گرایش جوانان به انتخاب همسران متفاوت علت بیش از 90 درصد طلاق ها است/ سرعت بالای تغییرات در عقاید نسلی آمار طلاق دهه اخیر را افزایش داده است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا از تربت حیدریه، مهدی امیری، عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، شب گذشته در همایش «ازدواج و خانواده سالم» که در سالن ابن سینا برگزار شد، اظهار کرد: امروز آمار و ارقامی که از ازدواج و طلاق کشور به دست آمده است نشان می دهد در کنار نزول میزان ازدواج، طلاق به صورت چشمگیری در حال افزایش بوده و حتی این ویژگی منفی و مخرب به عنوان یک امر کاملا طبیعی و روزمره به اطرافیان و خانواده هر یک از ما رسیده است که بدون شک دلیل آن را باید از عمق عوامل فرهنگی و اجتماعی یافت.
وی با اشاره به این که ازدواج عامل پیشگیری کننده از بسیاری از خطر ها است، ابراز کرد: اگر از دید جامعه شناسی و روانشناسی و شخصیتی به پدیده ازدواج بنگریم در خواهیم یافت که فواید ازدواج نیازی به سخن ندارند زیرا که سلامت روانی در متأهلین بالاتر بوده و ازدواج عامل پیشگیری کننده از بسیاری از خطر ها است. همین طور رفتارهای پر خطر قبل از ازدواج، پس از ازدواج کمتر شده و ثبات شخصیتی افراد بالا می رود.
امیری با اشاره به گزینه های انتخاب همسر، تصریح کرد: در رابطه با ازدواج اولین موضوع، انتخاب مناسب همسر بوده و باید دید که چه کسی گزینه مناسب تری برای ازدواج است. همچنین عده ای از جوانان به دنبال آن هستند تا ویژگی هایی را که در خود ندارند، در همسر خود کامل کنند و به حقیقت شباهت و مکمل بودن را از بعد ظاهری و فرهنگی و اجتماعی ملاک راه خود قرار می دهند.
این استاد دانشگاه در این زمینه افزود: این گونه افراد باید بدانند پژوهش ها در رابطه با ثبات زندگی نشان از آن دارد که پیوند با طبقه اقتصادی همسان خود نتایج بهتری در ثبات زندگی خواهد داشت زیرا که شرایط اقتصادی کشور در سال های اخیر، آمار ازدواج های با دو طبقه اقتصادی مختلف را بالا برده است و این یک زمینه مشکل ساز برای کشور است. همچنین در مراکز مشاوره، ازدواج دختران با وضعیت مالی مناسب تر و پسران از طبقه اقتصادی ضعیف تر اختلافات پس از ازدواج بیشتری را نشان می دهند.
وی با اشاره به پایبندی به شرایط و ابعاد مذهبی و فرهنگی در ازدواج های کنونی تصریح کرد: در علم روانشناسی و در بعد مدرنیته ثابت شده است ازدواج جوانان بی تعصب به دین با افراد مقدی به شرایط دینی و اخلاقی، ثبات زندگی زناشویی را از بین می برد. همچنین بررسی ازدواج ها از دید رفتار مذهبی نشان می دهد مذهب به رفتار، افکار، عقاید و شخصیت های اشخاص برمی گردد و هر چه اختلافاتی از این دست در مذهب کمتر باشد شخصیت های دینی بهتر متبلور می شوند.
این روانشناس دینی با اشاره به سرعت بالای تغییرات در عقاید نسلی خاطرنشان کرد: اگر در گذشته ازدواج یک جوان 20 ساله با یک جوان 30 ساله اختلاف چندانی را به وجود نمی آورد اما امروزه پیوند یک فرد 20 ساله با یک شخص 25 ساله موجب دل زدگی شده و این نتایج سرعت بالای تغییرات در عقاید نسلی را نشان می دهد. همچنین تفاوت های قومیتی و مسائل شخصیتی را در مسأله ازدواج نباید از یاد برد چرا که با سلامت روان در ارتباط هستند و بی توجهی به آن عواقب بعدی خود را به دنبال خواهد داشت.
امیری با اشاره به ازدواج های سنتی و مدرن، در زمینه پیشگیری از جدایی اظهار کرد: در گذشته و در روش سنتی ازدواج ها، مادران دخترانی نیکو سرشت و اخلاقی نزدیک به هم را برای فرزند خود می یافتند و چیزی حدود 70 درصد پیشگیری از طلاق، قبل از ازدواج فراهم می شد؛ اما امروزه دیگر شباهت های فردی و شخصیتی جایی در ازدواج ندارند و همه به دنبال متفاوت ها می روند و سبب می شوند تا بیش از 90 درصد دلایل جدایی های کنونی به همین اختلافات بازگردد.
وی در ادامه ضمن اشاره به انواع اختلال های شخصیتی تصریح کرد: اختلال شخصیتی وسواسی جبری، دسته ای از اختلالات به شمار می رود که معتقدان به آن فقط افراد با طرز تفکر خود را قبول دارند و از قاعده های غیر قابل انعطاف خود یک قدم فراتر نمی گذارند در حالی که پدیده ازدواج نیازمند منعطف پذیر بودن زوجین بوده و به همین سبب است که در این افراد بایدهای دردسر ساز فراوان تر هستند چرا که شخصیت های خودشیفته فقط سلطه های خود را قبول دارند و دختران نسل امروز تابع مردان خود نیستند و به دنبال این اختلافات جنگ قدرت میان آن ها رخ می دهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به افسردگی های شدید و کتمان حقایق زندگی نیز یاد آور شد: امروزه شکست عشقی و یا تحصیلی دیگر مطرح نیست بلکه کسانی که نسبت به آینده اشتیاقی ندارند و روحیه افسرده ای پیدا کرده اند دچار افسردگی شده اند. همچنین برخی ها در آشنایی ها و جلسات معارفه پیش از ازدواج حقایق را کتمان می کنند و مشکلات حاصله منجر به بی ثباتی و دوام نداشتن زندگی آینده آنان خواهد شد./930/پ202/ب5