دروس خارج حوزه مسؤول پاسخ گویی به نیازهای روز جامعه
حجت الاسلام حسن آقا خرمی آرانی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به وضعیت متون حوزه علمیه و روش های آموزشی آن، گفت: متون درسی حوزه علمیه باید به متون اصلی که در 10 سال اخیر در حوزههای علمیه قم و نجف تدریس میشد، بازگردد.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم اظهار داشت: متون دروس مهمی از جمله فلسفه، ادبیات، فقه، اصول و کلام باید از گذشته کهن و پرمحتوا بهره گیرد؛ در باب فقه باید از همان متن جواهر و سید یزدی و در اصول به متون آخوند خراسانی و میرزای قمی استفاده شود.
وی ادامه داد: علما و بزرگان گذشته برای تدوین دروس حوزوی زحمت زیادی کشیده اند و محتوای آنها نیز زیربنایی و پایه است؛ از همین جهت است که نمی توانیم محتوایی ابداعی اما بی کیفیت را جایگزین آن ها کنیم؛ در واقع باید همان دروس گذشته باشد، اما با رویکردی جدید تدریس شود.
حجت الاسلام خرمی آرانی ابراز داشت: دو نگرش نسبت به متون داشته ایم که دسته اول همان متون گذشته را با روش قدیم می خواندند، که این شیوه مورد پذیرش طلاب جدید نیست؛ دسته دیگر محتوا و متن را تغییر دادند و از روشی جدید هم استفاده می کرند که ضعف در محتوای آن احساس می شد.
وی افزود: در این چند سال اخیر آیت الله حسینی بوشهری مدیر حوزه های علمیه کشور زحمت های بسیار خوبی کشیدند و کتاب های جدیدی به صورت فصل بندی شده، جایگزین کتاب های قدیمی حوزه علمیه کرده اند که به واقع، کار بسیار خوبی است.
استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: با وجود تغییر کتب درسی حوزه علمیه، این کتاب های جدید باید به صورت کلاسیک باشند و در انتهای هر درس، پرسش هایی برای طلاب تعیین کنند تا مفهوم و هدف اصلی هر درس را بهتر درک کنند.
وی خاطرنشان کرد: طلاب قدیم، ممحض در درس بودند اما امروزه طلاب در عرصه های مختلف باید ورود پیدا کنند و نمی توانند همانند گذشته ممحض در درس ها باشند؛ از سوی دیگر جمعیت بسیار زیادتر از گذشته شده و اگر همه طلاب هم به تبلیغ بروند، باز هم کافی نیست و این عاملی است که طلاب وقت کافی برای خواندن دروس به اندازه طلاب گذشته را نداشته باشند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم گفت: جامعه امروزی، ماشینی و مدل گرا شده است و مقتضیات زمان و مکان که امام راحل می فرمودند، تغییر کرده است و دروس را هم باید متناسب با زمان و مسائل فعلی تدوین کنند.
وی تأکید کرد: طلاب حوزه علمیه باید با مسائل مهمی از جمله حقوق شهروندی جامعه، بانکداری و مسائل آن و زندگی شهری آشنا باشند و همچنین در عرصه های بین المللی هم دارای معلومات کافی باشند تا بتوانند پاسخگوی مسائل جامعه باشند.
حجت الاسلام خرمی آرانی توصیه کرد: دروس خارج با موضوعات روز و فن جدید، از ضروریات امروزه حوزه های علمیه در سطوح عالی است و امیدواریم که طلاب متخصص و جوان با ورود به این عرصه مشکلات جامعه را به خوبی مرتفع کنند./840/ت302/س