اثر اصلی اعتکاف حکومت معنویت در جامعه است/ ساخت جامعه برتر دینی در گرو خودسازی
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی خادمیکوشا، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با بیان اینکه فرد معتکف در مسیر تعالی جامعه فعالیت میکند، گفت: اعتکاف یک عبادتی است که در نگاه اول جنبه فردی معتکف را در نظر گرفته اما از آنجایی که جامعه تشکیل شده از آحاد مردم است، هر فردی که به اعتکاف قدم می گذارد، قطعا در مسیر تعالی جامعه فعالیت میکند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم با بیان اینکه اثر اولی و مستقیم اعتکاف، خودسازی است و اثر بعدی آن جامعهسازی است، اظهار داشت: انسان از مسیر خودسازی میتواند به ساخت جامعه برتر دینی راه پیدا کند؛ اعتکاف در واقع مسیری برای ساختن خویشتن و سپس جامعه است؛ اثر اصلی اعتکاف در همان حکومت معنویت در جامعه است.
این کارشناس دینی به بیان شیوه بهرهبرداری بهتر از فرصت سه روزه اعتکاف پرداخت و تصریح کرد: ایام اعتکاف به علت محدودیت زمانی، بسیار مطلوب است، معتکفان برای خود برنامه عبادی داشته باشند؛ قرائت قرآن و ادعیه برای این ایام و دقت در معانی و مفاهیم قرآنی برای رشد شخصیت معنوی انسان بسیار لازم است و اعتکاف فرصت بسیار خوبی برای این منظور است.
وی با بیان توصیه هایی به معتکفان، گفت: معتکفان سعی کنند از برگزاری گعدههای دوستانه در مراسم اعتکاف پرهیز کنند؛ این ایام بهترین فرصت برای مرور یک دوره قرآن و دقت به معنای بلند آن است؛ همچنین سعی کنند از ساعات شب بهترین استفاده را ببرند و بتوانند با اعتکاف انرژی لازم برای عبودیت را به دست بیاورند.
مهمترین سفارش بزرگان برای ایام اعتکاف انقطاع الیالله است
حجتالاسلام والمسلمین خادمیکوشا با اشاره به انقطاع از دیگران در ایام اعتکاف یادآور شد: ضمن اینکه یک برنامه عبادی است، نیازمند برنامه ای برای بهره مندی بیشتر است؛ برخی از سورههایی که دارای مفاهیم اخلاقی بیشتری است، در این ایام مطالعه شود و پیشنهاد می شود برخی از دعاهای بلند پایهای که مربوط به دعاهای امام سجاد(ع) است، خوانده شود؛ مهمترین سفارش بزرگان برای ایام اعتکاف، انقطاع الیالله است.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در رابطه با معنویتگرایی در جامعه امروزی، خاطرنشان کرد: جامعه به مقدار بسیار ضروری به معنویتها نیازمند است، اما امروزه با فعالیتهای پیچیده دشمنان میبینیم که دامهای مختلف و متنوعی را برای به دام انداختن جوانان گسترانده و برای نقش بر آب کردن حلیههای دشمنان لازم است که جوانان خود را تقویت کنند.
این کارشناس دینی افزود: جوانان به صورت طبیعی همچنان که دارای صداقت زیاد هستند، متأسفانه به دلیل تجربه کم گاهی به سادگی در ورطههای دشمنان اسیر می شوند؛ اعتکاف برای جوانان فرصتی است که در کنار برخی دیگر از مؤمنان حضور خدا را در زندگیشان بیشتر ببینند و این مسأله سبب شود کمتر به تبلیغات دشمنان چشم بدوزند، بلکه تمام امیدشان به استعدادهای خدادادی باشد.
مسؤولان زمینههای معنوی را ایجاد کنند
وی با بیان اینکه جوانان تشنه معنویت هستند، گفت: یک حرکت بسیار خوبی که در سالهای اخیر از سوی جمهوری اسلامی بناگذاری شده، سنت اعتکاف است و در گذشته به ندرت در شهرها انجام میشد، اما این حرکت زیبا سبب شد پتانسیل معنوی جوانان آشکار شده و مورد استفاده قرار گیرد و اعتکاف نشان داده است که جوانان تشنه معنویت هستند.
حجتالاسلام والمسلمین خادمیکوشا به بیان نکته ای خطاب به مسؤولان پرداخت و گفت: مسؤولان زمینههای معنوی را ایجاد کنند و شاهد این امر، اعتکاف است که هر گاه مسؤولان شرایط را فراهم کردهاند، استقبال معنوی جوانان بسیار زیاد بوده و در مراسم اعتکاف حضور باشکوهی داشتهاند./822/302/ب2