هدف بیش از 90 درصد سفرها به مشهد، زیارت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سمینار«زیارت نوروزی» صبح امروز 12 اسفند با حضور مسؤولان آستان قدس رضوی، شهرداری مشهد و سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
حامد بخشی، مدیر گروه جامعه شناسی گردشگری در این نشست به توصیف سیمای زائران نوروزی در مشهد پرداخت و گفت:اکثریت قریب به اتفاق زائران نوروزی را طبقه متوسط فرهنگی یا درآمدی تشکیل داده و طبقه پایین سهم ناچیزی در این تحقیق و پایش از زایران نوروزی سال 90 را دارند.
وی با بیان این که عمده زائران از استان های تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی هستند، افزود: این استان ها در مجموع حدود یک چهارم کل زائران نوروزی را تشکیل می دهند و با این حال نسبت جمعیت استان ها، خراسان رضوی، یزد،خراسان جنوبی و شمالی و چهارمحال بختیاری به نسبت سایر استان ها زائر فرست تر هستند.
وی درادامه بیان سیمای زائران نوروزی بیان کرد: حدود نیمی از زائران با وسیله نقلیه شخصی خود به مشهد آمده اند، یک چهارم آنان با اتوبوس، یک پنجم با قطارو تنها 5 درصد زائران با هواپیما به مشهد سفر کردند.
این پژوهشگر و محقق با بیان این که 15 درصد زائران برای بار اول به حرم رضوی مشرف شده اند، تصریح کرد: از هر زائر، یک نفر بیش از ده بار به مشهد سفر می کند و از هر پنج زائر، یک نفر در منزل شخصی یا اقوام خود و یک نفر در منازل شخصی اجاره ای سکونت دارند.
ویژگی های اقتصادی بازار گردشگران داخلی و خارجی در مشهد مقدس
وی افزود: از هر سه زائر، یک نفر در هتل یا آپارتمان اقامت گزیده و مابقی در مهمانسرا، حسینیه و کمپ اسکان دارند و بیش از نیمی از زائران از مراکز خرید اطراف حرم تا خیابان هفده شهریور خرید می کنند و حدود یک پنجم آنان با بازارهای بلوار خیام و جانباز مراجعه کرده و کمتر از ده درصد آنان از سایر بازارهای مشهد در محدوده طبرسی و طلاب، دانشگاه و خسروی و احمد آباد مراجعه کردند.
هادی رفیعی، مدیر گروه اقتصاد گردشگری در ادامه این سمینار به بیان ویژگی های اقتصادی بازار گردشگران داخلی و خارجی در مشهد مقدس پرداخت و اظهار کرد: امروزه گردشگری یکی از بزرگ ترین و متنوع ترین صنعت های دنیا به حساب می آید و با 200 میلیون نفر شاغل، گردش مالی سالانه آن به حدود 4/5 تریلیون دلار می رسد.
وی با بیان این که گردشگری از جمله نادر فعالیت هایی است که محصول آن یک کالا و خدمت معین نیست، بلکه کل کشور یا شهر میزبان گردشگر است و تجربه کسب می کند، خاطر نشان کرد: این فعالیت دومین اقتصاد جهان پس از ایالات متحده آمریکا است و هشت درصد کل اشتغال زایی جهانی را به خود اختصاص داده است.
وی افزود: در چهارپنجم کشورهای جهان یعنی در بیش از150 کشور، گردشگری یکی از پنج منبع مهم کسب ارزخارجی است و در 60 کشور رتبه اول را به خود اختصاص می دهد و 83 درصد کشورهای در حال توسعه،گردشگری یکی از منابع اصلی درآمد و در یک سوم کشورهای فقیر، عمده ترین منبع درآمد است.
رفیعی با بیان این که وجود بارگاه امام رضا(ع) و تنوع و گستردگی سرمایه گذاری در صنعت گردشگری طی سال های اخیر در این استان، خراسان رضوی را به لحاظ صنعت گردشگری در میان 30 استان کشور، در جایگاه خاصی قرار داده است، یادآور شد: 88 درصد زایران به شکل مستقل و شخصی، 5/6 درصد هیأت و کاروان های زیارتی و 5 درصد به شکا تور سفر کرده اند و اولویت و هدف نخست 95 درصد زایران به مشهد، مذهبی و زیارتی است./934/پ202/ب5