فرهنگ جهاد و شهادت مدیریت کننده رفتارها
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، «وجوه کارآمدانهی فرهنگ شهادت»، «ظرفیتهای نظری و علمی فرهنگ جهاد و شهادت در حفظ، توسعه و انتقال مفاهیم دینی»، و «عرصههای جهاد و شهادت در اعصار مختلف تاریخی» از مباحث مهمی است که در مسأله مبانی جهاد و شهادت به آنها پرداخته می شود.
مبانی جهاد و شهادت
شهادت به عنوان یکی از مفاهیم اساسی و کارآمد در دین اسلام، همواره به طرق و گونههای مختلفی در لسان و ادبیات اسلامی مورد استفاده قرار گرفته است که این امر نشان از اهمیت و ارزش فراوان ان دارد.
البته این بدان معنا نیست که تمامی ظرفیتها و استعدادهای این مفاهیم برای جامعه علمی کشف و مورد بهرهبرداری قرار گرفته باشند، بلکه به جرأت میتوان ادعا کرد به رغم استعمال فراوان این واژگان در ادبیات اسلامی، هنوز جنبهها و ابعاد فراوانی از آنها یا کشف نشده و یا در صورت کشف، تحقیق و پژوهش در خور توجهی پیرامون آنها صورت نگرفته است.
در این رابطه میتوان به « وجوه کارآمدانهی فرهنگ شهادت»، «ظرفیتهای نظری و علمی فرهنگ جهاد و شهادت در حفظ، توسعه و انتقال مفاهیم دینی»، «عرصههای جهاد و شهادت در اعصار مختلف تاریخی» و مواردی از این قبیل اشاره کرد.
بدیهی است که مدعای مقال حاضر آن نیست که خلاء ذکر شده را پر کند و به موضوعی بپردازد که مغفول در ادبیات علمی واقع شده است؛ چرا که این امر مستلزم تحقیق و پژوهش فراوان آن هم در سطوح بالای حوزوی و دانشگاهی است.
به همین جهت سعی میشود که با نگاهی دوباره به مسئلهای خاص که بارها و به بهانهها مختلف در متون علمی اشاره قرار گرفته است، یعنی«مبانی جهاد و شهادت» به برخی از محورهایی که به زعم نگارنده چندان مورد توجه قرار گرفته نشده است، پرداخته شود. در این راستا سعی میشود به بازخوانی و بازشناسی فرهنگ جهاد و شهادت در دو بخش کلی یکی از منظر«قرآن» و دیگری از منظر«روایات» پرداخته شود.
مبانی فرهنگ جهاد و شهادت
جهاد و شهادت به مثابهی یک فرهنگ، مجموعهای از بایدها و نبایدهایی را به جامعه تزریق میکند که رعایت کردن آنها و تنظیم رفتار و کردار خود بر اساسی میان«رفتار الهی» و «غیرالهی» است.
واژگان و مفاهیمی همچون جهاد و شهادت، از اهمیت و ارزش والایی در دین اسلام برخوردار هستند و این اهمیت تا بدآنجاست که توانستهاند احکام خاصی را به خود دهند.
حال در راستای فهم بهتر این مفاهیم میتوان از زوایا و ابعاد مختلفی آنها را مورد بررسی قرار داد که«نفش جهاد و شهادت در سلامت، پیشرفت و ارتقاء فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی»، «شهادت به مثابه یک فرهنگ»، «چرایی و چگونگی جهاد و شهادت» و... تنها بخشی از آن زوایا میباشند.
طبعا پرداختن به هر یک از این زوایا به تنهایی میتواند موضوع و محور اصلی چندین کتاب و مقاله قرار گیرد، به همین جهت نمیتوان انتظار داشت که در یک نوشتار به تمامی آنها پرداخته شود.
بر این اساس در این نوشتار سعی میشود با انتخاب یکی از این زوایا یعنی«مبانی فرهنگ جهاد و شهادت در آیین اسلام» مطالبی به صورت منسجم، مرتب و مسئله محور ارائه داده شود.
این در حالی است که شبهات، ابهامات و سؤالات فراوانی پیرامون«اصل جهاد» در محافل مختلف علمی و روشنفکری مطرح است.
به همین منظور سعی میشود زوایا و سمت و سوی مباحث به گونهای جهت دهی شوند که بتوان از آنان، پاسخی مناسب برای سؤالات و ابهامات فوق پیدا کرد.
حال، در این راستا بر آنیم تا با پرداختن به عناوین مهمی همچون«فلسفه وجودی جهاد و شهادت»، «مفهوم شناسی جهاد و شهادت»، «انواع جهاد و شهادت»، «جهاد و شهادت در لسان آیات و روایات» مبانی دقیق، عمیق و پاسخگو برای فرهنگ جهاد و شهادت را به لحاظ تئوری فراهم کرده باشیم.
گفتنی است، علاقه مندان برای آگاهی بیشتر به کتاب چکیده مقالات همایش نقش حوزه های علمیه و مراجع عظام تقلید در دفاع مقدس مراجعه کنند./978/ت303/س