فتوای هستهای تضمین جدی به لحاظ حقوقی و فقهی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، توکل حبیبزاده عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)، امروز عصر در نشست علمی حقوق و امنیت هستهای که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، با تبریک سالروز ولادت حضرت زینب کبری(س)، گفت: فتوای مقام معظم رهبری در موضوع انرژی هستهای باید مورد تحلیل قرار گیرد.
وی با اشاره به فتوای مقام معظم رهبری از نظر حقوقی عنوان کرد: فلسفه تاسیس آژانس این است که کشورهای تولیدکننده از انرژی هستهای به صورت مسالمتآمیز و بدون اهداف نظامی استفاده کنند اما با افزایش سلاحهای هستهای این نگرانی برای برخی وجود داشت که از آن استفاده شود همچنان که در کشور ژاپن استفاده شد.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: در یک دهه گذشته مقام معظم رهبری در حوزه هستهای سیاست کلی نظام را مشخص و در برهههای مختلف نظرات خود را بیان کردند اما با این وجود آنها عنوان کردند که تضمینی وجود ندارد.
حبیب زاده با اشاره به اینکه اگر کشوری فعالیتهای غنیسازی داشته باشد میتواند ظرفیت پیدا کرده و به سمت سلاح هستهای حرکت کند، اظهار داشت: مقام معظم رهبری با اتخاذ سیاست مدبرانه و هوشمندانه در غالب آموزههای دینی دیدگاههای خود را حدود یک دهه پیش اعلام فرمودند که به نام فتوای هستهای موسوم شده است.
بر اساس دین ما استفاده از سلاح هستهای حرام است
وی افزود: استفاده از سلاح هستهای و کشتار جمعی، سلاح شیمیایی و میکروبی حرام است، حدود 20 سال پیش امام راحل بیانی شبیه مقام مظعم رهبری دادند این نظریات شخصی نیست بلکه بر اساس دین است.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه گفت: برخی فتوای مقام معظم رهبری را حکم حکومتی عنوان میکنند اما فتوای آقا در میان احکام شرعی حکم فتوایی است، حکم حکومتی بنا به مقتضیات موقت جامعه است اما فتوای رهبری شرعی و به صورت کلی صادر شده است.
حبیبزاده بیان داشت: در فقه اسلامی بر اساس دستور الهی انسانها باید از اسباب حلال استفاده کنند در دین اسلام استفاده از سلاح کشتار جمعی حرام است.
وی با اشاره به منظر دیگر فتوای هستهای اظهار داشت: اگر از منظر دیگر فتوای رهبری را به عنوان دستور هم مقرر کنیم برای همه الزامآور است که از ولیفقیه به عنوان تنظیمکننده قوای سهگانه اطاعت داشته باشند بنابراین هیچ یک از قوای سهگانه نمیتواند برخلاف فرمان امام مصوبهای درباره تولید سلاح هستهای داشته باشند.
فتوای هستهای تضمین جدی به لحاظ حقوقی و فقهی است
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) ابراز کرد: فتوای هستهای تضمین جدی به لحاظ حقوقی و فقهی است که سابقه چندین قرن دارد که مکتوب یا غیرمکتوب حداقل دو نوبت در سازمان ملل ثبت شده است.
حبیبزاده گفت: در تعهد حقوق بشر سلاح هسته ای ممنوع نشده اما در روایات و احادیث ما ممنوعیت استفاده از سلاحهای سمی و غیر متعارف به دلیل تبعات زیاد آن وجود دارد.
وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی رویه عملی خود را حتی در دروان دفاع مقدس نیز نشان داده است در این دوران با وجود توانایی بر استفاده از سلاح شیمیایی و یا بمباران مناطق غیر نظامی این کار را نکرد و از نخستین کشورهای امضا کننده پروتکل معاهده منع سلاحهای شیمیایی بود.
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) در پایان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در ابتکار ایجاد منطقه عاری از سلاح هستهای در خاورمیانه موضع بیانی ندارد بلکه در عمل نشان داده که اعتقاد این کشور مبتنی بر فقه اسلامی و سابقه چند قرنی دارد. /807/پ202/ب4