سومین اجلاسیه اساتید مراکز تخصصی و مؤسسات آموزش عالی حوزه برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سومین اجلاسیه اساتید مراکز تخصصی و مؤسسات آموزش عالی حوزه با موضوع نقش مراکز تخصصی حوزه های علمیه در تأمین نیازهای جامعه و نظام اسلامی عصر امروز در سالن همایش های پیامبر اعظم(ص) مدرسه امام موسی کاظم(ع) در قم برگزار شد.
در این مراسم حجت الاسلام والمسلمین فرخ فال مدیر حوزه علمیه قم، مدیران و اساتید مراکز تخصصی حوزه و اعضای شورای عالی حوزه علمیه حضور داشتند.
در این مراسم از حجج الاسلام والمسلین سید محمد کاظم طباطبایی در رشته تخصصی حدیث و شیعه شناسی، سید محمود طیب حسینی در رشته تخصصی تفسیر و علوم قرآنی، رضا کاردان در رشته تخصصی امامت، محمود احمدی میانجی در رشته تخصصی علوم حدیث و تربیت مدرس و امیر غنوی در رشته تخصصی حقوق و قضای اسلامی به عنوان اساتید برتر مراکز تخصصی تجلیل شد.
حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی در این مراسم با اشاره به این که نباید فرهنگ های حوزه آسیب پذیر باشد، خاطرنشان کرد: حوزه فرهنگ خاص خود و برنامه های آبرومندی دارد و اصالت آن قابل ملاحظه است و نباید این برنامه ها و اصالت ها فدا شود و به سایر فرهنگ ها وابسته شود؛ دانشگاه خوب است که کار خود را بکند، اما از غرب گرفته شده و آنها کار مخصوص خود را داشته و حوزه کار خود را دارد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم درباره لزوم دور شدن حوزه از تشویق های مادی اظهار داشت: معیار، مشوق های مادی در همه جا نباشد؛ مشوق های مادی در حال حاکم شدن بر حوزه است؛ وقتی کسی که از نظر مادی تشویق شود و به اجتهاد برسد، در اجتهاد هم به دنبال جای مادیت خواهد بود.
آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور اساتید را بهترین افراد برای معرفی طلبه های با استعداد دانست و گفت: طلاب خوش استعدادی داریم و اساتید می توانند چنین طلابی را گلچین کرده و نخبه گزینی کنند و به مسؤولان حوزه معرفی کنند؛ اساتید بهترین افراد برای معرفی طلاب با استعداد هستند و می توانند طلابی را که می توانند در آینده بر کرسی اجتهاد بنشینند را به مسؤولان معرفی کند.
وی افزود: باید حوزه را به سمت علم برای خدا، قداست و نظام امام زمان(عج) پیش ببریم و باید مشوق های مادی تا حدود معینی باشد و این درست نیست که محور کارها مادیت شود.
امام جمعه موقت قم به تعداد مراکز تخصصی علوم حوزوی در کشور پرداخت و یادآور شد: اساتید مراکز تخصصی در رابطه با متون حوزه نقاط قوت و ضعف حوزه را بیان کنند؛ تربیت طلاب متخلق، متعبد، فردانگر و تأمین کننده آینده حوزه با اساتید است؛ در سال 70 ، یک رشته تخصصی راه افتاد، اما در حال حاضر، 21 مرکز تخصصی در قم و 23 مرکز دیگر در دیگر شهرستان ها وجود دارد؛ اما به وضع موجود قانع نیستیم و نیازهایمان فراتر است و باید از متن آیات و روایات، معارف به جهان ارائه شود.
عضو مجلس خبرگان رهبری ضمن بیان آماری از جزئیات رشته های تخصصی حوزه علمیه به تفکیک سطوح مختلف اشاره و خاطرنشان کرد: رشته های تخصصی در سطح دو، 7 رشته، در سطح سه 27 رشته و در سطح چهار 6 رشته وجود دارد؛ همچنین در سطح دو، 651 نفر، در سطح سه، 1918 نفر و در سطح چهار، 149 نفر تا پایان سال 94 در این مراکز تحصیل کرده اند، حدود 4 هزار نفر در رشته های تخصصی مشغول به تحصیل هستند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که طلاب باید مرزبان دین باشند، تصریح کرد: امروز یکی از آفت های دامن گیر حوز ها و طلاب، فضاهای مجازی است که تهدیدی برای خانواده ها و فرصتی برای ارائه معارف دینی است.
در این مراسم، حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی، رییس ستاد اقامه نماز کشور درباره لزوم بهره مندی طلاب از چند رشته تخصصی مرتبط با حوزه اظهار داشت: در رشته های تخصصی نباید به یک تخصص قانع شد؛ طلاب به راحتی می توانند هر دو سه هفته یک بار به صورت فشرده یک رشته تخصصی را فرا بگیرند و باید به دیگر تخصص ها نیز پرداخت.
وی ضمن ارائه پیشنهادی تصریح کرد: در آستانه ایام تبلیغی، حوزه علمیه دو روز تعطیل شود و همه مبلغان جمع شوند و در هر رشته ای یک نفر متخصص دعوت شود و در این دو روز به صورت فشرده، همه رشته های تخصصی برای طلاب بیان شود تا توانایی طلاب بالا رود.
رییس ستاد اقامه نماز کشور درباره راه اندازی استخراج معارف دینی مرتبط با رشته های دانشگاهی خاطرنشان کرد: باید آیات و روایات رشته های دانشگاهی توسط حوزه استخراج شود، به عنوان مثال یک میلیون مهندس و دانشجوی ساخت و ساز داریم، اما یک کتاب از آیات و روایات در این باره وجود ندارد؛ تخصصیِ حوزویِ رشته های دانشگاهی در قم راه اندازی شود.
حجت الاسلام محمدتقی سبحانی، مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت درباره گسترش تشیع در جهان تصریح کرد: آمار و اطلاعات از حوزه بین الملل داریم، و بین نیازها و وضعیت موجود حوزه ها فاصله زیادی است؛ مبلغان عرصه بین الملل به زبان های مختلف اندک هستند؛ جریان های رقیب به شدت بر روی تشیع و شیعه شناسی خیمه زده اند و مراکز تحقیقاتی شیعه شناسی در اسرائیل، آمریکا و اروپا و کشورهای اسلامی روز به روز در حال گسترش است.
مدیر عامل بنیاد فرهنگی امامت با اشاره به هجوم دشمنان نسبت به تشیع یادآور شد: چه بخشی از حوزه و با چه ظرفیت و ساماندهی قرار است به این نیازها پاسخ دهد؛ نیاز هایی که نه تنها کم نمی شود، بلکه رنگارنگ تر می شود؛ دشمن می دانند که کیان نظام و کشور، تشیع و فکر حوزه است و این فکر مورد هجمه است.
وی درباره لزوم حمایت حوزه و نظام از مراکز تخصصی خاطرنشان کرد: مراکز تخصصی مهم ترین بخش جامعه ما و حوزه است که این بار را بر دوش گرفته و قرار است پاسخ دهد؛ بحث تأکید دارد که این مراکز باید حمایت شوند و بایستی از لحاظ کیفی و کمی از درون تقویب شود و مدیران حوزه و نظام حمایت کنند تا حرکت اسلامی برای تخصصی سازی حوزه صورت گیرد.
همچنین در این مراسم حجت الاسلام مجتبی کلباسی، مدیر مراکز تخصصی و مؤسسات آموزش عالی حوزه های علمیه خاطرنشان کرد: حوزه علمیه برای پیشبرد امور مراکز تخصصی دغدغه مند و پیگیر شده اند تا در جایگاه شایسته خود به لحاظ کیفی و کمی قرار بگیرند.
وی اظهار داشت: مراکز تخصصی باید بتوانند نیازهای جامعه و نظام مقدس جمهوری اسلامی را برآورده سازند؛ نمی توان از دانشگاه ها انتظار داشت که بایستی از قرآن و معارف دینی در ساحت های مختلف علوم انسانی که نیاز است، پاسخ گو باشد و این انتظار از حوزه ها است و بارها امام راحل و رهبر معظم انقلاب و مراجع فرموده اند و تأکید داشته اند و باید با ساماندهی بیشتر و بهتر بتوانیم گام های مؤثری را برداریم./822/پ203/ی