بودجه سال 94 با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، الیاس نادران، نماینده مجلس شورای اسلامی، امشب در برنامه «اقتصاد ایران» شبکه پنج صدا و سیما، با اشاره به کلیات بودجه سال 94 اظهار داشت: نحوه بودجه نویسی در کشور ما اشکالات بسیاری دارد زیرا قوانین دائمی طی یک فرآیند پیچیده و طولانی اصلاح میشود؛ بسیاری از احکام غیر بودجهای وارد احکام بودجه میشود و به بسیاری از مسائل اصلی بودجه رسیدگی نمیشود.
نادران افزود: از ضعفهای اساسی دیگری که بودجه سال آینده دارد سه سقفی بودن بودجه است یعنی بودجه را به میزان درآمدهای نفتی گره زدهاند و برای آن دو سقف قیمتی 40 دلار تا 85 دلار در نظر گرفتهاند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، بستن بودجه به نفت را خطای استراتژیک خواند و ابراز داشت: متأسفانه دولتها به علت نگاه کوتاهمدتی که به دوره فعالیت خود دارند تلاش میکنند حداکثر استفاده را از درآمدهای نفتی داشته باشند.
وی بودجه سال 94 را مغایر با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی دانست و تأکید کرد: سقف سوم بودجه پیشنهادی که قیمت نفت را به 85 دلار میرساند و سهم صندوق توسعه ملی از 32 درصد به 20 درصد کاهش یافته است و مابه التفاوت آن که 12 درصد میباشد به دولت واگذار شده است از این رو وابستگی بودجه به نفت در سال 94 نسبت به سال 93 افزایش یافته که مغایر با اقتصاد مقاومتی است.
نادران به پیامدهای مثبت اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در نفت و معادن به خام فروشی عادت کردهایم؛ معادن کشور را به خارج از کشور انتقال میدهیم و فقط به گرفتن عوارض اکتفا میکنیم درصورتی که اگر معادن را در یک مرحله دیگر در داخل کشور فرآوری کنیم، چند برابر ارزش افزوده عاید اقتصاد کشور میشود؛ تا حد زیادی مشکل اشتغال حل میشود و کشور را از صادرات نفت و وارادات کالاهای مربوط به صنایع معدنی بینیاز میکند.
وی تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی دو بخش دارد، قسمتی از آن ناظر به تولید و عرضه است و بخش دیگری از آن مربوط به حوزههای مصرفی است که در این حوزهها باید دولت و مجلس به مردم درباره کاهش هزینههای دستگاههای اجرایی از جمله لغو سفرهای غیرضروری وزرا و نمایندگان مجلس گزارش بدهد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به کسری بودجه سال 94 اشاره کرد و گفت: با نگاه واقع بینانه همواره بودجه کشور با کسری بسته میشود که فروش اوراق مشارکت یعنی اوراقی که دولت از ملت قرض میگیرد، نشانه کسری بودجه است و حتی در صورت فروش نفت نیز ما از نسلهای آتی قرض میگیریم و نگاه بلند مدتی برای اداره کشور نداریم.
وی ابراز داشت: دولت و مجلسی که جسارت ندارند یارانه 45 هزار تومانی افرادی که مرفه هستند و ماشینهای چند صد میلیونی دارند را قطع کنند چگونه میتوانند سیاستهای اقتصاد مقاومتی را اجرایی کنند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به کسری بودجه در بخش یارانهها اشاره و تأکید کرد: دولت از ابتدای سال 1389 در دوره احمدینژاد تا دولت روحانی در هدفمندی یارانهها بیراهه رفته است و هیچگونه اصلاح ساختاری صورت نداده است چنان که سالانه هزاران میلیارد تومان از بودجه عمومی مردم یعنی از نفت و مالیات برای هدفمندی گذاشته میشود تا وجه نقد به مردم برسد.
وی به ابلاغ بودجه به دولت تا پایان اسفند اشاره کرد و گفت: در بخش درآمدها تاکنون اختیارات کامل به دولت داده شده است و درباره هزینهها مثل هدفمندی یارانهها، سلامت و توجه به بخشهای تولیدی نیز احتمال زیادی وجود دارد که اختیار به دولت داده شود اما این نحوه بودجه نویسی صحیح نیست و باید محدودهای تعریف شود که نظارت و بازخواست دولت در حوزههای مختلف امکانپذیر باشد.
نادران در پایان مشارکت مردم را در تحقق اقتصاد مقاومتی ضروری دانست و خاطرنشان کرد: باید در حوزههای مختلف از جمله علمی و جهادی مثل تولید و سرمایه بسیج عمومی داشته باشد که مسؤولان کشور نیز باید در این زمینه پیش قدم شده و اعتماد سازی کنند./908/پ202/ج