۲۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۲
کد خبر: ۴۴۳۹۴۳
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:

رویکرد حکومتی به فقه ناظر به همه ابواب فقهی است

عضو هیأت علمی پژوهشکده فقه و حقوقِ پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم در دیدار با دبیران پایگاه اطلاع رسانی فقه حکومتی وسائل گفت: رویکرد حکومتی ناظر به بخشی از فقه که حقوق و وظایف سیاسی و حکومتی باشد نیست، بلکه ناظر به تمام ابواب فقهی است.
حجت الاسلام والمسلمین سعید ضیایی‌‌‌فر

به گزارش سرویس پیشخوان  خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وسائل، حجت‌الاسلام والمسلمین سعید ضیائی‌فر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در نخستین نشست از سلسله نشست‌های "تعامل رسانه و حوزه در توسعه فقه حکومتی" که با حضور دبیران و مدیران پایگاه اطلاع‌رسانی وسائل بیستم آبان ماه در این پژوهشگاه برگزار شد، رویکرد حکومتی به فقه را روشی دانست که متوجه نظام سیاسی و اجتماعی است و گفت: مسائل با توجه به این نکته محوری که بناست این احکام در یک نظام سیاسی و حکومتی اجرا شود، استنباط می‌گردد.

وی افزود: ممکن است تفاوت‌های فراوانی در نتیجه استنباط به دست آید که برخی از آنها را در کتاب رویکرد حکومتی به فقه آورده‌ایم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، در تبیین رویکرد حکومتی به فقه اظهار داشت: رویکرد حکومتی ناظر به بخشی از فقه که حقوق و وظایف سیاسی و حکومتی باشد نیست، بلکه ناظر به تمام ابواب فقهی است؛ از این‌رو احتمال تأثیر آن در تمام ابواب فقهی حتی در احکام فردی هم داده می‌شود.

وی با بیان این  که از سال 1366 که حضرت امام(ره) در پیام معروفشان ولایت مطلقه فقیه را مطرح کردند، این دغدغه برای وی پیدا شده است، گفت: به همین خاطر تحقیق در این موضوع را جزء برنامه‌های خود قرار دادم که حاصل آن در برخی آثارم منعکس شده است؛ مانند یکی از فصل‌های کتاب مکتب فقهی امام خمینی(ره) و کتاب رویکرد حکومتی به فقه.

نویسنده کتاب رویکرد حکومتی به فقه در ادامه نشست گفت: در زمینه رویکرد حکومتی به فقه، گام‌های اولیه برداشته شده است که به تعقیب و پیگیری نیاز دارد. از جمله: تجمیع و نقد کارهایی که انجام شده، خلأهایی که تاکنون به آنها پرداخته نشده است و گردآوری مسائلی که ممکن است با رویکرد حکومتی به فقه استنباط جدیدی در آنها صورت گیرد.

وی ضمن بیان این مطلب که ابعاد فعالیت در زمینه رویکرد حکومتی به فقه؛ پژوهشی، آموزشی و تبلیغی می باشد، بیان داشت: البته کارهای انجام شده در زمینه رویکرد حکومتی به فقه به اندازه‌ای نیست تا دوره آموزشی در این زمینه تعریف شود. همچنین یکی از دشواری‌های تحقیق در این زمینه وقت‌گیر بودن آن است؛ چراکه اکنون برای ارائه یک جلسه تدریس باید نزدیک 30 ساعت وقت صرف شود، در حالیکه در مباحث قدیم این زمان حداکثر 3 ساعت بود. بنابراین باید تدبیری اندیشیده شود تا این هزینه زمانی از محققان و مدرسان عالیقدر حوزه در این زمینه کاسته شود و شاهد شکل‌گیری درس‌های خارج متعدد در موضوعات کاملا جدید باشیم.

متن کامل سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین سعید ضیائی‌فر به زودی در پایگاه اطلاع رسانی وسائل منتشر می شود.

در ابتدای این نشست، ابو الحسن میری، عضو شورای سیاست‌گذاری پایگاه اطلاع‌رسانی وسائل به ارائه گزارشی پیرامون پیشینه، ضرورت و خلاصه ای از فعالیت‌های این پایگاه پرداخت.

گفتنی است حجت‌الاسلام والمسلمین سعید ضیائی‌فر، عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوقِ پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم بیش از 10 سال به صورت جدی مشغول به تحقیق در مباحث مربوط به فقه حکومتی می‌باشد. وی تاکنون 8 اثر پژوهشی به تألیف رسانده است. این آثار عبارتند از: درآمدی بر رویکرد حکومتی به فقه (مجموعه مقالات و نشست ها)؛ جایگاه مبانی کلامی در اجتهاد؛ تاثیر اخلاق در اجتهاد؛ پیش درآمدی بر مکتب شناسی فقهی (گفت و گو با جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه)؛ اندیشه های فقهی - سیاسی امام خمینى؛ فلسفه علم فقه؛ سیری در متون اسلامی و مکتب فقهی امام خمینی (س).

وی چند کتاب هم در دست تحقیق و در دست نشر دارد. همچنین 25 مقاله از این فاضل حوزوی به چاپ رسیده است که برخی از آنها عبارتند از: رویکرد حکومتی در فقه؛ درنگی در اصطلاح مکتب فقهی؛ فلسفه علم فقه؛ درنگی در اصطلاح مکتب فقهی؛ اهداف علم فقه، دنیوی و اخروی بودن علم فقه؛ بررسی کارآمدی با رویکرد به فقه و اجتهاد؛ حکمت خداوند و گونه های بهره گیری از آن در فقه سیاسی./836/د102/ل

ارسال نظرات