ضرورت روزآمدی متون درسی حوزه متناسب با تحولات جامعه/ نباید دوران 10 ساله سطح کمتر شود
حجت الاسلام علی اکبر مظاهری، نویسنده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان این که تحول در متون درسی حوزه به راحتی امکان پذیر نیست، اظهار داشت: حفظ اصول و مبانی دروس حوزوی که یادگار بزرگان حوزه است مسأله ای ضروری و حیاتی است همچنانکه امام راحل نیز بر فقه جواهری تکیه داست و از طرفی فعلا جایگزین بهتری از این کتاب ها در حوزه نداریم.
پژوهشگر سبک زندگی و خانواده افزود: همه متون علمی در دنیا نیاز به روزآمدی دارد و متون درسی در حوزه نیز از این قاعده مستثنا نیست؛ حوزه نه تنها باید کتاب های خود را هرچه سریع تر به روز کند بلکه باید این روزآمدی مسأله ای بدون توقف، ادامه دار و همراه با تحولات روز جامعه شکل بگیرد.
غنای شیوه تدریس در حوزه
وی با بیان این که حوزه علمیه از نظر شیوه تدریس غنی است، ابراز داشت: به ویژه شیوه تدریس دروس خارج در حوزه علمیه کم نظیر است؛ بنابراین ما نیاز به روزآمد شدن در حوزه داریم اما به شرطی که بناهای اصیل در حوزه خراب نشود.
حجت الاسلام مظاهری عنوان کرد: یکی دیگر از مسائل بسیار مهم در دروس حوزوی فربه شدن برخی از مطالب و کم اهمیت دادن به مسائل ضروری دیگر است؛ به عنوان نمونه شما می بینید کتاب «الصلاه» بارها در حوزه و به ویژه درس خارج تدریس می شود اما مباحث ضروری از جمله قضا کمتر پرداخته می شود که این مسأله نیز باید در اصلاح متون درسی مورد توجه قرار بگیرد.
حجت الاسلام مظاهری با بیان این که مباحثه در حوزه یکی از بزرگترین امتیازات این نهاد است، یادآور شد: در کنار اصلاح متون درسی باید مباحثه نیز در حوزه های علمیه فراموش نشود چراکه مسأله ای بسیار مهم است، ولی نباید با مجادله و دعوا در آمیخته شود.
آسان سازی متون بدون کم شدن ارزش محتوا
وی با اشاره به این که آسان سازی دروس حوزوی مسأله ای لازم است، خاطرنشان ساخت: بنده کاملا موافقم که کتابی از جمله کفایه که پیچیدگی های زیادی دارد آسان سازی شود ولی نباید محتوای یک کتاب پایین آورده شود؛ بنابراین فعلا در حوزه های علمیه کتاب هایی از جمله رسائل، مکاسب، کفایه نظیر ندارد و آثاری از جمله حلقات شهید صدر و اصول مظفر نمی تواند جایگزین آنها شده و فقیه پرور باشد.
کاشناس مسائل خانواده کم شدن دوران تحصیل را در حوزه موضوعی منفی ارزیابی کرد و ابراز داشت: شاید در دانشگاه فردی با هشت سال درس خواندن مدرک دکتری بگیرد که این امکان در حوزه نیست، ولی در دانشگاه فرد تا مدرک نهایی خود را نگرفته نمی تواند در اجتماع قرار بگیرد و از علم خود استفاده کند ولی در حوزه علمیه اگر طلبه کمی استعداد داشته باشد از همان سالهای ابتدایی می تواند تبلیغ دین خدا را در کنار تحصیل آغاز کرده و حتی تدریس نیز داشته باشد.
وی افزود: ما اگر این 10 سال را کم کنیم طلبه فقیه نمی شود؛ به عقیده من نمی شود در شش یا هفت سال مجتهد پرورش داد؛ کسی که نیاز به این قدر زمان ندارد و هدف او تبلیغ دین است می تواند در دوره های سفیران هدایت شرکت کند./1330/ت302/ب1