غفلت از نیازهای متعالی نشانه بیماری شخصیت انسان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی، استاد حوزه علمیه قم، بعد از ظهر امروز در برنامه راه بهشت از رادیو معارف با اشاره به این که نه تنها دستورات دینی بلکه روانشناسان غربی هم غفلت از نیازهای متعالی را نشانه بیماری شخصیت انسان می دانند، گفت: انسانی که در نیازهای مادی محدود شود از نیازهای متعالی باز می ماند.
وی افزود: انسان دارای سه نفس است که نفس اماره، نفس لوامه و نفس مطمئنه این سه نوع نفس انسانی را تشکیل می دهند.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: نفس اماره نفسی است که انسان را به بدی فرمان داده و او را به بدی دعوت می کند و نفس لوامه همان نفس سرزنشگر است که انسان را از گناه دور می کند.
حجت الاسلام ساجدی اظهار کرد: هر گاه انسان نفس خود را به گونه ای تربیت کند که نفس لوامه او بر نفس اماره غالب شود و به عبارت دیگر وجدانش بیدار باشد انسان با افزایش نیکی ها به سمت نفس مطمئنه حرکت می کند و نفس مطمئنه حالتی است که هم انسان از خداوند راضی بوده و هم خداوند از انسان راضی است.
وی افزود: اما اگر انسان در تربیت نفس خود کوتاهی کند و به گونه ای رفتار کرد که نفس اماره، روح و روان او را تحت اختیار بگیرد با افزایش گناه دچار غفلت و قساوت قلب می شود.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: زمانی که نفس اماره بر انسان حاکم می شود نفس لوامه روز به روز ضعیف تر می شود تا این که فرد کمتر دچار عذاب وجدان می شود و کم کم توجیه گناه جای وجدان را در روح او می گیرد.
حجت الاسلام ساجدی اظهار کرد: همانطور که در هنگام مریضی مکانیزم های دفاعی بدن انسان فعال شده و برای دفاع از بدن اقدام می کنند در هنگامی که انسان به گناه مبتلا می شود در صورتی که نفس لوامه انسان یا همان وجدان ضعیف باشد مکانیزم های دفاعی در روح انسان فعال شده و گناه را توجیه کرده و امری ارزشمند و عادی جلوه می دهند.
وی تصریح کرد: وقتی نفس انسان به توجیه روی آورد؛ انسان در همان دنیای مادی و گناه باقی می ماند و به نیازهای متعالی فکر نمی کند و سعی می کند به هر روشی که شده نیازهای مادی خود را برطرف می کند.
استاد حوزه علمیه قم یادآور شد: اگر انسان نفس خود را به گونه ای تربیت کند که در مسیر نفس مطمئنه حرکت کند ضمن برآورده شدن نیازهای مادی به نیازهای متعالی هم دست خواهد یافت و چنین فردی دارای شخصیت سالم و متعالی خواهد بود و برای خود و تمامی اعضای جامعه بشری مفید واقع خواهد شد./968/202/ب2