۰۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۰۵
کد خبر: ۴۴۰۶۵۵

موانع بر سرراه رفع حصر اقتصاد ایران

پس از آن که برجام به مرحله اجرا رسید انتظار می رفت اقتصاد ایران تکان اساسی بخورد اما برخلاف انتظارها با وجود حجم بالای مبادلات رکود هنوز گریبانگیری اقتصاد ایران است.
موضوع برجام

به گزارش سرویس پیشخوان  خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، پس از آن که اجرای برجام از سوی دو طرف کلید خورد انتظار می رفت که اقتصاد ایران چنان تکانی بخورد که تورم به سرعت تک رقمی شود و رکود هم از بین رفته و رونق به تمام عرصه های اقتصادی کشور باز گردد.

 

اما انتظارها تا امضای قراردادها و مبادلات تجاری درست پیش رفت ولی تاثیری که بر اقتصاد ایران قرار بود بگذارد نگذاشت. این امر دلایل زیادی دارد.

 

طبق اعلام مقامات سیاست خارجی، اقتصادی و بانکی موانعی که بر سر راه این گشایش ها به وجود آمده متعدد است.

 

یکی از راهکارهایی که انتظار می رفت اقتصاد ایران را تکان دهد سوئیفت بود که به واسطه آن بانک های ایرانی از حصر در آمده و ارتباط های بانکی با کشورها و بانک های بزرگ جهانی از سرگرفته می شد اما بعد از اجرای برجام موانع بر سر راه سوئیفت به گونه ای غیرقابل پیش بینی بود.

 

سوئیفت عملا با اجرای برجام کلید خورد اما سه مانع اصلی بر سر راهش ایجاد شد. یکی این که صورت های مالی بانک های ایرانی برای طرف های خارجی غیر قابل هضم بود. این را محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت چندی پیش با صراحت اعلام کرد.

 

مانع دیگر قوانین و مقررات بانکی جهانی بود که در طول مدتی که بانک های ایرانی در حصر تحریم ها بودند، تغییرات عمده ای درشان ایجاد شده بود و در حال حاضر بانک های ایرانی به میزان تمام مدت تحریم ها از این تغییرات عقب مانده اند.

 

و مانع سوم که به گفته سید عباس عراقچی شیطنت آمریکایی ها نامیده شده صراحتی است که آمریکا در اجازه دادن به بانک های بزرگ جهانی برای ارتباط با بانک های ایرانی ندارد. آمریکا براثر فشار اتحادیه اروپا و ایران بعد از اجرای برجام اعلام کرد که بانک های بزرگ جهانی می توانند با بانک های ایرانی ارتباط برقرار کنند اما کنگره این کشور بارها با تصویب طرح هایی مانع از این اقدام شده است و با توجه به این که بسیاری از بانک های بزرگ جهان در اقتصاد آمریکا ورود مستقیم دارند از ترس تحریم شدن از سوی این کشور با بانک های ایرانی ارتباط برقرار نمی کنند.

 

اما جدا از بحث بانکی در بحث های صنعتی و دیگر عرصه های اقتصادی هم موانعی بر سر راه تکان خوردن اقتصاد ایران به وجود آمده که در طول مذاکرات هسته ای هیچ تحلیل گر اقتصادی یا سیاسی به این مساله توجه نکرد و آن هم چارچوب بخش خصوصی ایران است.

 

بسیاری از شرکت های بزرگ ایرانی که قابلیت همکاری و جذب سرمایه از طرف خارجی دارند یا دولتی هستند یا خصولتی و بخش خصوصی در ایران مانند دیگر کشورها از چارچوب خاصی برای ورود به تجارت برخوردار نیست و همین امر باعث شده تا بخش های خصوصی خارجی در مواردی برای همکاری و سرمایه گذاری در شرکت های ایرانی احساس تردید کنند.

 

نکته دیگری نیز در این رابطه که سید عباس عراقچی در نشست خبری خود به منظور یک سالگی امضای برجام در باشگاه خبرنگاران به آن اشاره کرد این بود که شرکت های تجاری و حتی آموزشگاه های کشورهای غربی به صورت کاملا خصوصی عمل می کنند و به همین دلیل آن ها اگر خودشان احساس تردید داشته باشند هیچگاه دولت آمریکا یا هر کشور غربی دیگری نمی تواند آن بخش را وادار به انجام معامله یا همکاری با ایران یا هر کشور دیگری کند.

 

اما با وجود این موانع تا کنون هیات های تجاری بسیاری به ایران سفر کرده اند و هیات های تجاری ایرانی نیز در چند سفر به همراه وزیر خارجه کشورمان و رئیس جمهور راهی کشورهای دیگر شده اند و به ثبت قراردادهای تجاری بسیاری پرداخته اند که همین تعداد قراردادها هم توان تکان دادن اقتصاد ایران را دارند و تنها به گفته مقامات سیاسی و اقتصادی کمی زمان نیاز است که اثر مثبت این تکان ها از سوی مردم احساس شود./836/د102/ل

ارسال نظرات