سادگی و تواضع، محبوب پیامبر اکرم بود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، زهرا حیدری، استاد حوزه علمیه حضرت خدیجه(س) مشهد، امروز در سلسله نشست های در سایه سار رضوان که با موضوع «آداب معاشرت رسول الله(ص)» در رواق دارالاجابه حرم مطهر رضوی برگزار شد به ویژگی های پیامبر اکرم(ص) اشاره کرد و گفت: نبی مکرم اسلام(ص) عادل بودند و تبعیض قائل نمی شدند.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که رسول الله(ص) نخستین نفری هستند که وارد بهشت می شوند، اظهار کرد: نور وجودی پیامبر اکرم(ص) قبل از حضرت آدم(ع) خلق شده است؛ از این رو ایشان نخستین شخصیتی بودند که نور وجودیشان در این عالم خلق شد.
حیدری افزود: نعماتی که خداوند به انسان عطا می کند، به سبب آزمایش و امتحان است. خداوند در آیه 10 سوره منافقون می فرماید:« «وَ أَنْفِقُوا مِنْ ما رَزَقْناکُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَ أَحَدَکُمُ الْمَوْتُ ...، از آنچه به شما روزى دادهایم انفاق کنید، پیش از آنکه مرگ یکى از شما فرا رسد...». ما هر چه داریم خداوند به ما عنایت کرده است، از این رو نباید تهی دستان و فقیران را فراموش کنیم.
سادگی و تواضع محبوب پیامبر اکرم(ص) بود
این استاد حوزه علمیه حضرت خدیجه(س) گفت: یکی از محبوب های پیامبر اکرم(ص) سادگی بود، در روایت آمده است، «ان رَسول الله(ص) خَفیف المَؤُونه»، رسول الله(ص) کم خرج و کم هزینه بودند و با مؤونه بسیار کم زندگی خود را ادامه می دادند».
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: در تعریف پیامبر اکرم(ص) بهترین زن کسی است که «قَلیل المَؤونه» یعنی کم خرج و کم هزینه باشد و در مقابل فرمودند: «شرورترین زنان، زنان پرخرج و پر هزینه هستند».
وی به نحوه برخورد پیامبر اکرم(ص) با همسرانشان اشاره و ابراز کرد: همسران پیامبر اکرم(ص) محبوب ایشان بودند؛ نبی مکرم اسلام(ص) احترام بسیاری برای همسران خود قائل می شدند.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: اگر مرد برای رفاه و آسایش زندگی تلاش کند، مانند جهادگر است. مراد از آیه« الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ، مردان سرپرست زنانند به سبب برترىهایى که خدا به برخى از آنان در برابر برخى دیگر داده است.» این است که امنیت اقتصادی و اجتماعی خانواده به دست مردان است.
حیدری افزود: اگر هر یک از زن و مرد به وظیفه خود عمل کنند زندگی شیرین شده و بهشت کوچک در خانواده ایجاد می شود؛ از این رو آرامشی که مرد برای همسرش می تواند فراهم کند این است که امنیت اقتصادی و اجتماعی زن را فراهم کند و آرامشی که زن برای مرد می تواند فراهم کند این است که با کلام و روحیه خوب به او انرژی بدهد.
این استاد حوزه علمیه حضرت خدیجه(س) گفت: کار و تلاش کردن، محبوب پیامبر اکرم(ص) بود، ائمه معصومین(ع) نیز کار و تلاش می کردند؛ حضرت علی(ع) قنات حفر می کردند و نخلستان آباد می کردند و وقتی محصول به بار می نشست آن را وقف نیازمندان می کردند.
وی با اشاره به این که پیامبر اکرم(ص) در تمام مسائل عدالت را رعایت می کردند، افزود: روزی حضرت زهرا(س) مشغول پختن غذا بودند که پیامبر(ص) به خانه ایشان آمدند و با حضرت فاطمه(س) مشغول صحبت شدند. حضرت علی(ع) نیز در گوشه ای کنار امام حسین(ع) خوابیده بودند. در این هنگام، امام حسن(ع) بیدار شدند و به پیامبر(ص) گفتند: «پدر تشنه ام». حضرت او را در آغوش گرفتند و کنار شتر که شیرده بود بردند. سپس شیر آن را دوشیدند و خواستند به او بنوشانند که امام حسین(ع) نیز بیدار شدند و ابراز تشنگی کردند.
وی ادامه داد: پیامبر(ص) فرمودند: «فرزندم! برادرت از تو بزرگ تر است و پیش از تو از من آب خواسته است. نخست به او شیر بنوشانم»، ولی امام حسین(ع) نیز، کودکانه درخواست آب کردند. در این حال، حضرت فاطمه(س) عرض کردند: «پدر! گویا حسن (ع) را بیش تر از حسین(ع) دوست می دارید؟» پیامبر(ص) فرمودند: «خیر! هر دوی آن ها نزد من یکسان اند، ولی اول حسن(ع) در خواست آب کرده است».
پیامبر اکرم(ص) در معاشرت مسائل جزئی را رعایت می کردند
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: پیامبر اکرم(ص) در معاشرت مسائل جزئی را رعایت می کردند؛ برخوردشان بسیار مؤدبانه بود. هرگز کسی در تاریخ سراغ ندارد که پیامبر اکرم(ص) ناسزا گفته باشند یا به کسی توهین کرده باشند.
وی ابراز کرد: رسول الله(ص) اگر می دیدند کسی کار خلافی انجام می دهد و احساس می کردند که غافل و جاهل است با زیان نرم به او تذکر می دادند تا بیدار شود.
استاد حوزه علمیه خواهران مشهد ابراز کرد: تواضع پیامبر اکرم(ص) بی نظیر بود، ایشان عاشق سادگی بودند و مبرا از تجملات بودند. ما امت پیامبری هستیم که سادگی و تواضع محبوب ایشان بود؛ از این رو باید با الگو قراردادن ایشان، از تجملات و اسراف دوری کنیم.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار کرد: پیامبر اکرم(ص) «رحمه للعالمین» هستند، ایشان دارای معجزاتی بودند که قرآن کریم یکی از معجزات نبی مکرم اسلام(ص)است؛ قرآنی که تا قیامت جاوید است.
حیدری افزود: یکی دیگر از معجزات پیامبر اکرم(ص) اخلاق نیکو و خوش ایشان است. ما با اخلاق و گفتار نرم می توانیم جوان ها را به سمت دین جذب کنیم؛ چرا که دین اسلام، دین پرخاشگری و تندی نیست بلکه سراسر رحمت و محبت و مودت است./1309/پ202/ب6