احکام روزه مستحبی و واجب از دیدگاه شرع
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید جعفر ربانی، کارشناس رسانه ملی، با بیان احکام در میان خطبههای نماز مغرب و عشا در حرم حضرت فاطمه معصومه(س) با اشاره به اینکه باز کردن روزه مستحبی شایسته و باز کردن روزه واجب حرام است، گفت: انسان در روزه مستحبی با دعوت دیگران مجاز به باز کردن روزه بوده و از ثواب آن بهرهمند میشوند درحالی که در روزه واجب نمیتوان حتی با دعوت دیگران روزه را باز کرد و باز کردن روزه حرام است.
وی افزود: روزه مستحبی با روزه واجب تفاوتهای زیادی دارد و روزه مستحب را با دعوت دیگری میتوان باز کرد و مستحب است که انسان دعوت دیگران را استجابت کند و چنین انسانی از دو ثواب بهرهمند میشود یکی ثواب روزه مستحبی و دیگر ثواب اجابت دعوت یک مؤمن است.
سخنران حرم حضرت فاطمه معصومه (س) ادامه داد: روزه واجب را انسان با دعوت دیگران نمیتواند باز کند و اگر این کار را انجام دهد حرام مرتکب شده و ضمن قضا کردن روزه باید کفاره آن را هم بپردازد.
حجتالاسلام ربانی با بیان اینکه در روزه مستحبی واجب است که میهمان و میزبان در روزه گرفتن با هم هماهنگ باشند، اظهار کرد: در روزه واجب اینگونه نیست و نیازی به هماهنگ کردن میان میهمان و میزبان نیست.
وی اظهار کرد: کسی که در سفر بوده و نمازش شکسته است نمیتواند روزه واجب بگیرد ولی انسانی که در سفر است اگر نذر کرده باشد میتواند در سفر روزه مستحبی بگیرد.
کارشناس رسانه ملی بابیان اینکه انسان برای گرفتن روزه واجب تنها تا نماز صبح فرصت دارد که نیت کند، افزود: در روزه مستحبی اینگونه نیست و فرد حتی اگر تا غروب کاری را انجام ندهد که روزهاش باطل نشده میتواند برای روزه مستحبی نیت کند.
حجتالاسلام ربانی بابیان اینکه گرفتن روزه واجب است، تصریح کرد: تنها زنان باردار، بانوان شیرده، اطفال و بیماران از گرفتن روزه مستثنا هستند و مابقی افراد مگر با دستور پزشک متخصص میتوانند روزه خود را قضا کرده و از گرفتن روزه پرهیز کنند.
وی با اشاره به اینکه انسان در هنگام روزهداری باید از خوردن و آشامیدن و کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری کند، ادامه داد: باطل کردن روزه از روی عمد هم نیاز به قضا کردن روزه داشته و هم فرد باید کفاره شکستن روزه را بنا بر نظر مراجع تقلید پرداخت کند./837/پ202/ح