ایجاد موج دین خواهی از برکات انقلاب اسلامی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمدتقی مصباح یزدی پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاحیه سال تحصیلی جدید مرکز آموزش مجازی و نیمه حضوری فرهنگ و معارف اسلامی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) به ایراد سخن پرداخت.
تبیین مراحل فراگیری علوم
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: زمانی که متولد شدیم معلومات آگاهانه ای نداشتیم؛ به تدریج نسبت به شناخت محیط اطرف حریص شدیم و به فراگیری معلومات پرداختیم.
وی ابراز داشت: این حرکت رشد معلومات یکنواخت نیست و در مقاطعی جهش خواهد کرد؛ هر انسانی متوجه می شود که در یک مقطع خاصی متحول می شود؛ در مقطع دیگر دست به شناخت آسمان و زمین می زند.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: آخرین نوع جهش شناختی، شناخت درون است و از بیرون به خود نگاه می کند و به شناخت رابطه خود با هستی می پردازد؛ خود شناسی و هستی شناسی و رابطه این دو، آخرین مرحله جهش شناختی است.
وی ادامه داد: این استعداد شناختی در همه افراد وجود دارد؛ افرادی که دارای نبوغ هستند زودتر این جهش در آن ها ایجاد می شود و برخی هم نیاز به کمک و یادآوری دارند؛ اولیاء و پیامبران الهی نیز برای همین راهنمایی انسان مبعوث شدند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: دانایی مقدمه توانایی است و علم مقدمه عمل است؛ انسان از کودکی می آموزد که اجسام و وسایل موجود را به کار گیرد و روزانه اختراعات جدید و خارق العاده کشف می شود.
شیوه انتخاب علم برتر
وی بیان داشت: هر چه انسان پیشرفت می کند متوجه می شود که سؤالات و نواقص علمی اش بیشتر است و عمر انسان هم کفاف نمی دهد که همه چیز را بداند؛ در این جا چه باید کرد؟ قاعده عقلی این است که باید دست به انتخاب زد و چیزی را انتخاب کند که اولویت دارد.
آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: اگر در سفره ای صد نوع غذا باشد، غذایی را انتخاب می کنیم که مفیدتر و مقوی تر باشد و در نهایت از انتخاب خود پشیمان نمی شویم؛ وقتی ما در مقابل علوم مختلف قرار گرفتیم، چکونه باید بدانیم که کدام یک از آن ها مفیدتر است.
وی ابراز داشت: برای تشخیص این که کدام علم مفیدتر است، باید از اساتید و کارشناسان آن علم کمک بگیریم؛ ما باید یاد بگیریم که چه علمی در عمل ما مفیدتر و پایدارتر است و نیازهای ما را بهتر برطرف می کند.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: با استفاده از علوم مختلف به این نتیجه خواهیم رسید که این زندگی 100 ساله سیر کوتاهی از زندگی اصلی ماست و زندگی اصلی ما بی نهایت است؛ این زندگی ما هر مقدار هم طولانی شود، در مقابل بی نهایت هیچ نیست.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم کاری و علمی را انتخاب کنیم، باید علمی باشد که برای بی نهایت ما باشد؛ قرآن کریم می فرماید که ایمان و عمل صالح برای انسان ثمره بی نهایت دارد، پس بهترین کار ایمان و عمل صالح است.
یاد گرفتن اصول دین واجب ترین علوم است
استاد اخلاق حوزه علمیه افزود: واجب ترین علوم یادگرفتن اصول دین است؛ اگر این علوم را ندانیم هیچ جواب منطقی برای هیچ کاری نخواهیم داشت؛ باید بدانیم که عالمی هست که پاداش و کیفر بی نهایت وجود دارد و با دانستن این مطالب راه برای پیمودن سعادت ابدی باز است.
وی خاطرنشان کرد: پیامبران ما از ابتدای این دنیا تا به حال درگیر این بوده اند که به مردم بفهمانند که عمر انسان به همین دنیا نیست اما مردم دور هم جمع می شدند و به حرف انبیاء می خندیدند؛ اعتقاد به قیامت خیلی سخت بود چرا که باید انسان قبول می کرد که بعد از مردن زندگی اصلی او آغاز می شود.
تأثیر شناخت اصول دین در تشخیص راه درست
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه تأکید کرد: اگر توحید و معاد و نبوت که میان شیعیان و اهل سنت مشترک است را بفهمیم، متوجه می شویم که باید چه راهی را انتخاب کنیم و در چه مسیری باید حرکت کنیم.
وی با بیان این که کشورهای زیادی اصول دین را باور ندارند، تصریح کرد: کشورهایی هم که به ظاهر اسلامی هستند این اصول زندگی را قبول ندارند و آن ها را نشناخته اند؛ زندگی ها مادی و دنیایی شده و ترتیب اثری به این اصول در زندگی خود نمی دهیم.
آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: یکی از برکات این انقلاب عظیم الهی این بود که موج دین خواهی و دین شناسی را ایجاد کرد و رابطه انسان با هستی را تبیین کرد؛ وضعیت و تفکر مردم پیش از انقلاب با بعد از انقلاب بسیار متحول شده و قابل قیاس نیست.
وی درباره تفاوت وضعیت قرآن کریم پیش از انقلاب و بعد از انقلاب، خاطرنشان کرد: در استان یزد یک نفر بود که می گفتند حافظ قرآن است و این در حالی بود که آن فرد نابینا بود و چون کاری نمی توانست بکند، به گوش دادن و حفظ قرآن کریم پرداخته بود.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: بنده در آن سال ها به مدرسه می رفتم و در مدرسه ما معلمی که روخوانی قرآن بلد باشد، وجود نداشت؛ فقط یک معلم زرتشتی در یزد بود که روخوانی قرآن را بلد بود و سؤالات خود را از او می پرسیدیدم؛ حالا بچه های 7 ساله در روستاها حافظ قرآن کریم هستند و قاریان ایرانی از افراد برجسته قرآنی جهان هستند؛ این همان تفاوتی است که از پیش از انقلاب تا به امروز ایجاد شده و باید برای این تحولات، خداوند متعال را شاکر باشیم.
گفتنی است که در انتهای این مراسم از دانشجویان برتر مرکز آموزش مجازی و نیمه حضوری فرهنگ و معارف اسلامی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با حضور آیت الله مصباح یزدی تقدیر و از وبگاه جدید دانشگاه مجازی نیز رونمایی شد./840/پ201/ج1