مشکلات فرهنگی با وحدت حوزه و دانشگاه حل میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمد رجبی دوانی، رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، در مراسم تجلیل از پژوهشگران برتر که در سالن آمفی تئاتر دانشگاه باقرالعلوم(ع) برگزار شد با تبریک هفته وحدت، میلاد پیامبر اکرم(ص) و امام صادق(ع) اظهار داشت: امام خمینی(ره) با نگاه عمیق و جامع به مسائل، مباحث مورد نیاز کشور را مطرح کردند اما با وجود گروهکهای تجزیه طلب و جنگ، فرصت پرداختن به آن مسائل بوجود نیامد.
وی به مشکلات فرهنگی کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر باید به صورت بنیادین به مسائل فرهنگی توجه کنیم که شاخصه اصلی آن وحدت حوزه و دانشگاه است.
رجبی دوانی با اشاره به ضرورت تحول در حوزه و دانشگاه تأکید کرد: دانشگاه با یک واحد درسی علوم اسلامی و انقلاب اسلامی، تحول پیدا نمیکند بلکه باید ارتباط علمی و پژوهشی میان حوزه و دانشگاه گسترش پیدا کند.
وی ابراز کرد: اگر قرار است وحدت حوزه و دانشگاه تحقق پیدا کند باید میان این دو نهاد علمی ارتباط باشد و این ارتباط با تبادل علمی و پژوهش صورت بگیرد گرچه رفت و آمد اساتید نیز لازم است.
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، برخی از پژوهشهای حوزه را فاخر خواند و یادآور شد: در نمایشگاه پژوهشهای برتر حوزویان در مشهد، تعدادی پژوهش فاخر دیدم که جای آنها در دانشگاه خالی است اما برخی از پژوهشها نیز تکراری یا ضعیف بودند.
وی پژوهش را دارای مبدأ و غایت دانست و تصریح کرد: در دانشگاه، پژوهشها مبدأ دارد اما غایت نظری و عملی ندارد این که تحقیق قصد دارد به کجا برسد و چه مشکلی را حل کند.
رجبی دوانی به درس روش تحقیق در دانشگاه اشاره کرد و گفت: روش تحقیق بیمعناترین درس دانشگاه است که برای اثبات هر مطلبی حتی غیر تجربی باید فرض مقبول تجربی وجود داشته باشد و اگر یک فرض نیز آن را رد کند پذیرفته نمیشود.
این استاد دانشگاه با توجه به یکسان بودن روش تحقیق در همه رشتههای علوم اجتماعی ابراز کرد: استاد صدیقی، بنیانگذار علوم اجتماعی ایران در سال 1350 گفته بود «من تا کنون 125 تعریف درباره جامعه شناسی دیدهام که هر کدام با دیگری در معنا، بینش و روش اختلاف دارد» از اینرو قالبگیری پژوهش کاری بیمعنا است.
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، تمام فلسفهها را ذیل متافیزیک خواند و یادآور شد: فلسفههای مختلف در هر حوزهای علیرغم اختلافشان در صورت نوعیه که متافیزیک است اشتراک دارند و بسیاری از متفلسفان از فلسفههای دیگر تأثیر گرفتهاند.
رجبی دوانی افزود: به هر اندازهای که به ریشههای اعتقادی و دینی خودمان مراجعه کنیم با محتوای اندیشهای و قدرت خلاقیت میتوانیم در عرصههای مختلف، تغییر و تحولی که مورد نظر اسلام است را داشته باشیم./908/پ202/ی