۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۵
کد خبر: ۲۹۳۶۴۹
کارشناس امور خانواده:

سرزنش والدین موجب لجبازی فرزندان می‌شود/ تنهایی برای کودکان و نوجوانان سَم است

خبرگزاری رسا ـ کارشناس امور خانواده با بیان این‌که نوجوانان نسبت به امر و نهی کردن بسیار حساس هستند، گفت: باید والدین نسبت به اشتباهات فرزندان خود ببخش را بکار گیرند نه سرزنش و تحقیر، چون سرزنش موجب لجبازی فرزندان می‌شود.
تربيت اسلامي تربيت کودکان

حجت‌الاسلام مهدی درویشوند، کارشناس امور خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در قزوین، با اشاره روز جهانی کودک و اشاره به شاخصه‌های تربیت اسلامی گفت: در بحث تربیت دینی و بکارگیری آموزه‌های دینی پیامبراکرم(ص) طرح کلی را پایه‌ریزی کرده‌اند که متناسب با سن افراد تقسیم‌بندی می‌شود.

 

وی افزود: از دیدگاه دین، کودک تا هفت سال اول زندگی سید و سرور والدین است و تعبیر رسول اکرم(ص) هم از این مرحله تربیتی «سیادت کودک» است. هفت سال دوم، سن تعلیم پذیری، اطاعت و فرمان‌برداری بوده و هفت سال سوم، سن نظرخواهی و مشورت است.

 

مهم‌ترین وظیفه والدین احترام گذاشتن به فرزندان است

این کارشناس خانواده با اشاره به مهم‌ترین وظیفه والدین نسبت به فرزندشان ابراز کرد: مهم‌ترین وظیفه آن است که پدر و مادر با احترام گذاشتن به فرزند خود، همواره شخصیت فردی و اجتماعی او را حفظ کنند و او را در میان همسالان و همبازی‌هایش خفیف و خوار جلوه ندهند.

 

حجت‌الاسلام درویشوند با تاکید بر این‌که به خاطر داشته باشید که نوجوانان نسبت به امر و نهی کردن بسیار حساس هستند، عنوان کرد: اگر پدر و مادر زیاد فرزندان خود را سرزنش کنند، فرزند لجباز خواهد شد.

 

وی اضافه کرد: باید والدین نسبت به اشتباهات فرزندان خود ببخش را بکارگیرند نه سرزنش و تحقیر.

 

این کارشناس خانواده با اشاره به این‌که گاهی والدین از رفتار پرخاشگرانه فرزندان خود شکوه و شکایت می‌کنند، تصریح کرد: این در حالی که نمی‌دانند که خود آنان محرک پرخاشگری جوانان خود هستند.

 

حجت‎‌الاسلام درویشوند در ادامه اظهار کرد: بنابراین والدین باید به این امر آگاهی داشته باشند که هرگونه دلسوزی ناآگاهانه که در چهره ملامت کردن و نصیحت‌گویی برای تربیت جوانان ابراز شود، نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه رابطه والدین و جوان را نیز مکدر خواهد کرد.

 

وی با بیان این‌که فرزندان ما سه نوع خواسته دارند، گفت: خواسته اول بحث خوراک و پوشاک است که در حد توان و طبق شرایط باید برای کودکان فراهم شود.

 

نباید گریه کردن به زبان کودکان تبدیل شود

این کارشناس مذهبی با بیان این‌که امروزه گریه به زبان کودکان تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: گاهی کودک برای رسیدن به خواسته‌های خود گریه و خشنونت را در پیش می‌گیرد که والدین باید توجه بیشتری روی این موضوع داشته باشند.

 

وی با تأکید بر این‌که بهتر است پاسخ به نیازهای طبیعی کودکان مثبت باشد، ابراز کرد: اما گاهی فرزند ما در سن نوجوانی تقاضای خرید موتور دارد که بسیار خطرناک است و والدین باید جوان منفی در برابر این خواسته داشته باشند.

 

حجت‌الاسلام درویشوند افزود: خواسته‌هایی دیگری از جانب فرزندان ما وجود دارند که می‌توان آن‌ها را به صورت معلق یا مشروط پذیرفت چراکه تنها در این حالت است که فرزند ما در آینده خواسته‌های معقول و رفتار عاقلانه‌ای خواهد داشت.

 

وی با تأکید بر این‌که وظیفه اصلی تربیت برعهده والدین است، بیان کرد: هر چقدر هم مربیان پرورشی خوب کار کنند نمی‌توانند خلأ وجود والدین را پر کنند و گاهی در برخی از مهد‌کودک‌ها کودکان ما رفتارهای اشتباهی را یاد می‌گیرند که در وجود آن‌ها نهادینه می‌شود.

 

تنهایی برای کودکان و نوجوانان سم است

این کارشناس امور خانواده با بیان این‌که تنهایی برای کودکان و نوجوانان سم است، گفت: اگر محبت و ارتباط کلامی با کودکان برآورده نشود، منزوی خواهد شد چراکه انسان طبق فطرت موجودی اجتماعی و محبت‌طلب است.

 

وی افزود: در تنهایی توهم و شخصیت‌های خیالی به سراغ کودکان و نوجوانان می‌آید پس از مدتی روحیه کودکان ما خراب شده و افسرده می‌شوند.

 

حجت‌الاسلام درویشوند با اشاره به این‌که برخی والدین خود مسبب بروز مشکلات هستند، عنوان کرد: متاسفانه پدر و مادرها پس از بروز معضلات و دیدن رفتارهای نابه‌هنجار در فرزندان خود به فکر افتاده و دست و پا می‌زنند تا آنان را درمان کنند.

 

وی با اشاره به مشکلاتی که بودن در فضای مجازی برای کودکان نوجوانان ایجاد می‌کند، ابراز کرد: وقتی کودک ما در دنیای واقعی دوستی ندارد به فضای مجازی روی می‌آورد و شخصیت خوبی را در آن فضا برای خود ایجاد می‌کند.

 

کودکان ما در فضای مجازی به انحراف کشیده می‌شوند

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: متاسفانه گاهی فرزندان ما در فضای مجازی درگیر شبهات زیادی شده که آن‌ها را به انحراف می‌کشاند و تاثیر مخربی بر روی اعتقادات آنان می‌گذارد.

 

حجت‎‌الاسلام درویشوند با اشاره به این‌که رب به معنای تربیت است، ابراز کرد: در آیات قرآن می‌بینیم که کلمات رحمان و رحیم در کنار رب به کار برده شده‌اند و این تذکری است از جانب خداوند برای والدین که در مسأله تربیت مهربانی پیشه کنند چراکه اموزش در کنار صبر و مهربانی نتیجه خواهد داد.

 

وی با بیان این‌که امروزه فرزندان ما دچار تناقض‌های شخصیتی بسیاری هستند، اظهار کرد: این تناقض‌ها که به طور معمول بین مدرسه و خانه بوجود می‌آید تاثیرات بسیار مخربی در ذهن کودکان می‌گذارد.

 

انتظار والدین از فرزندان باید معقول و منطقی باشد

این کارشناس خانواده در ادامه با اشاره به انتظار خانواده‌ها از فرزندان خاطرنشان کرد: این انتظار باید کاملا منطقی باشد؛ برخی از والدین آینده‌ای که برای خود ترسیم کرده و به آن نرسیدند را انتظار دارند در وجود فرزندانشان محقق شود.

 

وی در ادامه با بیان این‌که باید به فرزندان خود اعتماد کنیم، تاکید کرد: فرزند ما آزاد است به نسبت علاقه‌ای که دارد انتخاب شغل کند.

 

حجت‌الاسلام درویشوند در پایان خطاب به والدین گفت: باید در تربیت فرزندان دو گام مهم و اساسی رعایت کنیم نخست بحث آگاهی است به‌‌ویژه نسبت به کارهایی که می‌خواهیم برعهده فرزندان خود قرار دهیم و سپس بحث صبر است، در مقوله تربیت باید صبور باشیم چرا که فرزندان براساس کنجکاوی که دارند گاهی دچار اشتباهاتی شده که بهتر است با رفتار منطقی و عاقلانه آن‌ها را ببخشیم./955/301/ب2

ارسال نظرات