عراقچی در برنامه گفت وگوی ویژه خبری:
پروتکل الحاقی جزو خطوط قرمز تعریف شده برای ما نبود/ امنیت ملی را با هیچ چیز معامله نخواهیم کرد
خبرگزاری رسا ـ معاون وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفت وگوی ویژه خبری اعلام کرد که پذیرش پروتکل الحاقی جزو خطوط قرمزی که برای تیم مذاکره کننده تعریف شد، نبوده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه کشورمان دوشنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما، تصریح کرد: موضوع هسته ای به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات به صورت گسترده مورد توجه مردم و گروه های مختلف سیاسی و اجتماعی قرار گرفته و این نشانگر بلوغ سیاسی جامعه ما است.
معاون وزیر خارجه کشورمان بیان داشت: رسانه ملی با برگزاری مناظره ها و گفت وگو ها بستر را برای گفت وگو فراهم کرده است، این نشان دهنده بلوغ سیاسی است و ان شاء الله بداخلاقی آن نیز کمتر می شود.
عراقچی با بیان این که بعد از هر دور مذاکره در کمیسیون امنیت ملی مجلس حاضر می شدیم و گزارش می دادیم، گفت: این بار در جلسه عمومی مجلس حاضر شدیم و گزارش مربوطه را ارائه کردیم.
غالب نمایندگان مجلس از گزارش ارائه شده تیم مذاکره کننده رضایت داشتند
وی بیان کرد: در جلسه اخیر مجلس چهار نفر موافق و مخالف دیدگاه های خود را بیان کردند، دکتر ظریف نیز نکاتی را مطرح کرد و بنده نیز گزارشی را ارائه کردم، احساسم این است که رضایت غالب نمایندگان وجود داشت، البته منتقدان و مخالفان نیز بودند که طبیعی است.
وی درباره پروتکل الحاقی اظهار داشت: موضوع دسترسی به مراکز نظامی و مصاحبه با دانشمندان که منتقدان به عنوان خط قرمز به به بیان دیدگاه های خود پرداخته اند و همین گونه هم هست جزو مسائلی است که من باید در باره آن قدری توضیح دهم.
دیپلمات ها مطابق دستورالعمل های ابلاغی عمل می می کنند
عراقچی خاطرنشان کرد: دیپلمات ها و مذاکره کنندگاه دقیقا مطابق دستورالمعل های خود عمل می کنند، از خودشان اختیاری ندارند مگر قدرت مانور در جزییات، منتهی خطوط قرمز برای مذاکره کنندگان و دیپلمات ها تعریف می شود.
وی افزود: در موضوع هسته ای که مرتبط با امنیت ملی است، چارچوب ها و خطوط قرمزی وجود دارد که مهم هستند، رهبری تاکید کردند که چارچوب ها تحت نظر ایشان تدوین می شود، یک شورایی وجود دارد که برای طراحی عملیاتی مذاکرات مشخص شده است تحت نظر رییس جمهور و چارچوب ها به تیم مذاکره کننده ابلاغ می شود.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان اضافه کرد: باعث افتخار و البته وظیفه ماست که دقیقا در این چارچوب حرکت کنیم، ممکن است در شرایطی خطوط قرمز جابجا شوند که بحث دیگری است و مشکل خاصی نیست.
عراقچی خاطرنشان کرد: ما در چارچوب خطوط قرمز حرکت کرده و خواهیم کرد و به خود اجازه نمی دهیم خارج از این چارچوب حرکت کنیم.
ایران نگرانی از شفاف سازی ندارد
معاون وزیر امور خارجه درباره رژیم بازرسی های ویژه، تصریح کرد: ما در موضوع هسته ای از آنجایی که برنامه ما صلح آمیز و در چارچوب قواعد ان پی تی است، هیچ نگرانی از شفاف سازی و نظارت نداریم و چیزی برای پنهان کردن نداریم.
عراقچی افزود: ما با سوء استفاده از نظارت ها مشکل داریم، برای نظارت در چارچوب نظارت های عرف بین الملل هیچ مشکلی نداریم اما اجازه سوء استفاده برای دسترسی به اطلاعات سری کشور را نمی دهیم و این از خطوط قرمز پر رنگ ما است.
وی بیان کرد: ما دستوری که داشتیم این بود که در این چارچوب مذاکره کنیم، یکی از این چارچوب های متعارف بین المللی پروتکل الحاقی است، این در تکمیل ان پی تی نوشته شده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره نظارت های عادی و نظارت های تحت پروتکل الحاقی و متضرر شدن ایران در زمینه در گذشته، اظهار داشت: ما با بازرسی و نظارت مشکل نداریم با سوء استفاده مشکل داریم.
وی بیان داشت: برای این ها در چارچوب پروتکل الحاقی که یک نظام متعارف بین المللی است، در این رژیم متعارف پیش بینی شده که سوء استفاده از نظارت های آژانس صورت نگیرد و ما باید در این جهت دقت کنیم که البته شاید در گذشته این دقت صورت نگرفته باشد.
نباید اجازه دهیم آژآنس از دسترسی ها و بازرسی ها سوء استفاده کند
عراقچی خاطرنشان کرد: قواعدی وجود دارد که همه کشورها رعایت می کنند، ما هم باید کاملا مسلط باشیم و نباید اجازه دهیم از بازرسی ها سؤ استفاده ای صورت گیرد.
وی تاکید کرد: پروتکل الحاقی به عنوان یک نظام متعارف بین المللی برای ما جزو خطوط قرمز نبوده است و ما به ما این اجازه داده شده بود. البته خطوط قرمز ممکن است در طول زمان جابجا شوند اما هنوز نشده است.
پذیرش پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس است
وی با بیان این که در پروتکل الحاقی دسترسی به سایت های غیر هسته ای وجود دارد، گفت: البته ما هنوز چیزی را نپذیرفته ایم و قاعده مجلس نیز سرجایش است؛ اگر ما توافق رسیدیم منوط به نظر مجلس و طی روال های قانونی هستیم.
مذاکره کننده ارشد کشورمان گفت: ما داریم مذاکره می کنیم در مذاکره پذیرش پروتکل الحاقی به ما اجازه داده شده است، اگر مذاکره به سرانجام رسید منوط به نظر مجلس است.
وی اظهار داشت: در توافق ژنو برنامه اقدام جامع مشترک گفته شده که در توافق نهایی پروتکل الحاقی نیز یکی از معیارها خواهد بود اما منوط به اختیارات رییس جمهور و مجلس شورای اسلامی، در بیانیه نهایی نیز این گونه خواهد بود.
وی تاکید کرد: پروتکل الحاقی منوط به نظر مجلس و طی روال های قانونی خواهد بود، ما به عنوان دولت نمی توانیم چیزی را قول بدهیم، خیال مردم و نمایندگان راحت باشد هیچ چیز بدون روال های قانونی پذیرفته نخواهد شد.
عراقچی با بیان این که دسترسی های آژانس بر اساس پروتکل الحاقی مدیریت شده خواهد بود، خاطرنشان کرد: حتی ما می توانیم چشم های بازرس را ببندیم، همه وسایل را از او بگیریم و چشم بسته او را به نقطه ای می بریم که از قبل باید گفته باشد و نمونه برداری خود را انجام می دهد.
وی تاکید کرد: آیا این به معنای بازرسی از مراکز نظامی است؟ اگر این روال و دسترسی مدیریت شده در چارچوب منع رهبری تعریف می شود سمعا و طاعتا و ما اعلام خواهیم کرد که همان بازرسی مدیریت شده را نیز نمی پذیریم.
عراقچی درباره این سؤال که اگر آژانس بعد از بازرسی های مدیریت شده نیز به بهانه جویی های خود ادامه داد، گفت: آژانس بدون مدرک نمی تواند چیزی بیان کند، اینها همه قابل مذاکره است، متخصصان و کارشناسان انرژی اتمی اینها را بررسی کنند.
وی تاکید کرد: پروتکل الحاقی به گونه ای است که راه هایی وجود دارد که زمینه سوء استفاده را بسیار کاهش می دهد، ما البته قبلا نیز پروتکل الحاقی را به مدت دو سال اجرا کرده بودیم.
وی تاکید کرد: آنچه برای ما خط قرمز است که از این نظارت ها نباید سوء استفاده صورت گیرد، اگر این دسترسی مدیریت شده در همان تعریف بازرسی از مراکز نظامی و ممنوعه می گنچد پروتکل الحاقی را نخواهیم پذیرفت و البته شاید این سبب شود که توافقی نداشته باشیم و البته دنیا به آخر نمی رسد، چون امنیت ملی خود را زیر پا نخواهیم گذاشت.
وی درباره این که آژانس قبلا نیز بدون مدرک ادعاهایی را مطرح کرده است، شما در صورت تداوم این مساله چکار خواهید کرد، گفت: ما با آژانس کار کرده ایم و البته هزینه هایی هم داده ایم که در اثر بی تجربگی ها بوده است.
عراقچی بیان کرد: نباید به بازرسان آژانس اجازه سوء استفاده بدهیم، ما بیشتر از بقیه باید حواس مان جمع باشد.
وی درباره ادعای آژانس در مریوان، گفت: وقتی از آژانس خواستیم که مدرک ارائه کند که کجا آزمایش هسته ای انجام شده آنها چیزی نداشتند که بگویند، اگر درباره مراکز نظامی نیز چیزی را مطرح کردند ما از آنها دلیل خواهیم خواست.
معاون وزیر خارجه تاکید کرد: ما از مرکز نظامی پارچین تاکنون دوبار اجازه دسترسی داده ایم و اتفاقی هم نیفتاد و هیچ اطلاعات خاصی هم به دست آژانس نیفتاد.
اجازه نخواهیم داد کوچک ترین خدشه ای به امنیت ملی ما وارد شود
وی یادآورشد: ما اگر مطمئن نشدیم اجازه دسترسی نخواهیم داد و البته امنیت ملی خود را با هیچ چیز معامله نخواهیم کرد و اجازه نمی دهیم کوچک ترین خدشه ای به امنیت ملی و منافع ملی ما وارد شود و این قابل معامله با هیچ چیز نیست هرچند توافق بهم بخورد.
عراقچی تاکید کرد: درباره موشک و امثال آن اول صحبت می کردند ما چنان قاطعانه برخورد کردیم که گذاشتند کنار.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا اگر اجازه ندهیم از مراکز بازرسی کنند آیا همه چیز بهم می ریزد، گفت: در یک زمانی از پارچین درخواست دسترسی داشتند، بنا به دلایلی بررسی و اجازه داده شد، بعد از مدتی دوباره درخواست کردند که موافقت شد، اخیرا برای بار سوم درخواست دادند که موافقت نشده است و تصمیم گیری درباره آن در اختیار ما نیست.
معاون وزیر خارجه با بیان این که هیچ کس از تاسیسات و مراکز ما نمی تواند بازرسی کند، گفت: دسترسی ها نیز با لحاظ جمیع جوانب خواهد بود و اجازه نخواهیم داد سوء استفاده ای صورت گیرد.
وی درباره تعهدات ایران در صورت فسخ توافق، گفت: ما باید مراقبت کنیم که چنین سناریوهایی پیش نیاید، درباره دسترسی ها باید مراقبت و دقت کنیم، دشمن همیشه منتظر نقاط ضعف است.
عراقچی خاطرنشان کرد: اگر توافق حاصل شود باید مراقبت کنیم که هیچ نقطه ضعفی نداشته باشد، اما اگر در طول زمان به شرایطی برسیم که به فسخ یا ملغی شدن آن برسد، اولا بازگشت تحریم ها به آن آسانی که آنها فکر می کنند نیست.
وی بیان کرد: اگر به نقطه ای برسیم که آنها نقض تعهدات کنند، یا از تعهدات ما سؤ استفاده می کنند، همه ظرفیت موجود برای از سرگیری برنامه ها وجود دارد؛ البته ممکن است یک مقدار زمانبر باشد همان گونه که بازگشت آنها به قبل از لغو تحریم ها سخت خواهد بود.
معاون وزیر خارجه تاکید کرد: تدابیر لازم پیش بینی شده و ظرفیت های کشور در حدی است که در یک مدت معقول همه چیز را به اول برگردانیم و دنیا نیز حق را به ما خواهد داد.
کیفیت توافق را فدای سرعت نخواهیم کرد
معاون وزیر خارجه در بخش دیگری از سخنان خود درباره تحریم های نفتی و اظهار نظر یکی از مقامات نفتی کشورمان مبنی بر این که باید در آذرماه منتظر لغو تحریم های نفتی باشیم، گفت: ما کیفیت توافق را فدای سرعت نخواهیم کرد و یازده تیر نیز عدد مقدسی برای ما نیست، ما فقط توافق خوب خواهیم کرد، توافقی که حقوق ملت و خواسته های ما را پاسخ دهد.
وی بیان داشت: در جزییات نیز همه چیز باید طبق منافع ما و البته در قالب یک داد و ستد باید باشد.
عراقچی افزود: اگر فرض کنیم ده تیر توافق انجام شود، ما البته یک تاخیری به خاطر تصمیم کنگره آمریکا و مجلس شورای اسلامی خواهیم داشت، کنگره درخواست کرده که توافق را ارسال کنند، سی روزه وقت دارند که تصویب کنند و احتمال دارد که لغو کند که امکان آن زیاد است و احتمالا آقای اوباما نیز وتو خواهد کرد.
تا 52 روز بعد از امضای توافق هیچ توافقی نخواهد افتاد
معاون وزیر خارجه اظهار داشت: تا پنجاه و دو روز بعد از توافق هیچ اتفاقی نخواهد افتاد، کنگره با شیطنتی که کرد این کار را انجام داد.
وی تاکید کرد: طرف مقابل ما شش دولت هستند، اگر توافق حاصل شود یک توافق چند جانبه خواهد بود و مورد تایید شورای امنیت است، این الزام آور است و دولت آمریکا موظف به اجرا است.
عراقچی بیان کرد: توافق چون به نفع ایران بود کنگره وارد شد و گفت باید بررسی کند، حداقل کاری که می کند این است که 52 روز به تاخیر خواهد انداخت و حداکثر کار شان ملغی کردن توافق است و در صورت شکست مذاکرات نیز آنها مسؤول خواهند بود و ایران ضرری نخواهد کرد.
وی بیان کرد: تا کنگره و مجلس نظر ندهد ما هیچ اقدامی نخواهیم کرد، تا وقتی که دولت آمریکا آمادگی خود را اعلام کند، آنچه بین کنگره و دولت آمریکا می گذرد به خودشان مربوط است.
عراقچی خاطرنشان کرد: تا زمانی که تحریم ها را لغو نکنند ما هیچ کاری نخواهیم کرد، از آن طرف آنها نیز چنین سخنی را بیان می کنند، برای ما اصل همزمانی خیلی مهم است؛ برای این اختلاف زمانی باید راه حل هایی ایجاد کنیم.
معاون وزیر خارجه با تاکید بر این که تمامی تحریم های مالی، اقتصادی و انرژی و بانکی و تحریم های دیگری که به خاطر هسته ای گذاشته شده، در روز اجرای توافق برداشته خواهد شد، گفت: در توافق نهایی رفع تحریم ها با جزییات آن نوشته خواهد شد و در این جهت نگرانی نیست.
وی تاکید کرد: توافق نهایی تا الان متن اصلی آن بیست صفحه است که پنج ضمیمه دارد که هرکدام می تواند تا حدود سی صفحه برسد.
عراقچی بیان کرد: یکی از مؤلفه های توافق نهایی همکاری هسته ای با جمهوری اسلامی ایران است.
وی یادآورشد: برنامه هسته ای ما از نظر شورای امنیت و قواعد شورای امنیت در اثر این توافق به امری مشروع و قانونی بین المللی تبدیل می شود و جامعه بین الملل تشویق می شود که با آن همکاری کند.
توافق نهایی رضایت ملت ایران را به دنبال خواهد داشت
معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: فکر می کنیم توافق نهایی رضایت مردم ایران را به دنبال داشته باشد.
وی درباره تحریم های ثانویه و اولیه، گفت: تحریم های اولیه تحریم های آمریکا است، تحریم ثانویه تحریم هایی است که آمریکا علیه کشورهای دیگر گذاشته است، آنچه مربوط به تحریم های هسته ای است، تحریم های ثانویه است، آمریکایی ها می خواهند تحریم های اولیه که به خاطر هسته ای نیست را برندارند و البته ما هم مشکلی نداریم.
چشم اندازی برای مذاکرات و روابط دو جانبه ایران و آمریکا نمی بینم
وی بیان کرد: رفع تحریم های اولیه مربوط به مذاکرات و روابط دوجانبه ایران و آمریکا است که من به شخصه چشم اندازی برای مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا نمی بینم.
وی درباره تاکید مقامات ایران بر لغو یکجای تحریم ها، گفت: مذاکرات ما درباره هسته ای است، ما مذاکره حقوق بشری و درباره مسائل منطقه با آمریکا نداریم و این نکته ای است که باید به آن توجه کرد.
عراقچی بیان داشت: بسیاری از تحریم ها مشخص است که درباره هسته ای است، تحریم های ترکیبی نیز از اموری است که روی آن کار می کنیم تا تکلیفش مشخص شود.
بیش از هشتاد درصد تحریم ها علیه ایران مرتبط با هسته ای است
عراقچی افزود: تحریم هایی اصلی که بر علیه ملت ایران گذاشته شده، حدود هشتاد نود درصد آن درباره مسائل هسته ای است که ان شاءالله رفع خواهد شد.
وی اظهار داشت: ما معتقدیم قانون تحریم باید لغو شود، آنها روی اجرا اصرار دارند، دولت آمریکا متعهد است مادامی که توافق در جریان است هیچ یک از تحریم های کنگره را اجرا نکند.
معاون وزیر خارجه تاکید کرد: تا زمانی که نظر ما تامین نشود که تحریم ها لغو خواهد شد به توافق رضایت نخواهیم داد.
احتمال دغل کاری آژانس همیشه وجود دارد اما حواس ما جمع است
مجری برنامه از دکتر عراقچی پرسید تحریم های شورای امنیت به راستی آزمایی آژانس منوط شده، تکلیف آنها چه خواهد شد، که وی در پاسخ گفت: مرجع بین المللی راستی آزمایی آژانس است، احتمال دغل کاری همیشه هست و ما هم حواس مان جمع است.
وی بیان کرد: ما هیچ نقطه منفی در طول مدت اجرای توافق ژنو از آژانس ندیدیم، البته ما حواس مان جمع است و جلوی هر گونه سوء استفاده ای را خواهیم گرفت.
وی درباره پی ام دی گفت: یک سری ادعاها نسبت به گذشته برنامه هسته ای ایران مطرح شده است، این هیچ کاری به آینده ندارد، یک سری سؤالات نسبت به گذشته است در دوازده حوزه آژانس ادعاهایی را مطرح کرده است.
عراقچی بیان داشت: این موضوع به آسانی نیست، مبنای همه تحریم ها همین ادعاها است در همه زمان ها تلاش شد این مساله حل شود، ما به سؤالات جواب دادیم و البته آنها بهانه جویی کرده اند؛ اراده سیاسی در طرف مقابل برای حل پی ام دی هیچ گاه وجود نداشته است.
هیچ گاه پی ام دی را به رسمتی نشناخته ایم
معاون تیم مذاکره کننده کشورمان افزود: ما هیچ گاه پی ام دی را به رسمیت نشناخته ایم، البته آنها بر این عبارت اصرار دارند، کاری که الان صورت گرفت پی ام دی به مذاکرات گره زده شد و منجر شد به این که سال 92 آقای آمانو به ایران آمد و توافق جدیدی با آقای دکتر صالحی امضا کرد.
وی اظهار داشت: طرف مقابل ما حسن نیت ندارد، دنبال دشمنی است از آژانس و ابزارهای دیگر استفاده خواهد کرد، ما باید به شیوه ای عمل کنیم که منافع خودمان را به پیش ببریم.
مذاکره کننده ارشد کشورمان تاکیدکرد: آنها می خواستند از دانشمندان ما مصاحبه کنند که با شجاعت مقام معظم رهبری جلوی آن ایستادند، رهبر معظم انقلاب در چندین مقطع در طول مذاکرات وارد صحنه شدند و بسیار به کار ما آمد و ما به این پشتوانه دلگرم بودیم. /924/پ200/ج
ارسال نظرات