تأملی در باب تأثیر سبک شمردن نماز در زندگی انسان
به گزارش سرویس اندیشه خبرگزاری رسا، علت خیلی از مشکلاتی که ما در زندگیها و خانوادههایمان داریم، درگیریها، بداخلاقیها، عصبانیتها، بیحوصلگیها، غرغرها، دل شکستنها و... این است که خانههایمان از حضور فرشتهها خالی شدهاند؛ چرا که ما فضا را برایشان آماده نکردهایم و آنها هم چارهای جز ترک نداشتند و این موجودات مهربان جایشان را به شیاطین داده، اینگونه میشود که فرشتهها در خانههایمان پر نمیزنند! در ابتدا نگاهی به آیات قرآن میاندازیم تا ببینیم فرشتگان در کلام خداوند چگونه توصیف شدهاند.
خداوند در سوره انبیاء آیات 26 تا 29 در توصیف فرشتگان میفرماید: «آنها گفتند خداوند رحمان فرزندى براى خود برگزیده! منزه است(از این عیب و نقص) اینها(فرشتگان) بندگان شایسته او هستند که هرگز در سخن بر او پیشى نمىگیرند و به فرمان او عمل مىکنند. او همه اعمال امروز و آینده آنها را مىداند و هم گذشته آنها را و آنها جز براى کسى که خدا از او خشنود است(و اجازه شفاعتش را داده) شفاعت نمىکنند و از ترس او بیمناکند و هر کس از آنها بگوید من معبود دیگرى جز خدا هستم، کیفر او را جهنم مىدهیم و این گونه ستمگران را کیفر خواهیم داد.»
به عبارتی میتوان گفت خانهای که پر از فرشته باشد، بهشت میشود. حالا چه کار کنیم که فرشتهها مهمان خانههایمان بشوند؟ چه کار نکنیم که فرشتهها جای خودشان را به شیطان بسپارند؟
با وجود شیطان، فرشته جایی ندارد
با توجه به روایات و آموزههای دینی، میدانیم که فرشتگان در مکانهای مقدس رفت و آمد دارند. بنابراین وجود فرشتگان در مکانهایی که معنویت و تقدسی ایجاد نشده باشد، غیر ممکن است.
امام صادق علیهالسلام فرمودند: «خانهای که در آن غنا و ساز و آواز نواخته شود، از مصیبتها و بلاهای دردناک در امان نیست و دعا در آن خانه مستجاب نمیگردد و فرشتگان به آن خانه وارد نمیشوند».(دعائم الاسلام، ج 2، ص 280)
از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله سوال شد: «آیا شیطان میتواند با انسان هم غذا شود؟» فرمود: «آری، هر غذائی که نام خدا بر آن برده نشود، شیطان با آنان هم غذا میگردد و خداوند برکت را از آن سفره بر میدارد.»(بحارالانوار، ج 92، ص 258)
یاد خدا را در خانههایمان زنده کنیم
امیرالمؤمنین علیه السلام در این باره میفرماید: «خانهاى که در آن، قرآن خوانده شود و خداوند متعال در آن یاد شود، برکتش بسیار مىگردد و فرشتگان، به آن خانه، رفت و آمد مىکنند و شیاطین از آن دور مىشوند و براى آسمانیان، چنان مىدرخشد که ستارگان، براى زمینیان مىدرخشند.»(بحار الأنوار 93/161)
امام صادق علیه السلام در کلامی فرمودند: «من خوش دارم که در خانه، مُصحَف باشد؛ زیرا خداوند متعال به واسطه آن، شیاطین را مىرانَد.»(کافی 2/613)
و نیز درباره پدر ارجمندشان امام باقر علیه السلام فرمودند: «ایشان -امام باقر علیه السلام- دوست داشتند که در خانه، مُصحَف(قرآن) آویزان باشد(قرار داشته باشد) تا به واسطه آن، از شیاطین، محفوظ بمانَد. همچنین دوست داشت که قرائت قرآن، ترک نشود.»(بحار الأنوار 92/195)
مهمان نواز باشیم
پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله میفرماید: «فرشتگان، به هر خانهاى که مهمان به آن وارد نشود، وارد نمىشوند.»(جامع الأخبار، ص 378)
در روایتی رسول اکرم صلى اللَّه علیه و آله و سلم فرمود: «ما خاندانى هستیم که خداوند آنان را پاک و منزه قرار داده؛ ما از درخت نبوت آفریده شدهایم و ما جایگاه رسالت، محل رفت و آمد فرشتگان، خانه رحمت و سرچشمه علم و دانشیم.»(درّ المنثور 199:5)
به عبارتی این خاندان باب رحمت و نزول فرشتگانند. هر چه با اینها در ارتباط بیشتر باشیم، فرشتگان را بیشتر به سوی خود جذب میکنیم. یکی از دعاهایی که میتواند ما را با اهل بیت انس بیشتری دهد تا به این واسطه راه نزول فرشتگان را بر خود بیشتر کنیم، خواندن حدیث کساء است.
نتیجه میتواند این باشد که برای رسیدن به هدف الهی، درک انرژی مثبت و در نهایت تاثیرش بر روح و حتی جسم انسان، اثر مستقیمی دارد. این کمبود انرژی مثبت را میتوان در اطرافمان به صورت محسوس ملاحظه کرد؛ زیرا غمگین بودن، حتی با این همه برنامههای متنوع دنیایی، باز به صورت کامل تخلیه روحی نشده و احساس آرامش را در خود نمییابیم.
حال این سوال مطرح میشود که منابع انرژی مثبت کجا هستند و چگونه به دست میآیند و تغذیه فرشتگان چه چیزهایی است؟
کلام خداوند شامل خواندن احادیث، روایات و گل سر سبد همه اینها، قرآن مجید را میتوان از اذکار روبوبیت نام برد. هر بندهای که خود را مقید به تکرار ذکر معنوی و توجه قلبی و عملی به این الفاظ کند، خود را منبع نور و اشاعه نور و تابیدن به اطراف میکند که همین اذکار تغذیه فرشتگان و همین عمل، کمک رساندن فرشتگان به این بنده مخلص را به همراه خواهد داشت.
مراقبت از نمازهای واجب مخصوصاً نماز صبح
امام باقر علیه السلام فرموده است: «چون نمازگزار به نماز مىایستد، براى او سه خصلت است؛ فرشتگان او را از جاى پاهایش تا آسمان احاطه مىکنند و از آسمان بر فرق سرش رحمت و نیکى فرو مىریزد و فرشتهاى بر او گماشته مىشود و ندا مىدهد اگر نمازگزار بداند با چه کسى مشغول مناجات است، خسته و تافته نمىشود.»(روضة الواعظین)
نمازمان قضا نشود!!
نماز قضا داشتن، در زندگی اثرات بدی دارد. در این باره این داستان خالی از لطف نیست: مرد تاجری تصمیم داشت برای تجارت به سفر برود. به همین منظور خدمت امام صادق علیه السلام رسید و درخواست استخارهای کرد؛ استخارهاش بد آمد. آن را نادیده گرفت و به سفر رفت؛ اتفاقا به او خوش گذشت و سود فراوانی هم برد، اما ار آن استخاره در تعجب بود.
پس از مسافرت خدمت امام علیه السلام رسید و عرض کرد: یابن رسول الله! یادتان هست چندی پیش خدمت شما رسیدم، برایم استخاره کردید و بد آمد، استخارهام برای سفر تجارت بود، به سفر رفتم، سود فراوانی بردم و به من خوش گذشت. امام صادق علیه السلام تبسمی کرد و به او فرمود: «در سفری که رفتی، یادت هست در فلان منزل خسته بودی، نماز مغرب و عشایت را خواندی، شام خوردی و خوابیدی و زمانی بیدار شدی که آفتاب طلوع کرده و نماز صبح تو قضا شده بود؟»
عرض کرد: آری، ای فرزند رسول خدا. حضرت فرمود: «اگر خدا دنیا و آنچه را که در دنیاست به تو داده بود، جبران آن خسارت(قضا شدن نماز) نمیشد.(کتاب هزار و یک نکته درباره نماز)
به نمازهای صبحمان بها دهیم
خداوند در قرآن مجید درباره اهمیت به نماز می فرماید: نماز فجر(نماز صبح) مشهود ملائکه است.(بنی اسرائیل/ آیه77) گر چه تمام نمازها مشهود ملائکه است، ولی نماز صبح در این وادی از ویژگی خاصی بهره مند است.
در روایات اسلامی آمده که: «نماز صبح از میان نمازها این امتیاز را دارد که ملائکه شب و ملائکه روز آن را مشاهده میکنند. زیرا نماز صبح اگر در اول وقت خود انجام شود، دقیقاً در لحظهای انجام شده است که ملائکه شب جای خود را به ملائکه روز میدهند و هر دو گروه از فرشتگان شاهد اقامه آن خواهند بود. بنابراین نماز صبح که در اول وقت خوانده شود، در دو پرونده ثبت میشود.»(وسایل شیعه/ج3/ص156/بحار/ج8/ص73)
سلام کردن را فراموش نکنیم
وقتی وارد خانه میشویم، با صدای بلند سلام کنیم؛ حتی اگر به ظاهر هیچ کس در خانه نباشد.(فرشتگان انشالله در خانه ما هستند)
پیامبر خدا صلى الله علیه و آله میفرماید: «هر گاه یکى از شما وارد خانه خود شد، سلام کند؛ زیرا سلام بر آن برکت فرود مىآورد و فرشتگان با آن انس مىگیرند.»(کتابخانه احادیث شیعه)
در خانه صلوات زیاد بفرستیم
در قرآن، سوره احزاب، آمده است که: «خداوند و فرشتگانش بر نبی و سفیر الهی درود و تحیت و سلام و صلوات می فرستند و شما نیز ای مومنان بر او درود و تحیّت فرستید!»
عزت الله خسروانی
/904/703/ر