۱۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹
کد خبر: ۲۷۹۵۷۸
شهردار قم:

حلقه اصلی توسعه پایدار بر عهده رسانه‌ها و خبرنگاران است

خبرگزاری رسا ـ شهردار قم در نشست صمیمی با اصحاب خبر و رسانه از علت انتخاب شهرداری قم یاد کرد و با اشاره به تفسیر علامه طباطبایی از آیه 200 سوره آل عمران، به شرح وظایف خبرنگاران و اهمیت حرفه خبرنگاری پرداخت.
سقائيان نژاد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سید مرتضی سقائیان نژاد شب گذشته در نشست صمیمی با اصحاب خبر و رسانه با اشاره به سوابق کاری خود در شهرداری اصفهان، همچنین ریاست دانشگاه ملی و دانشگاه صنعتی این شهر و نیز ارتباط وثیقی که با خبرنگاران و اصحاب رسانه داشته است، دیدگاه‌های خود درباره حرفه خبرنگاری را بیان کرد.

 

تفسیری از آیه 200 سوره آل عمران در بیان وظایف خبرنگاران

شهردار قم با بیان این‌که خبرنگاری حرفه مقدسی در میان مشاغل است، به تفسیر علامه طباطبایی از آیه مبارکه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ» اشاره و اظهار کرد: در این آیه شریفه 4 عبارت «اصبروا»، «صابروا»، «رابطوا» و «اتقوا الله» آمده است که همگی با هم ارتباط دارند.

 

وی ادامه داد: از آن‌جایی که راه انسانیت فراز و نشیب‌هایی دارد که مهم‌ترین آن‌ها نفس عماره است، عبارت «اصبروا» در آیه شریفه اشاره به صابر بودن ما در شرایط سخت و شدائد فردی، صبر در اطاعت خدا و صبر بر ترک معصیت دارد.

 

سقائیان نژاد عنوان کرد: عبارت «صابروا» در آیه مبارکه فوق که آن هم از ریشه صبر است به معنای صبر در مقابل تهاجمات برونی بوده و اشاره به صبر جمعی و مقابله با شدائد اجتماعی دارد.

 

وی خاطرنشان کرد: صبر و مقاومت در برابر مشقات و سختی‌های جامعه و تهاجمی که به یک سازمان وارد می‌شود، در عبارت «صابروا» خلاصه می‌شود.

 

خبرنگاران موظف به حراست از مرزهای جغرافیایی‌ و اعتقادی هستند

شهردار قم تأکید کرد: عبارت «رابطوا» به معنای حفظ و حراست از مرزهای جغرافیایی، حفظ و حراست از مرزهای اعتقادی در مقابل تهاجم فرهنگی و حفظ و حراست در مقابل واردات قلبیه است.

 

وی با بیان این‌که عبارت «رابطوا» از ماده رباط گرفته شده است، گفت: از آن‌جایی که کاروان‌سراهای قدیم مکان امنی برای مسافران در برابر بلاها بوده است،‌به آن‌ها رباط گفته می‌شد.

 

ولی فقیه از مرزهای فکری و روانی جامعه حراست می‌کند

سقائیان نژاد اظهار داشت: امام صادق(ع) در حدیثی می‌فرمایند «علماء شیعتنا مرابطون ؛ حفظ و حراست از مرزهای دین به وسیله علمای شیعه انجام می‌شود».

 

وی تأکید کرد: نبوت یک پیام و امامت عمل به آن پیام است؛ امام نیز شخصی است که این پیام را انجام می‌دهد؛ اما زمانی که امام غائب باشد، علما این وظیفه را انجام می‌دهند بنابراین ولی فقیه از مرزهای فکری، روحی و روانی جامعه حراست می‌کند.

 

خبرنگاران روابط عمومی جامعه هستند

شهردار قم با تأکید بر این‌که «رابطوا» به معنای حفظ و حراست از مرزهای جغرافیایی، مرزهای اعتقادی و واردات قلبی است، ابراز کرد: روابط عمومی موظف است تا از مرز سازمان خودش در برابر خطرهای داخلی و خارجی حفظ و حراست کند که این جز با اطلاع رسانی امکان پذیر نیست.

 

وی با بیان این‌که خبرنگاران روابط عمومی جامعه هستند، خاطرنشان کرد: یک خبرنگار باید از تمام تهاجماتی که به کشور و جامعه وارد می‌شود، حراست کرده و نقاط مثبت را طوری بیان کند که بشاشیت را به جامعه بیاورد.

 

حراست از جامعه و ایجاد بشاشیت از مهم‌ترین وظایف خبرنگای است

سقائیان نژاد با تأکید بر این‌که خبرنگار باید در ارتباط با مسائل داخلی صبر پیشه کند، یادآور شد: علامه طباطبایی برای صبر در آیه شریفه چهار محور صبر در طاعت، صبر بر مصیبت، صبر بر معصیت و صبر در قضاوت، تصور می‌کنند؛ بنابراین خبرنگاری که موظف به حراست از جامعه است، باید در برابر اخبار داخلی که دریافت می‌کند، صبر پیشه کرده و پس از یقین به استناد آن خبر، فواید و مضرات انتشار آن خبر برای جامعه را بسنجد.

 

وی با اشاره به مثالی به شرح وظایف خبرنگاران پرداخت و گفت: گلبول‌های سفید وظیفه حراست از بدن و خبررسانی از مفاسد را به عهده داشته و گلبول‌های قرمز نیز با رساندن اکسیژن به اقصا نفاط بدن، بشاشیت و نشاط را به ارمغان می‌آورند؛ خبرنگار می‌بایست وظایف گلبول‌های سفید و قرمز را در قبال جامعه انجام دهد.

 

خبرنگاری یک علم، حرفه و هنر است

شهردار قم با بیان این‌که در عصر تکنولوژی باید به شیوه‌های گوناگونی برای حراست از جامعه روی آورد، تصریح کرد: خبرنگاران باید علمیت لازم در عرصه کاری خود را داشته باشند اما از آن‌جایی که خبرنگاری یک عمل است، همچنین باید فن‌آور بوده و در ارتباط با جامعه نیز هنرمند باشند.

 

مراحل هفت‌گانه خبررسانی

وی با اشاره به مراحل هفت‌گانه خبررسانی خاطرنشان کرد: تمامی هفت مرحله خبررسانی عبارت «واتقوا الله» در آیه شریفه فوق را تفسیر می‌کنند؛ مرحله نخست، استناد خبر است که بی تقوایی در این خصوص، ایجاد شایعه کرده و جامعه را دچار مشکل می‌کند.

 

سقائیان نژاد با بیان این‌که خبرنگاران می‌توانند شاکله فرهنگی یک جامعه را عوض کنند، ابراز کرد: مرحله دوم خبررسانی، هدفمند بودن آن است؛ بنابراین چنانچه انگیزه انتشار یک خبر، شیطانی باشد، برای جامعه مشکل می‌آفریند و چنانچه انگیزه انتشار خبر، هدایت گری باشد، شادابی را برای جامعه به ارمغان می‌آورد.

 

وی تأکید کرد: خبرنگاران باید در انگیزه‌های خبررسانی خود دقت بالایی داشته باشند تا با یک بی تقوایی، ‌آب را در آسیاب دشمن داخلی و خارجی نریزند؛ گاهی جناح‌های داخلی به قدری قوی می‌شوند که عده بسیاری میل پیدا می‌کنند که آخرتشان را به دنیای جناح گرایی بفروشند.

 

شهردار قم مرحله سوم اطلاع رسانی را آموزنده و عبرت انگیز بودن محتوای خبر دانست و افزود: همچنین مرحله چهارم، حامل پیام و مرحله پنجم، شیوه و راه ارائه خببر است که به صورت تزریقی به جامعه انتقال یابد؛ مبادا خبری به صورت یک شوک به جامعه ایراد شود.

 

وی ادامه داد: مرحله ششم، شناسایی مخاطبان یک خبر است که بر اساس جنسیت، سن، فرهیختگی و عامی بودن مخاطبان، نگارش آن تنظیم شود.

 

سقائیان نژاد گفت: مرحله هفتم اطلاع رسانی یک خبر، عکس العمل و بازیافت خبر است؛ چنانچه خبرنگاری بر اساس بازخورد، خبر رسانی نکند، نمی‌تواند خبرهای بعدی خود را به سمع مخاطبان برساند.

 

وی با بیان این‌که خبرنگار باید هدهدگونه عمل کند، تصریح کرد: نخستین خبرنگاری که قرآن کریم از آن یاد می‌کند، هدهد است زیرا با خبر رسانی خود به حضرت سلیمان، اسباب ایمان یک قوم را فراهم می‌کند.

 

شهردار قم با تأکید بر این‌که خبرنگار اهمیت بسیاری در حراست از جامعه داشته و بر همین اساس باید، سازمان‌ها و ارگان‌ها اهمیت ویژه‌ای برای او قائل شوند، یادآور شد: گاهی خبرنگاران از کوچک‌ترین ابزار اولیه هم برخوردار نیست و جامعه و ادارات باید او را درک کنند.

 

حلقه اصلی توسعه پایدار بر عهده رسانه‌ها و خبرنگاران است

وی با بیان این‌که حلقه اصلی توسعه پایدار بر عهده رسانه‌ها و خبرنگاران است، خاطرنشان کرد: خبرنگار گاهی در حکم مغز، گاهی در حکم قلب، گاهی در حکم چشم، و گاهی در حکم پا و پیش رونده است؛ بنابراین جامعه‌ای که بخواهد در حوزه فرهنگی یا اقتصادی توسعه یابد، لازم است با خبرنگاران و رسانه‌ها در اتباط باشند.

 

اهمیت والای خبرنگاری در اسلام

سقائیان نژاد با اشاره به اهمیت خبرنگاران در صیانت از جامعه و در بیان علت نام گذاری یک روز به نام خبرنگار، تأکید کرد: خداوند متعال در قرآن کریم با عبارت «نون و القلم و ما یسطرون» و «الذی علق بالقلم» اصحاب قلم را اجر می‌نهد چراکه بر اساس آیات و روایات بسیاری، قطره خون شهید و مرکب اهل قلم می‌تواند فرهنگ یک جامعه را شکل دهد.

 

وی با بیان این‌که پیغمبر اکرم(ص) یک خبرنگار و بعثتشان در راستای رسالت خبررسانی بوده است، گفت: همچنین حضرت زینب کبری با خبررسانی خود میان مردم شام و مدینه توانستند قیام عاشورا به گوش همگان رسانده و بقای اسلام را تثبیت کنند؛ از این رو جایگاه رفیع خبرنگار باید میان جامعه تبلیغ شده و از آن حفظ و حراست شود.

 

گفت‌وگوی صمیمی شهردار با خبرنگاران

شایان ذکر است، شهردار قم در ادامه این نشست به گفت‌وگوی صمیمی با خبرنگاران و اصحاب رسانه پرداخت و سؤالات عده‌ای از خبرنگاران را پاسخ داد.

 

گوش دادن شهردار قم به دروس تفسیر آیت‌الله جوادی آملی و رد پیشنهاد شهرداری مشهد

وی در پاسخ به سؤالی مدعی شد که همه روزه، دروس تفسیر حضرت آیت‌الله جوادی آملی را از طریق رادیو معارف دنبال می‌کند و علت انتخاب شهرداری قم نیز به مسأله اعتقادی او باز می‌گردد.

 

سقائیان نژاد همچنین مدعی شد که تا کنون مسؤولیت‌های کشوری مهمی به وی پیشنهاد شده و در ایامی که شهرداری قم را پذیرفت، پیشنهاد شهرداری مشهد مقدس را نیز داشته است./997/پ201/ی

ارسال نظرات