انگیزه مهمترین مؤلفه برای پویایی حوزههای علمیه است
حجت الاسلام مهدی اسماعیلی، معاون پژوهش حوزه های علیمه شهرستان کاشان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا درکاشان، گفت: چیزی که امروز کشورهای اسلامی بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارند داشتن یک متفکر شیعی است که بتواند با فکر و ایده خود جهان را مدیریت کند.
وی افزود: به هر میزانی که تاریکی زیادتر باشد نیاز به نور بیشتر است و به هر میزانی که هوا آلوده شود نیاز به هوای پاک بیشتر است، بنابر این به هر میزان که جهان آلوده شود نیاز جهان به اسلام و معارف ناب و طلاب بیشتر است.
وی همچنین از انگیزه به عنوان مهمترین مؤلفه مورد نیاز برای پویایی حوزه علمیه نام برد و با اشاره به اینکه انگیزه در حوزه زمانی تقویت میشود که نیازهای حوزه شناخته شود، گفت: چیزی که امروز کشورهای اسلامی بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارند داشتن یک متفکر شیعی است که بتواند با فکر و ایده خود جهان را مدیریت کند.
حجت الاسلام اسماعیلی بر نیازسنجی در حوزه های علمیه تأکید کرد و یادآور شد: اگر طلاب و حوزه علمیه به این امر مهم توجه داشته باشد قطعا به پویایی حوزه کمک خواهد شد، ضمن اینکه برنامهریزی در زمینه مسائل حوزه نیز باید بر اساس استعداد و نیازهای برنامه باشد تا خروجی آن مثل خروجی دانشگاه نباشد که در رشتههای ادبیات خروجی دانشگاه ها متناسب با نیاز جامعه نیست.
معاون پژوهش حوزههای علیمه شهرستان کاشان همچنین بر تقویت روحیه تهذیب و اخلاق در حوزه های علمیه تأکید کرد و گفت: اساتید درس اخلاق باید خودشان اخلاق مدار باشند تا مباحث اخلاقی در حوزه تقویت شود.
وی کارآمد ساختن طلاب در پویایی حوزه را مؤثر خواند و افزود: طلاب حوزه به لحاظ علمی در سطح خوبی قرار دارند اما نیاز به تکنیک و ابزاری دارند تا اطلاعات آنها بتواند به جامعه منتقل شود، از این رو اگر در زمینه کارآمدی طلاب اقدامی انجام شود به پویایی حوزه کمک خواهد کرد.
حجتالاسلام اسماعیلی در ادامه احساس مفید بودن را نشاط طلبگی دانست و افزود: اگر کسی این احساس در وجودش باشد که برای جامعه مفید است انسان با نشاطی است، بنابر این اگر نگاه ما این باشد که امام زمان از ما راضی است و درجامعه موفق و مفید هستیم می تواند نشاط به انسان منتقل کند.
وی همچنین با اشاره به اینکه مدیران و کلیه کادر فعال علمی حوزه خادم طلاب هستند، گفت: خادم برای دیگران فعالیت میکند و مشکل دیگران را حل میکند، از این رو اگر نگاه مدیران و مسؤولان نگاه خدمت به طلاب و حل مشکلات آنها باشد مؤثر است و از سوی دیگر اگر نگاه طلاب نیز به حوزه، نگاه خادمی باشد انس و الفت را به همراه خواهد داشت.
معاون پژوهش حوزههای علیمه شهرستان کاشان در مورد حضور نخبگان و فرهیختگان در حوزه گفت: اگر نیروی آمادهتری به حوزه جذب شود خروجی بهتر و با کیفیتتری نیز به دنبال خواهد داشت.
به گفته وی در سال های اخیر طلاب در مقاطع سنی لیسانس و دکتری در کاشان پذیرش شده است که این امر میتواند کمک بسیاری به حوزه داشته باشد اما در بحث نخبگان با وجود گزینش از کانون های قرآنی، مدارس تیزهوشان در کشور، هنوز به نقطه مطلوب نرسیده ایم.
حجتالاسلام اسماعیلی با اشاره به این که شرط معدل نیز برای پذیرش وجود دارد، گفت: نخبگی تنها به معدل نیست بلکه باید زمینه های فکری و نیروی فعال آن وجود داشته باشد، از این رو با وجود این که حفظ برخیها خوب است و نمره خوب نیز کسب میکنند اما این نمیتواند تنها ملاک باشد بلکه نیاز به نیروی فعال فرهنگی نیز وجود دارد./1307/302/ب2