۲۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۹:۲۴
کد خبر: ۴۶۷۱۳۱
رییس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی ارائه کرد؛

گزارشی از عملکرد پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی

علیپور با بیان این که فلسفه از جایگاه بالایی در تمدن سازی برخوردار است، گفت: مبنای تمام تمدن های بزرگ فلسفه بوده است و رهبر معظم انقلاب هم از همین جهت بر روی حکمت اسلامی تأکید دارند.
ابراهیم علیپور رئیس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ابراهیم علیپور، رییس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی، صبح روز گذشته در حاشیه نمایشگاه دستاوردهای دفتر تبلیغات که در مرکز همایش های غدیر برپا شده است، با بیان این که شکی در اهمیت فلسفه و کلام اسلامی نیست، اظهار داشت: تأثیرات تمدنی فلسفه در تمام تمدن های تاریخ بسیار پر رنگ بوده و نوشته های فلسفی تأثیر فزاینده مستقیمی در تمدن آن دوره داشته است.

وی با بیان این که کانت پدر فلسفه مدرنیست است، خاطرنشان کرد: با نگاهی به فلسفه سیاست کانت می بینیم که آن پندها مبنای سیاست مداری غرب و آنجایی که آزادی را مطلق می داند و می گوید می توان به خاطر آزادی کسی را کشت و به کشوری حمله کرد مبنای سیاست مداری جهان غرب امروز قرار گرفته است.

علیپور با بیان این که مقام معظم رهبری فلسفه را فقه اکبر معرفی کردند، گفت: آیت الله اعرافی هم بر تأکید معظم له برای پرداختن به حکمت اسلامی اشاره کردند؛ اهمیت حکمت اسلامی به جهت اهمیت فلسفه است و پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی برای رفع همین نیازها تأسیس شده است.

وی با بیان این که ما تا کنون 6 کتاب را در حوزه فلسفه اسلامی چاپ کرده ایم، افزود: همچنین مقاله های زیادی در این حوزه و دو شماره از مجله نقد و نظر با موضوعات پایایی و پویایی فلسفه اسلامی چاپ کرده ایم و کتاب درآمدی بر چسیتی فلسفه اسلامی که مجموعه ای از گفت و گو ها است جلد دومش با عنوان هست ها و بایسته های فلسفه اسلامی در دست چاپ است.

رییس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی با بیان این که حجت الاسلام سید محمود موسوی که چند دوره به عنوان استاد مدعو در کشورهای اندونزی و مالزی رفته بودن گفتن که شناخت زیادی از فلسفه اسلامی در دانشگاه های این کشورها وجود ندارند، افزود: ما در بررسی که داشتیم دیدیم که هماوردی خوبی با فلسفه غرب از جمله فلسفه زبان در قرن 19 و فلسفه ذهن در قرن 20 داریم.

 وی با بیان این که ما در پژوهشکده فلسفه و کلام دانش های زبانی را طراحی کردیم و چهار شماره نقد و نظر را به مجموعه مقالات این حوزه اختصاص دادیم، اظهار داشت: همچنین چند پروژه در حال اتمام در این حوزه داریم و در حوزه رابطه نفس و بدن اثاری را کار کرده ایم و 23 جلد کتاب به چاپ رسانده ایم و 7 جلد کتاب هم در حال نشر است که می تواند یک مرجع در فلسفه اسلامی در حوزه رابطه نفس و بدن باشد؛ در بخش کلام در رابطه عقل و ایمان کار کرده ایم ولی به صورت کلی در این زمینه فقر زیادی داریم.

علیپور افزود: پژوهشکده فلسفه و کلام در حوزه فلسفه اخلاق هم در حوزه  فرا اخلاق و هم اخلاق هنجاری کارهای متعددی انجام دادیم و یک نمونه از کارهایی که انجام می گیرد در حوزه فلسفه اخلاق پزشکی است که پژوهشگاه چند مقاله بین المللی را کار کرده است و تنها مقاله ای که در حوزه اخلاق پزشکی در ممالک اسلامی نوشته شده است از ایران است و در دانشگاه های کشورهای مختلف از جمله کره جنوبی و انگلیس تدریس می شود.

وی با اشاره به این که افق های آینده به سمت پاسخ به موضوعات مهم و پاسخ به شبهات جدید در حوزه کلام پیش خواهد رفت، خاطرنشان کرد: ما در حوزه فلسفه هم همایش های خوبی را برگزار کرده ایم.

رییس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی در رابطه با مجله نقد و نظر، اظهار داشت: این مجله پارامترهای مثبتی دارد و در حقیقت نماد روشن فکری حوزه است که در مجامع آکادمیک بسیار مورد استقبال قرار گرفته و قبل از چاپ مشتری دارد زیرا در موضوعات نو ظهور که به تعداد انگشتان دست مقاله نیست مانند موضوعات معنای زندگی این مجله ویژه نامه به چاپ رسانده است.

وی با اشاره به دشواری کار در موضوعات جدید ابراز داشت: ما وقتی وارد حوزه های جدید می شویم نقدهایی هم وجود دارد و این که مجله ای پیشگام باشد بسیار حائز اهمیت است، این مجله از سال 61 علمی پژوهشی و امسال شمارگان آن بروز شده است./843/202/ب3

ارسال نظرات