ها اثرگذاری عمیق و مؤثری دارد، اظهار کرد: تولید دانش دینی و نظریه‌پردازی با پژوهش، تبلیغ دانش و ارزشهای دینی، تذهیب نفوس و تبیین و ترویج الگوهای اخلاقی و ساختارسازی نظامهای اسلامی و آینده‌نگری درگرو تحول در حوزه‌های علمیه است.

حجت‌الاسلام والمسلمین فرزانه با اشاره به ابزارهای تحول در حوزه‌های علمیه، افزود: اعتقاد و باور به تحول، عدم مطلق‌انگاری، همه‌جانبه‌نگری و داشتن نظم و تشکیلات از ابزارهای لازم برای تحقق این هدف است.

گفتنی است، اجلاس سراسری مدیران مدارس علمیه استانهای سه‌گانه خراسان به میزبانی بجنورد، مرکز خراسان شمالی، با رویکرد تحول در حوزه علمیه و با شعار «حوزه انقلابی، اندیشه و عمل» طی روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه، 24 و 25 آذرماه با حضور دبیر و اعضای شورای عالی حوزه علمیه خراسان، مدیر حوزه علمیه خراسان و مدیران مدارس علمیه سراسر استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی در حال برگزاری است.

حوزه علميه خراسان با هزار و 200 سال قدمت و حدود 30 هزار طلبه در حال آموزش در 131 مدرسه علميه تحت نظر 2 هزار استاد، پس از حوزه علميه قم دومين مركز حوزوي ايران است.

مدارس علمیه استان خراسان شمالی از سال 1388 تا سال 95 به‌صورت نمایندگی مدیریت زیر نظر حوزه علمیه خراسان بزرگ اداره می‌شدند اما حوزه علمیه خراسان شمالی از شهریورماه امسال به مدیریت استانی ارتقا یافت.

در استان خراسان شمالی 16 مدرسه علمیه شامل 10 مدرسه علمیه ویژه برادران و شش مدرسه علمیه ویژه خواهران فعال است که در سال تحصیلی جاری درمجموع هزار و 500 طلبه خواهر و برادر در این مدارس در سطوح یک، دو، سه و چهار زیر نظر 170 استاد اعزامی و حق‌التدریس مشغول به تحصیل علوم دینی هستند./9314/201/ب2

ارسال نظرات