هیچ کشور اسلامی قدرت و انسجام ایران را ندارد
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: در بین خلفای بنی عباس کمتر خلیفه ای مثل مامون بود؛ او بسیار کیس، زیرک و هوشمند بود، بعضی علمای شیعه او را شیعه تلقی می کردند
وی یه یکی از کار های هوشمندانه مامون اشاره کرد و افزود: محمد امین از قریش در واقع خلیفه عصر و مرکز خلافت او در بغداد بود ولی مامون بسیار هوشمندانه خلافت را در مرو به دست گرفته بود و با دوستی تشیع و اهل بیت(ع) به میدان آمد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: مامون با تظاهربه اینکه حکومت مخصوص آل علی است، در حکومت بنی عباس تجدیدنظر کرد، آل علی را به سمت خود متمایل کرد و امام رضا(ع) را به ولایت عهدی منصوب کرد، محمد امین را که در بغداد بود، ترغیب به شورش علیه حضرت رضا(ع) کرد.
ولایتی با اشاره به اینکه در ادامه این ماجرا مامون به دنبال حضرت فرستادو امام(ع) را با جبر به مرو آوردند، اینجا بود که امام رضا(ع) به خانواده خویش گفتند، برمن بگریید زیرا این سفر من برگشتی ندارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: همین حرکت امام(ع) پاسخ هوشمندانه ای به خلیفه ای بود که در کیاست نظیر نداشت.
وی افزود: مامون دستور داد که مسیر عبور امام از مدینه تا مرو را طوری انتخاب کنند که جمعیت کمتری از شیعیان در آن شهر باشند، اما در هرشهری که ایشان وارد می شدند مردم مسائل گوناگون خود را از ایشان می پرسیدند لذا به عالم آل محمد(ص) مشهور بودند.
استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: به نیشابور که رسیدند مردم از امام در خواست کرند که حدیثی برای آن ها بگوید آنجا بود که حدیث سلسله الذهب را بیان کردند و چند قدمی که رفتند نکته پایانی آن را بیان کردند که «بشرطها و شروطها...» یعنی شرط ورود به فضای توحیدی ولایت پذیری است.
ریشه تاریخی حوزه علمیه
مشاور رهبر انقلاب در امور بین الملل اظهار داشت: امام رضا(ع) در دو سال حضور خود در ایران اقدامات مهمی انجام دادند که تاثیران آن تاکنون ادامه دارد.
ولایتی عنوان کرد: حضرت رضا(ع) در یکی از مساجد مرو حوزه علمیه درست کردند و شروع به درس دادن کردند، پس می توان گفت ساخت حوزه علمیه ریشه در تاریخ اسلام و زمان حضرت رضا(ع) دارد.
وی با بیان اینکه ایران تنها کشور غیر عربی است که در آن یکی از معصومین(ع) آمده است، ابراز کرد: شورش علیه امام از مسیر مدینه تا مرو یک تهدید برای امام به شمار می رفت، اما ایشان تهدید را به فرصتی برای توسعه تشیع و ترویج مکتب اهل بیت(ع) در ایرانیان و ایجاد وحدت تبدیل کرد.
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: از دیگر آثار حضور امام رضا(ع) در ایران تغییر مذهب اغلب شیعیان بود که زیدی، اسماعیلی یا اثنی عشری بودند.
مشاور رهبر انقلاب در امور بین الملل خاطرنشان کرد: تربیت بزرگان و عالمان شیعه از دیگر برکات حضور امام رضا(ع) در ایران است که 200 حدیث از امام توسط آنان نقل شده است و تاثیر سیاسی این اقدام بعد ها به خصوص پس از مشروطه دیده شد زیرا برخی تشیع را صفوی و بعضی دیگر تشیع را علوی عنوان می کردند.
ولایتی تصریح کرد: بزرگان و علمای شیعه که تربیت شده امام رضا(ع) بودند، باعث از بین رفتن تفکر تشیع علوی یا تشیع صفوی در ایران شد و مسلمان این کشور خود را شیعه اسلام ناب محمدی(ص) بدانند.
وی عنوان کرد: پس از حضور امام در ایران دیگر شیعیان آرام ننشستند و در محکوم کردن شجره بنی عباس که بیش از 500 سال حکومت کرده بودند، نقش اساسی ایفا کردند.
ولایتی با بیان اینکه امروز ایران ملیت خود را حفظ کرده است، یادآور شد: میان 57 کشور اسلامی جهان هیچ کشوری قدرت ایران را ندارد، هیچ کشوری از ملت های مسلمان انسجام ایران را ندارد که این از برکت وجود حضرت رضا(ع) در ایران است.
گفتنی است، نشست های تخصصی «برآستان کرامت» با همکاری معاونت تبلیغات و ارتباطات آستان قدس رضوی و اداره پاسخگویی به سوالات دینی حرم مطهر رضوی به مناسبت دهه کرامت به مدت سه روز از 11 تا 13 شهریورماه در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی در حال برگزاری است./1308/پ202/ج