عوامل نشاط مادی و معنوی در سبک زندگی اسلامی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در شهرکرد، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، شامگاه جمعه 22 مردادماه، در ادامه سلسله نشست های بیست و سومین دوره طرح تقویت مبانی اعتقادی و شبهه زدایی دینی که به میزبانی مهدیه مصلای شهرکرد در حال برگزاری است، به موضوع نشاط و شادی در سبک زندگی اسلامی پرداخت.
وی گفت: انسانی که برنامه، عزم و تدبیر برای زندگی خود، خانوادهاش و آیندهاش دارد و تلاش می کند حتما در زندگی نشاط خواهد داشت و برعکس اگر عزم و تلاشی برای کارهایش نداشته باشد اهل کسالت خواهد بود.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه با اشاره به این نکته که ما در روایات هم نشاط مادی داریم و هم نشاط معنوی، به تشریح نمونه هایی از عوامل ایجاد کننده نشاط مادی در زندگی های امروزی پرداخت.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه روابط اجتماعی نشاط آور است، تصریح کرد: انسان هنگامی که بستگان خود را ملاقات می کند و یا با دیگران در ارتباط است با نشاط خواهد بود.
این مقام مسؤول خاطرنشان کرد: ورزش، شنیدن صوت خوش، صحنهها و معماریهای زیبا، تفریح و سفر، گفتن کلمات زیبا، خوردن و آشامیدن، پاکیزگی، شوخی و خندیدن همگی نشاط آور هستند که در روایات معصومین(ع) هم بسیار توصیه به انجام این فعالیتها شده است.
رییس مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران ادامه داد: همه این موارد در عین حال که نشاط آور هستند اگر جهتگیری درست نداشته باشند کسالت آور می شوند؛ بنابراین باید در عمل به این دستورات حد اعتدال را نگه داشت.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه اضافه کرد: به طور نمونه خوردن و آشامیدن شادی آور و لذت بخش است، اما اگر در خوردن و آشامیدن زیاده روی شود حتما انسان دچار بیماری میشود.
وی با اشاره به اینکه در اسلام نه تنها لذتهای مادی نفی نشده است، بلکه همواره در کنار لذت های معنوی مورد تأکید و توصیه هم قرار گرفته، چرا که انسان هم به لذت مادی و هم به لذت معنوی نیاز دارد، گفت: اگر کسی تنها به یکی از این نشاط ها بپردازد این نقص است و درست نیست که انسان خود را از یکی از این نشاط ها و لذتها محروم کند.
این کارشناس مسائل دینی عبادت را یکی از عوامل ایجاد کننده نشاط معنوی دانست و گفت: عبادت و به ویژه نماز اگر همراه با حضور قلب باشد یکی از بهترین موجبات نشاط می شود؛ بنابراین میبینیم افرادی که اهل سحرخیزی و تهجد هستند به هنگام حضور در جامعه با نشاط تر جلوه می کنند.
استاد برجسته حوزه در ادامه به تعدادی دیگر از عوامل تأثیرگذار در ایجاد نشاط و متقابلا از بین برنده کسالت اشاره و تصریح کرد: ذکر خداوند موجب نشاط می شود همان طور که خداوند خود در قرآن می فرماید: «من اعرض عن ذکری فان له معیشتا ضنکا» اگر انسان از ذکر خدا روی برگرداند خداوند زندگی سخت و همراه با مشقتی برای او فراهم می کند و بالعکس.
وی دوری از حرص و طمع، خدمت به خلق خدا و شناخت خیر و شر را از دیگر عوامل مؤثر در ایجاد نشاط عنوان کرد و گفت: آدمهایی که خیر و شر را تشخیص می دهند و آنگاه به خیر عمل می کنند از نشاط برخوردار میشوند.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه در پایان اظهار داشت: طبق روایتی از امام صادق(ع) داریم که اگر انسانی نعمت خداوند را که به او عطا شده تشخیص دهد و قلبا شکر آن را به جا آورد شاد می شود و هم اعتماد به خداوند و توکل بر او نیز شادی را به همراه می آورد.
گفتنی است، طرح تقویت مبانی اعتقادی و شبهه زدایی دینی از پنجم مردادماه آغاز شده است و تا یکم شهریورماه نیز ادامه خواهد داشت.
این طرح که ابتکار حجت الاسلام والمسلمین نکونام و طرحی شناسنامه دار است، با حضور اندیشمندان دینی و با رویکرد سبک زندگی اسلامی هر ساله در فصل تابستان برگزار می شود./9457/202/ب2