غرب هیچ تعهد قابل اعتمادی برای اجرای تعهدات خود در قبال ایران نداده است


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در قزوین، علی خلیلی، عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای، امشب در سلسله نشستهای بررسی توافق برجام در مسجد امام موسیبن جعفر(ع) قزوین به بررسی و تحلیل بخشهایی از این توافقنامه پرداخت و گفت: متن توافق برجام شامل دو بخش است که بخش اول آن تعهدات ایران به 5+1 است و بخش دیگر آن تعهدات طرف مقابل به ایران را شامل میشود.
وی تعهدات ایران به 1+5 را در سه محور معرفی کرد و افزود: ایران در سه محور صنعت هستهای، امنیت کشور و استقلال آن به غرب تعهد داده است و غرب نیز در دو محور تحریمهای مربوط به مسائل هسته ای و همکاری در زمینه پیشرفت هستهای به ایران تعهداتی را داده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه تعهدات ایران به 1+5 را صریح و بدون شک و ابهام دانست و تصریح کرد: قیدهایی که در توافقنامه به کار برده شده است نشان از این دارد که تمام بندهایی که به تعهدات ایران به 1+5 مربوط است، بدون شک و ابهام است، اما برخلاف این موضوع، با توجه به قیدهای موجود در تعهدات 1+5 به ایران، به سادگی میتوان به این موضوع پی برد که غرب هیچگونه تعهد قطعی و صد درصدی که قابل اعتماد باشد را به ما نداده است.
این کارشناس هستهای اختلاف غرب با ایران بر سر موضوع هستهای را در سه زمینه دانست و ابراز داشت: غنیسازی، بازفرآوری و مسأله آب سنگین سه موضوع مورد اختلاف بین ایران و 1+5 بر سر موضوعات هستهای است که غرب به این خاطر که امکان دارد روزی ایران با استفاده از دانش خود به فناوری سلاح هستهای دست یابد همواره با این سه موضوع که زمینههای لازم برای دسترسی به این فناوری میباشند، مخالف بوده و مشکل اصلی همواره بر سر ساخت سلاح اتمی است.
دورههای زمانی تعیین شده از سوی غرب در برجام با استقلال کشور منافات دارد
عضو سابق تیم مذاکره کننده هستهای دورههای زمانی تعیین شده از سوی غرب برای روند هستهای در ایران را مخالف با استقلال و آزادی کشور دانست و عنوان کرد: ما سالها پیش، وقتی میخواستیم تأسیسات هستهای کشور را بنا کنیم، برای جلوگیری از حمله احتمالی دشمن به این تأسیسات، آنها را در مکانها و موقعیتهای استراتژیک و دور ازهم بنا کردیم، اما امروز در توافقنامه برجام این موضوع مشهود است که دشمن از ایران تعهد گرفته است که تمام فعالیتهای غنیسازیاش را در یک نقطه و آن نقطه هم نطنز که موقعیت آسیبپذیرتری نسبت به دیگر نیروگاهها دارد، انجام دهد.
خلیلی عقب نشینی دولت یازدهم در توافق سال 94 را به نسبت بیشتر از عقب نشینی دولت هشتم در سال 82 دانست و عنوان کرد: عقب نشینی این بار مذاکره کنندگان بسیار گستردهتر و زیرکانهتر از توافقات سال 82 است.
وی با اشاره به بخش دوم تعهدات ایران به 1+5 و قبول بازرسی از موقعیتهای هستهای، توسط ایران را کاملا ظالمانه دانست و افزود: دشمن خود خوب میداند که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست، بلکه به این خاطر درخواست بازرسی از این موقعیتها را مینماید تا راحتتر اسرار ایران را جاسوسی کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، استقلال کشور را عدم نیاز به موافقت دیگران برای انجام اهداف خود دانست و عنوان داشت: دولتمردان به وضوح در برجام از استقلال کشور چشمپوشی کرده است و حتی از حق غنیسازی مورد نیاز خود هم منع شده است و در برجام بسیاری از تعهدات دشمن، تعارفی بیش نیست و هیچ گونه پایه و اعتباری ندارد.
70 درصد مشکلات اقتصادی کشور مربوط به خودمان است نه تحریمها
خلیلی در پایان تنها 30 درصد از مشکلات اقتصادی جامعه را مربوط به تحریمها دانست و گفت: مقدار بیشتر مشکلات اقتصادی جامعه ما مربوط به خودمان است؛ در متن برجام فقط تحریمهای مربوط به مسائل هستهای تعلیق شده است و حتی لغو هم نشده است، اما تحریمهای مربوط به تروریسم و نقض حقوق بشر کماکان بر سر جای خود باقیست. /874/پ202/ش