همایش «من، رییسجمهور آینده ایران» برگزار شد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، همایش «من، رییسجمهور آینده ایران» با حضور وحید یامینپور رییس پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی روز گذشته در سالن کنفرانس دانشگاه آزاد واحد علوم پزشکی تهران برگزار شد.
یامینپور در ابتدای بحث با بیان مفهوم سیاست و انطباق معنای ذهنی که امر حکومت و تدبیر امر قدرت در جامعه است به تقسیم بندی ارسطو پرداخت و گفت: نخستین کسی که از واژه سیاست استفاده کرد فارابی بود. او در کتاب خود دستهبندی مجملی از علوم ارائه داده که یکی از آنها سیاست است.
وی با اشاره به حدیثی از پیامبر(ص) از کتاب چهل حدیث امام خمینی(ره) گفت: پیامبر دیدند مردم دور یک نفر جمع شدهاند. پرسیدند: چه خبر است. پاسخ دادند: علامه است. پیامبر پرسیدند علامه چه علمی؟ پاسخ دادند: علامه انساب الرجال. انساب در آن موقع در میان عرب جاهلیت بسیار مهم بوده است.
یامینپور با اشاره به جواب پیامبر که نساب علمی است که اگر کسی بداند فایدهای ندارد و اگر نداند هم ضرر نکرده است، گفت: منظور پیامبر این است که علم شیمی و فیزیک و مهندسی و نجوم نیز علم نیستند و در نهایت میتوانند فضل باشند. یعنی اگر بمیرند خداوند اینها را از علما محشور نمیکند و هیچکدام از مراتبی که خداوند برای عالمان درنظرگرفته است، شامل حال آنها نمیشود.
رییس پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی با گلایه از کمکاری در حوزه مطالعات خانواده گفت: حکمت عملی جایی بود که انسان از حوزه نظر فاصله میگرفت و باید عمل میکرد. فارابی حکمت عملی را به سه قسمت تقسیم کرده است: اخلاق، تدبیر منزل و سیاست مدن. تدبیر منزل همان مطالعات خانواده است. درآن موقع یکسوم علومانسانی را مطالعات خانواده تشکیل میداد درحالیکه الان که دهها رشته علوم انسانی داریم، رشته خانواده نداریم.
وی با بیان اینکه فارابی اولین فیلسوف فارسیزبان ایرانی است و ابن سینا به مدد فارابی و کتابهایش فیلسوف شده است، گفت: سیاست مدن همان حکومتداری است و فارابی است که مسأله مدینه فاضله را مطرح میکند. ابنسینا میگوید من چهل بار کتاب «اغراض مابعدالطبیعه ارسطو » فارابی را خواندم و نفهمیدم و بعد از چهلمین بار تازه فهمیدم ارسطو چه می گوید.
وی افزود: متفکرین در هر سه عرصه کتاب دارند. خواجه نصیرالدین طوسی کتابی دارد به نام اخلاق ناصری که هر سه عرصه اخلاق، تدبیر منزل و سیاست مدن در آن گنجانیده شده است. او این کتاب را به پادشاه خود هدیه کرد تا از آن بهره ببرد.
یامینپور با بیان نظریه فارابی درباره همانندی جامعه و بدن انسان گفت: جامعه مانند بدن انسان است و هر شأن جامعه مانند عضوی از بدن انسان است. اصلیترین اندام مغز است. جامعهای که در آن همبستگی حاکم باشد، جامعه درستی است.
رییس پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی با اشاره به اینکه از نظر فارابی رییس مدینه فاضله باید حکیم باشد و از مفهوم حکیمی که باید حاکم باشد، حاکمیت پیامبر را اثبات کرد، گفت: حکمت به دست نمیآید و افاضی است. علم نیز افاضی است و به هیچوجه تحصلی نیست و در وجود انسان سیرورت دارد./815/پ202/ب4