نا امیدی آمریکا از فرمول نظامی برای شکست مقاومت ایران / نقطه هدف در نفوذ سیاسی
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، مواضع صریح امریکاییها و برخی مسؤولان اروپایی برای اثرگذاری بر فرآیندهای داخلی ایران و به ویژه انتخابات آینده مجلس شورای اسلامی و خبرگان، بیانگر این است که آنها اجرای پیوستهای سیاسی و فرهنگی برجام را نسبت به اجرای ابعاد فنی آن در اولویت قرار دادهاند. از منظر آنان زمان برای تحقق تغییرات محدود است و به همین دلیل در واکنشهای آنها میتوان در عین برنامهریزی چندساله نوعی شتابزدگی را مشاهده کرد که طبعاً این امر فرصتی را برای نیروهای انقلاب برای درک چیستی و چرایی تغییر از راهبردهای گذشته و شناخت برنامههای آینده آنها فراهم میکند.
هفته گذشته وندی شرمن، معاون سابق وزیر خارجه امریکا و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای این کشور در گروه 1+5 در سخنانی در انستیتو جاناف کندی امریکا، صراحتاً از لزوم تسریع در تعلیق برخی از تحریمها برای اثرگذاری بر روند انتخابات آینده مجلس ایران سخن به میان آورده و حتی تأثیر آن را بر انتخابات ریاستجمهوری آینده ایران نیز مؤثر میداند. غربیها در گذشته روشهای مختلفی را در مقابله با ایران تجربه کردهاند، تحلیل محتوای سخنان مقامات غربی و به ویژه امریکاییها به وضوح نشان میدهد که سیاستهای تقابلی سلبی از طریق تحریمها، نه صنعت هستهای ایران را نابود کرد و نه از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
از سوی دیگر مقامات نظامی آنها هم اعتراف کردهاند که فرمول نظامی برای شکست مقاومت ایران نه تنها کارساز نیست، بلکه قدرت مقاومت و توان ایران را نیز افزایش داده است. مقامات امنیتی و اطلاعاتی امریکا نیز بر این واقعیت اذعان دارند که این سیاستهای تقابلی و تحریمها و انزواسازیها نه تنها حوزه نفوذ منطقهای ایران را کم نکرد، بلکه ایران در اوج این فشارها و تحریمها بیشترین دستاوردها را در سطح منطقه و تقویت سرپنجههای مقاومت داشته است.
بر این اساس تغییر راهبرد از «تقابل» به «تعامل» هم میتواند مبتنی بر شکستهای گذشته در عرصه تهدید نظامی و تحریم اقتصادی و سناریوهای امنیتی و ... باشد و هم مبتنی بر برآوردها از محیط داخلی ایران، با توجه به چند شاخصه اجتماعی و فرهنگی که از منظر آنها فرصتی برای جبران ناکامیهای گذشته است. نقطه اتکای اصلی در این راهبرد، «نیروهای میانهرو» در ایران هستند، در همین راستا مرکز امنیت امریکای جدید در گزارشی اعلام کرده است که با سرمایهگذاری روی توافق هستهای باید به دنبال ایجاد اصلاحات سیاسی و تداوم حمایت امریکا از فعالان حامی ایجاد اصلاحات در ایران بود.
فیلیپ هاموند، وزیر خارجه انگلیس بعد از بازگشت از ایران در مصاحبه با روزنامه سعودی الشرقالاوسط چاپ لندن میگوید: «در ایران تندروها و اصلاحطلبان حضور دارند، ما باید امیدوار باشیم که اصلاحطلبان که خواهان ایفاگری نقش مثبتتر ایران (در منطقه) هستند، نقشآفرینی کنند.» جان ساورز، رئیس پیشین سرویس اطلاعات خارجی انگلیس هم در مصاحبهای ادعا میکند که طی 10 تا 15 سال اجرای برجام، ماهیت انقلابیگری ایران تغییر میکند و به کشوری عادیتر و نرمالتر تبدیل میشود و ما هم باید این احتمال را تقویت کنیم.
دومین نقطه اتکا در راهبرد «تعاملی» توجه به نسل جدید در ایران است، به نحوی که این موضوع جایگاه ویژهای در ماهیت گفتمانی کاخ سفید پیدا کرده است، نکتهای که اوباما و جانکری به کرات به آن اشاره کردهاند و فرصت 10 تا 15 ساله برجام را بهترین بستر برای این تغییر میدانند.
دیپلماسی رسمی سومین نقطه اتکا برای این راهبرد است، احساس امریکاییها بر این است که تعاملات رسمی بهتر منافع آنها را تأمین میکند و هزینه کمتری دارد، تلاش برای دیدارهای اتفاقی و یا مذاکره تلفنی و یا گشودن دفتر حفظ منافع تنها یک بخش از آن است و روشهای دیگر نظیر دیپلماسی گردشگری، دیپلماسی موسیقی، تعامل نخبگان، دیپلماسی علمی اجزای دیگر این گزینه است.
درگیر کردن در تجارت جهانی، نقطه اتکای دیگری در این راهبرد است. اوباما در این زمینه میگوید: «اگر آنها «ایرانیها» درگیر تجارت بینالمللی شوند و سرمایهگذارانی در آنجا حاضر شوند و اقتصادشان بیشتر در اقتصاد جهانی ادغام شود، از بسیاری از جهات برایشان سخت خواهد بود که رفتارهای (انقلابی) داشته باشند که برخلاف نرمهای بینالمللی است.
گزینههای مذکور از یکسو بر ابزارهای نوین اطلاعرسانی متکی است و از سوی دیگر وجود برخی از آسیبها و چالشهای فرهنگی درون جامعه ایران است که غربیها را بر اتکا و بهرهگیری از آنها در راهبرد نفوذ امیدوارتر کرده است.
اما به رغم این گزینهها، نگرانی اصلی غربیها از شکست راهبرد نفوذ بر مبنای «تعامل» کمتر از امیدواری آنها نیست، چراکه وجود روحیات انقلابی در مردم ایران، قدرت و توان بازدارندگی ایران ظرفیتهای مهم اقتصاد داخلی که میتواند بسترساز اقتصاد مقاومتی باشد و مهمتر از آن بصیرت و درک درست و به موقع از راهبردهای آنهاست. مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با شرکتکنندگان در نهمین همایش ملی نخبگان با اشاره به زنده ماندن اهداف و شعارها و حرکت انقلاب در جامعه و به ویژه جوانان و نخبگان کشور یادآور شدند که علت اصلی عصبانیت دشمنان از ملت ایران، همین موضوع است و بر همین اساس میگویند مقابله با ایران تا زمانی که شعارهای انقلاب زنده است، مشکل خواهد بود.
ایشان افزودند: اکنون شعارها و اهداف انقلابی در جامعه به گونهای زنده است که حتی برخی افراد غیرمعتقد به این شعارها مجبور به همراهی ظاهری هستند و انقلاب اسلامی به صراط مستقیم خود ادامه میدهد که این از استثناهای انقلابهای بزرگ دنیا است. ایشان تأکید کردند: تا هنگامی که حرکت و تفکر انقلابی در کشور وجود دارد، پیشرفت و نفوذ روزافزون ایران و تسلط روحی و معنوی در منطقه و خارج از منطقه روزبهروز بیشتر خواهد شد./998/د102/س
منبع : روزنامه جوان