گروه ۵+۱ به تعهدات خود در توافق لوزان پایبند نیست

ابوذز یاسری، مسؤول بصیرت سیاسی سازمان بسیج مستضعفین در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، با اشاره به این که مذاکرات هسته ای مهم ترین چالش 500 سال اخیر روابط خارجی ایران است، گفت: از دوران صفویه تا کنون زمانی نبوده است که ایران در مقابل تمام کشورهای قدرتمند غربی قرار نگیرد.
وی افزود: مذاکرات هسته ای از سال 81 با اعلام دستیابی ایران به علم هسته ای شروع شد و از آن زمان تا کنون شاهد رخدادهای مختلفی در این باره بوده ایم.
یاسری، با اشاره به این که مذاکرات لوزان در چارچوب متن توافقی ژنو صورت گرفته است، افزود: به اذعان تیم مذاکره کننده ایرانی توافق لوزان، توافقی در رابطه با راه حل ها و یا یک تفاهم سیاسی برای توافق نهایی است که مذاکره کنندگان غربی نیز از آن به عنوان توافق کلیات و چارچوب در رابطه با توافق نامه نهایی یاد می کنند.
مسؤول بصیرت سیاسی سازمان بسیج مستضعفین گفت: ارزیابی مذاکرات لوزان باید بر اساس داده ها و ستاده های ایران و کشورهای 5+1 در این مذاکرات باشد تا بتوان از این طریق نقدی صحیح انجام داد.
به گفته وی، برخی از قراردادهای ایران با کشورهای مختلف را قراردادهای استعماری ارزیابی کرده اند که دلیل آن نابرابری ستاده ها با داده ها است که نمونه آن قرارداد رویتر است.
باید دید در مقابل داده ها چه امتیازاتی گرفته ایم
مدیرگروه تربیت و سیاست مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه جامع امام حسین گفت: ما با ورود به مذاکرات تصمیم گرفته ایم تا از بخشی داده های خود را صرف نظر کنیم که با این وجود باید بررسی کرد که در مقابل چه امتیاز و یا منفعتی دریافت خواهیم کرد.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به این که هیچ چیز از دارایی کشورهای 5+1 به مایملک ایران تبدیل نشده است، افزود: این درحالی است که ایران از حق غنی سازی 20 درصد و فعالیت سایت هسته ای فردو و اراک چشم پوشی کرده است.
وی تأکید کرد: قرار بود تا بخشی از مایملک ایران که در تصرف طرف مقابل است، آزاد شده و به صورت دلار وارد ایران شود که این اتفاق انجام نشده است.
مسؤول بصیرت سیاسی سازمان بسیج مستضعفین با اشاره به سخنان وزیر نفت مبنی بر این که تا کنون بخشی از آن مبلغ وارد ایران نشده است، افزود: رییس بانک مرکزی ایران نیز به وارد نشدن حتی یک دلار از مایملک تصرف شده، اذعان داشته است.
لزوم پیگیری مذاکرات از سوی ملت و اکتفا نکردن به کلیات
وی با اشاره به این که بانک مرکزی ایران تحریم است و امکان وارد شدن دلار به ایران غیر ممکن است و این شرایط همان شرایط قبل از مذاکرات ژنو است، گفت: مذاکره کنندگان ایران فرزندان ملت هستند و ما حامی و پشتیبان آنها هستیم.
مدیرگروه تربیت و سیاست مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه جامع امام حسین با اشاره به این که هر حمایت کننده ای باید تا پایان حسابرسی کند، گفت: خواسته ایران در دور اول مذاکرات محقق نشده است، چرا که یک سنت از دارایی های ایران برگشت نشده است، از این رو تیم مذاکره کننده باید در ادامه دادن و یا ندادن مذاکرات تفکر کند.
این استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: نظام جمهوری اسلامی ایران خطوط قرمزی را برای مذاکرات درنظر گرفته است که تیم مذاکره کنند باید به این اصول پایبند باشد و از طرفی مردم نیز باید مذاکرات را زیر نظر داشته باشند و به کلیات اکتفا نکنند که این امر خواسته رهبری است.
وی با تأکید بر لغو یک باره تحریم ها و قابل مشاهده بودن آن در عمل، افزود: خواسته ملت نیز لغو همه تحریم ها است اما واقعیت این است که گزارشات انجام شده بیانگر این است که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.
مسؤول بصیرت سیاسی سازمان بسیج مستضعفین گفت: بر اساس توافقات ژنو قرار بود قطعات مورد نیاز هواپیمایی ایران تأمین شود که به گفته سازمان هواپیمایی این اتفاق نیافتاده است و تحریم نفتکش ها نیز به قوت خود باقی است.
مدیرگروه تربیت و سیاست مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه جامع امام حسین با اشاره به این که کشور ایران به تمام تعهدات خود عمل کرده است، گفت: این اقدامات ایران مورد تأیید آژانس بین المللی اتمی نیز قرار گرفته است.
یاسری یادآور شد: همان گونه که رهبر معظم انقلاب نیز گفت، توهین و تحریم طرف مقابل نسبت به ایران بیشتر شده است و اتحادیه اروپا اخیرا تحریم هایی را به تحریم های قبلی ایران افزوده است.
این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه با اشاره به این که این نوع برخورد ها شایسته ملت ایران نیست، گفت: جمهوری اسلامی ایران به دنبال راستی آزمایی طرف غربی در مذاکرات است و امیدواریم طرف مقابل در عمل به تعهدات خود عمل کند./1307/ت302/ب4