۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۵۵
کد خبر: ۲۴۷۴۱۰
سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم:

بزرگ­نمایی عرفان­های کاذب نوعی تبلیغ برای آنها است

خبرگزاری رسا ـ سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم با بیان این‌که نباید این مقدار بزرگ‌نمایی درباره عرفان­های نوظهور صورت بگیرد، اظهار داشت: تبلیغات بسیاری برای این نوع عرفان‌ها صورت گرفته است؛ امروزه کتاب­ها، پایان­نامه­ها و مقالات بسیاری در این باره نوشته‌ شده و این خود نوعی تبلیغ است؛ خدمتی که ما به آنها کردیم، خودشان نکرده­اند.
اسماعيل عليخاني

حجت­الاسلام اسماعیل علیخانی، سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به نشانه­های ورود افراد به عرفان­های نوظهور اظهار داشت: بی­رغبتی و بی­تفاوتی نسبت به تکالیف شرعی و حدود الهی، از نشانه­های ورود افراد به این نوع عرفان­ها به شمار می­رود؛ یعنی وقتی افراد جذب این گروه‌ها می‌شوند، به مسائل دینی یا اعتقادی بی‌رغبتی ندارند یا آن تعصب لازم را دارا نبوده و با باورها برخورد تسامحی می‌کنند.

 

اسباب گرایش افراد به عرفان­های نوظهور

 

این کارشناس دینی به سبب روی آوردن افراد به عرفان های کاذب اشاره کرد و اظهار داشت: رفتن به سمت این عرفان‌ها ناشی از این است که افراد می‌خواهند از بار تکالیف دینی رها شوند و نکته مهم در این است که در دین و شریعت، تکالیفی تحت عنوان واجبات و محرمات وجود دارد که برای برخی افراد سخت بوده و با توجه به این که به دنبال معنویت و ملکوت هستند و می‌خواهند وجدانشان آرام باشد، مواردی را انتخاب می‌کنند که در عین حال به قول خودشان معنویت بوده و جلوه‌هایی از دین را داشته باشد، اما به هر حال آن تکالیف را نداشته باشد و به همین دلیل به این جهات گرایش پیدا می‌کنند.

 

دعوت عرفان های نوظهور به معنویات جدای از دین و تقابل با ادیان

 

وی افزود: عرفان‌های نوظهور، افراد را به معنویت‌های جدای از دین دعوت و تقابل با ادیان دعوت می‌کنند و یکی از بالاترین نشانه­های گرایش افراد به عرفان­های کاذب این است که خیلی انگیزه لازم را برای شریعت، احترام به باورهای واجب و حرام دینی ندارند یا خیلی سخت نگرفته و یا بی‌تفاوت‌اند و خیلی جدی نمی‌گیرند.

 

حجت­الاسلام علیخانی با اشاره به یکی دیگر از نشانه­های ورود افراد به عرفان­های کاذب گفت: گسست از خانواده و نسل پیشین از دین، نشانه‌های ورود افراد به عرفان‌های نوظهور است که بیشترین پیروان این عرفان­ها، جوانان بوده که باورهای دینی عمیق و اطلاعات دینی زیادی ندارند یا افرادی احساسی هستند و به دنبال انتخاب راه‌های آسان برای رسیدن به قله‌های معنویت بوده که راه را گم کرده و به این نوع عرفان‌ها روی می­آورند و این افراد از خانواده‌ها و نسل پیشین گسسته می­شوند و گمان می‌کنند خانواده سخنان آن‌ها را نمی‌فهمند و به همین دلیل در حالت انزوا، خلوت و تنهای خود قرار می‌گیرند و گسست نسل‌ها پیش می‌آید.

 

سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم درباره تعصب افراد گرایش یافته با عرفان های نوظهور تصریح کرد: تعصب بر فرد، فرقه، سخن، باور و گرایش خاصی است که به سمت آن رفته­اند و تعصب بی‌جا و سخت‌گیری در باروهایشان دارند و بدون منطق، استدلال، بدون دلیل و بی‌چون و چرا به عنوان حجت و امر مقدس می­پذیرند و حاضر نیستند که کوتاه آمده و حرفی درباره آن معنویت و فرقه زده شود.

 

این کارشناس دینی منزوی شدن را از دیگر آثار گرایش به عرفان های یاد شده دانست و گفت: بی­توجهی به برخی از ابعاد زندگی از جمله امور اجتماعی، سیاسی، دشمن­شناسی، دشمنی دشمنان دین از دیگر نشانه‌های روی آوردن برخی افراد به عرفان‌های کاذب و نوظهور است و سبب رفتن به سوی انزوا و گوشه­نشینی می‌شود که می‌خواهند از اجتماع جدا شده و به دنبال جداکردن از اجتماع و دین اجتماعی و دینی که دارای شور و حماسه است، بوده و منزوی می‌شوند یا به طور عمد خود را منزوی کرده و با افراد ارتباط برقرار نمی‌کنند یا این که خیلی در امور اجتماعی و سیاسی دخالتی نمی‌کنند.

 

پیشگیری از ورود برخی افراد به عرفان‌های کاذب

 

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که جهت پیشگیری از ورود برخی افراد به عرفان‌های کاذب و نوظهور چه باید کرد، خاطرنشان کرد: تقویت نقش خانواده در تربیت اخلاقی و اعتقادی یکی از راه‌های ورود افراد به این نوع عرفان‌ها است؛ چرا که مهم‌ترین عامل جذب این افراد، گروه‌ها و فرقه‌ها این است که از باورهای خود تهی هستند و از ارزش­های دین خود اطلاعات نداشته یا کم ندارند و اگر به طور واقعی به دنبال معنویت، عرفان و خدا باشند، بالاترین آن‌ها در دین مبین اسلام و اهل بیت(ع) است.

 

حجت­الاسلام علیخانی افزود: افراد گرایش یافته به عرفان‌های نوظهور به دنبال معنویت نیستند، بلکه به دنبال فرار از معنویت و آرامش وجدان خود بوده که به سراغ عرفان‌های کاذب روی می‌آورند.

 

برجسته کردن نقش خانواده راهی برای جلوگیری از ورود افراد به عرفان­های کاذب

 

سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم به تأثیر نقش خانواده در جلوگیری از گرایش افراد به عرفان های نوظهور پرداخت و تصریح کرد: کسانی که به سوی این نوع عرفان‌ها گرایش پیدا می‌کنند، افرادی هستند که به لحاظ اعتقادی و اخلاقی در خانواده در راستای بالابردن سطح معارف دینی آن‌ها کاری صورت نگرفته است؛ دو شغلی‌ها، شغل مادر، تاخت‌ و تاز در جهت تجملات و آسایش بیشتر، تنهایی بچه­ها و رشد نکردن باورهای اخلاقی در خانواده در این مسأله تأثیرگذار می­باشد و به همین خاطر، یکی از بهترین راه­ها این است که نقش خانواده را پربار و برجسته کنیم و والدین نقش ایفا کنند.

 

نهادهای فرهنگی نمی­توانند مسؤولیت تربیتی والدین را انجام دهند

 

این کارشناس دینی به اهمیت ندادن برخی از خانواده­ها در تربیت فرزندان اشاره کرد و گفت: برخی پدر و مادرها خیالشان راحت است که دیگر انقلاب شده و همه مذهبی هستند و احساس می‌کنند که تکلیفی بر دوششان نیست، در حالی که هیچ‌وقت نهادهای فرهنگی آن بار مسؤولیت را به خوبی به دوش نمی‌کشند و نمی‌توانند مسؤولیت والدین را انجام دهند.

 

وی با بیان این که تسهیل در امر ازدواج و شغل جوانان، یکی از بهترین راه‌ها در جلوگیری از ورود افراد به سوی عرفان‌های نوظهور است، اظهار داشت: از بهترین راه­های مبارزه با این گرایش‌ها این است که جوانان را از حالت بیکاری و بی­تعلقی و آینده مأیوس و سرخورده نجات دهیم و راه، کار و خانواده برایشان درست کنیم تا فعالیت کنند و امید به آینده و شور و نشاط زندگی داشته و سرگرم باشند تا فرصت رفتن به سوی این امور را نداشته باشند.

 

حجت­الاسلام علیخانی با اشاره به تبلیغ عرفان و معنویت حقیقی اهل بیت(ع) تصریح کرد: یکی از بهترین راه‌های مقابله با ورود افراد به این عرفان‌ها، عرفان حقیقی و اهل‌بیتی است و بایستی دین را معرفی کرد؛ عمده افرادی که به عرفان‌های کاذب روی می‌آورند، از روی ناآگاهی، غفلت و به حالت فریفته­شدن است و بایستی به تبلیغ عرفان و معنویت حقیقی اهل‌بیت(ع) و دین مبین اسلام برای مراتب مختلف جامعه پرداخت.

 

باید عرفان­های نوظهور را برای افراد جامعه معرفی کرد

 

سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم افزود: نباید در ابتدا عرفان‌های مرحوم قاضی و یا نماز شب پیامبر(ص) را برای جامعه تبلیغ کرد که کسی در بدو امر نمی‌تواند به سمت آن‌ها برود و نبایستی به این صورت باشد که گفته شود اسلام به معنای همین نماز واجب و یا ترک محرمات است؛ بلکه باید سلسله مراتبی در نظر گرفته شود و با توجه به‌ مراتب تشکیکی، افراد خود را رشد دهند و پیش بیایند.

 

این کارشناس دینی با بیان این که بایستی عرفان­های نوظهور را به افراد معرفی کرد، ابراز داشت: آگاه ساختن جامعه از اثرات و کارکردهای سوء عرفان­های کاذب، از دیگر راه­ها برای جلوگیری از ورود افراد به این نوع عرفان­ها به شمار می­رود و بایستی سردمداران و پشتوانه­های معنوی و مالی این­ عرفان‌ها را برای افراد جامعه معرفی و برجسته کرد.

 

ترویج سبک زندگی ایمانی و معنوی راهی برای مقابله با عرفان­های کاذب

 

وی با بیان این که باید به قضایای فرهنگی و اعتقادی ورودی فعال داشت، خاطرنشان کرد: از مشکلات ما در بخش اعتقادات این است که ما به طور معمول درصدد پاسخ به شبهات برمی‌آییم و منتظر مانده‌ایم تا شبهاتی وارد جامعه شده و برخی یا تحت تأثیر قرار داده و سپس درصدد پاسخ­دادن به این شبهات برآمده‌ایم؛ در حالی که بایستی در زمینه مسائل فرهنگی پیش رو باشیم و سبک زندگی ایمانی و معنوی را درست کرده و برای جامعه کشف و ترویج کنیم.

 

حجت­الاسلام علیخانی با اشاره به مبلغان عرفان های کاذب گفت: کسانی که عرفان­های نوظهور را تبلیغ و ترویج می­کنند، فقط به کار تبلیغی نمی­پردازند و فعالیت‌های آن‌ها ابعاد مختلفی دارد و مسائلی از جمله حکومت، سیاستمداران، رسانه­ها و فضای مجازی دخیل هستند و تمام قوای خود را به کار گرفته­اند تا چنین عرفان‌های تخریبی را علیه ادیان درست کنند.

 

سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم افزود: لازمه مواجه با عرفان­های کاذب این است که تمام توان خود را به میدان بیاوریم و اگر فقط فعالان فرهنگی و مبلغان را در این زمینه تنها بگذاریم، بدون شک نمی‌توانیم کاری را پیش ببریم.

 

ملزومات مقابله با عرفان­های نوظهور

 

این کارشناس دینی با اشاره به ملزومات مقابله با عرفان های نوظهور تصریح کرد: در مقابله با این عرفان‌ها، به سرمایه­گذاری و برنامه­ریزی، حمایت رسانه و پرداختن به فعالیت در فضای مجازی و بخش های دیگر نیاز است، اما متأسفانه مشکل این است که تأثیر این قضایای فرهنگی برای افراد نامحسوس بوده و دغدغه زیادی برای برنامه‌ریزی و مقابله با آن ندارند.

 

بزرگ­نمایی نکردن بیشتر از حد عرفان­های کاذب

 

وی با بیان این که نهادهای عملیاتی فرهنگی بایستی از ظرفیت­های دنیای امروز استفاده کنند، ابراز داشت: ملاحظه می‌شود که امروز دنیای غرب و هالیوود چه مقدار در مباحث معنویت، مهدویت و موعود باوری و رویکردهای آخرالزمانی کار می‌کند، اما رسانه ما در بحث­های معنویت، اعتقاد عملکرد کمی دارد و بایستی با قدرت تمام از ظرفیت‌های دنبال امروز اعم از فیلم، دنیای مجازی و رسانه استفاده کنیم.

 

حجت­الاسلام علیخانی با اشاره به این که نباید این مقدار بزرگ‌نمایی درباره عرفان­های نوظهور صورت بگیرد، اظهار داشت: یک مقدار عرفان­های نوظهور را بزرگ کرده­ایم و تبلیغات بسیاری برای این نوع عرفان‌ها صورت گرفته است؛ امروزه کتاب­ها، پایان­نامه­ها و مقالات بسیاری در این باره نوشته‌ شده است و به توضیح­دادن و معرفی آن پرداخته­ایم و این خود نوعی تبلیغ بود و خدمتی که ما به آن‌ها کردیم، خودشان نکرده­اند.

 

آسیب‌شناسی نهادهای علمیاتی فرهنگی

 

سرپرست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در قم به آسیب‌شناسی نهادهای علمیاتی فرهنگی اشاره کرد و گفت: جبهه فرهنگی بایستی خود را آسیب­شناسی کند و از تک‌روی و موازی‌سازی بپرهیزیم و پژوهش­مان با معضلات اجتماعی مرتبط بوده و نبایستی کارها فصلی و مقطعی باشد و باید در مسائل و شبهات فرهنگی برنامه داشته باشیم.

 

این کارشناس دینی با بیان این که باید متخصصان و کارشناسان مختلف را از مراکز پژوهشی گوناگون صید و جمع‌آوری کنیم، تصریح کرد: فعالیت­های پژوهشی، اجرایی و کاربردی هم پوشانی ندارد و گویی پژوهش­ها در خلأ انجام می­شود.

 

مرتبط نبودن پژوهش­ها با معضلات جامعه

 

وی به پرهیز از موازی­کاری­ها اشاره کرد و گفت: پژوهشگر پژوهش­هایی را انجام می‌دهد و به چاپ آن می‌پردازد و از طرف دیگر جامعه نیز با برخی معضلات مواجه است و این‌ها ارتباطی ندارند؛ بایستی از موازی­کاری‌ها پرهیز شود و جبهه فرهنگی را توسعه دهیم، اما متأسفانه امروز افراد در حیطه فعالیت‌های شخصی خود کار فرهنگی می­کنند، در حالی که باید توسعه پیدا کند تا حداقل کشوری شود و این مراکز از نیازها و معضلات اجتماعی آشنا و آگاه باشند تا بتوانند با هم فکری یکدیگر این برنامه‌ها را پیش برند./822/ت300/ف

ارسال نظرات