داوری و قضاوت متعلق به خدا است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، آیت الله عبدالنبی نمازی نماینده ولی فقیه در کاشان ظهر امروز در جمع قضات و کارکنان دادگستری کاشان در محل نمازخانه دادگستری کاشان گفت: یکی از ارکان اساسی حکومت های الهی منصب قضا است و منصب قضا منصب صدور وحی و انشاء حکم میان متخاصم و متصالح است.
وی با اشاره به این که قاضی برای قضاوت باید دارای چه شرایط و اوصافی باشد گفت: قاضی باید دارای فقه القضا، اخلاق القضا و عقل القضا باشد و به احکام حقوقی، قضائی، خانوادگی، جنائی و ... مسلط باشد.
آیتالله نمازی افزود: قاضی ضمن داشتن همه این شرایط باید از هوش و ذکات بالایی برخوردار باشد تا بتواند از هوش و ذکاوت خود در اقرار گرفتن از محکوم استفاده کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به این که انسان ها همه همطراز و هم سطح هستند و در داوری حکم هیچ انسانی بر دیگری قطعیت ندارد گفت: این گونه نیست که یکی علیه دیگری حکمی صادر کند و اعتبار حقوقی داشته باشد.
حاکم علی الاصل و حاکم الاطلاق خدا است
آیت الله نمازی یادآور شد: در نگاه توحیدی ما و همه ادیان الهی، حاکم علی الاصل و حاکم الاطلاق خدا است و خدا است که بر انسان ها ولایت دارد و خالق و رزّاق و معین و مدبّر و همه چیز ما خدا است و او بر ما ولایت دارد.
وی در ادامه احکام را بر دو قسم تکوینی و حکم تشریعی دانست و افزود: حکم تکوینی یعنی قدرت و نصرت در نظام هستی که در بحث اعتقادات به آن ولایت تکوینی می گویند که متعلق به خدا است و او بر حسب حکمت، ولایت تکوینی خود را به پیامبران و علما و صالحان و شهدا تفویض میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به این که، ولایت رسول اکرم(ص) ولایت کبری الهیه است و مافوق ولایت تکوینی است گفت: ولایت تکوینی به معنای قدرت تصرف در طبیعت است.
آیت الله نمازی یادآور شد: ولایت تکوینی تنها متعلق به خدا است و خداوند بنا بر مصلحت خود آن را به اولیای خودش می دهد و بعد از ائمه اطهار نیز به صالحان و مردان پاک و شهدا می دهد و برای همین است که امروز به شهدا متوسل می شوند چون از آنها کرامات دیده اند.
داوری و قضاوت متعلق به خدا است
نماینده ولی فقیه در کاشان همچنین ولایت تشریعی را دارای اختیار جعل قانون و جعل حکم دانست و یادآور شد: در اعتقادات به آن ولایت تشریعیه به معنی داشتن صلاحیت برای جعل حکم و جعل قانون است که احکام تشریعیه شامل نماز، روزه، زکات، خمس، زکات و.. است.
وی تصریح کرد: در جامعه با وجود ولایت تشریعیه، قانون هایی را تصویب و آن را در جامعه لازم الاجرا می دانند و این قانون ها نیز در زمان اجرا بارها در مجلس دست خوش تغییرات و اصلاحاتی می شود.
به گفته وی در اسلام، ولایت تشریعیه متعلق به خدا است و خدا وقتی حکمی را صادر می کند، هیچ مرد و هیچ زن مومنی حق انتخاب ندارد که این حکم را بپذیرد و یا نپذیرد.
آیت الله نمازی با تأکید بر این که ولایت تکوینی و ولایت تشریعی هر دو اختصاص به ذات اقدس ربوبی دارند، یادآور شد: داوری و قضاوت متعلق به خدا است و کسی صلاحیت ندارد از خودش برای بشریت قانون وضع کند./1307/پ202/ب4