توبه، بازگشت به مسیر صحیح و راه حقیقت وجودی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در بابل، حجت الاسلام سید حسن آقابایی، استاد حوزه و دانشگاه امروز در جمع روزه داران مسجد ولی عصر(عج) بابل، رضای الهی را بالاترین مرتبه برای کسب معنویت بیان کرد و گفت: رضای الهی در طاعت خداوند متعال و خشم او در انجام نافرمانی حضرت حق است.
وی روزه داری حقیقی را در ترک کامل محرمات و انجام واجبات در کنار امساک از اعمال مبطل روزه بیان و تصریح کرد: روزه ای کامل است که انسان هم در ظاهر و هم در باطن روزه دار باشد و از وی فعل حرام سر نزند.
رییس گروه معارف اسلامی دانشگاه نوشیروانی بابل، لازمه بهره گیری کامل از معنویات را در ماه رمضان دروی از نافرمانی خدا و کسب رضایت حق بیان کرد و افزود: روزه دار واقعی کسی است که همه وجود او روزه دار باشد و روزه واقعی امساک از همه زمینه های گناه است.
وی در پاسخ به شبهه ای در خصوص عدم بازدارندگی نماز برخی افراد از فحشا علیرغم تاکیدات خداوند در قرآن خاطرنشان کرد: انسان نمازگزار هم در ظاهر و هم در باطن باید نمازگزار باشد یعنی مراتب حقیقی نماز را درک کند و این کار موجب ترک گناه از سوی وی خواهد شد.
حجت الاسلام آقابابایی حضور قلب، خشوع و خضوع را از دستاوردهای نماز حقیقی بیان کرد و گفت: انسان در هنگام نماز در ابتدا باید خود را در محضر پروردگار ببیند و آنوقت است که خود را خاشعانه و خاضعانه در این درگاه قرار می دهد و این آغاز بازداشتن انسان از نافرمانی خدا است.
وی با بیان این که یکی از درجات معنویت این است که انسان اهل استغفار باشد، تصریح کرد: در احوال پیامبر گرامی اسلام آمده است که ایشان روزی 70 بار از خداوند متعال ظلب استغفار می کرد زیرا استغفار تنها به سبب انجام گناه نیست بلکه در مراتب عالیه استغفار بزرگان دینبه خاطر غافل شدن لحظه ای از یاد خدا است.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که استغفار برای این است که توجه به خداوند را فراموش نکنیم، تصریح کرد: درخواست مغفرت از درگان الهی برای این است که روح ما متوجه خدا شود و به همین دلیل تاکید اسلام بر این است که قبل از وارد شدن به نماز انسان مؤمن استغفار کند و آنگاه در این فریضه وارد شود.
وی توبه را بازگشت به مسیر اصلی و راه حقیقت وجودی دانست و خاطرنشان کرد: به نص صریح قرآن انسانی که از عمل گناه خود پشیمان شود و به سوی الهی روی کند و با آوردن ایمان عمل شایسته انجام دهد خداوند اعمل گناه او را به حسنات تبدیل خواهد کرد.
حجت الاسلام آقابابایی پیش زمینه درخواست استغفار را توبه بیان کرد و گفت: برای توبه حقیقی انسان باید شش مرحله را انجام بدهد تا مورد رحمت و مغفرت قرار گیرد.
وی پشیبمانی نسبت به انجام گناه را مرحله اول توبه بیان کرد و افزود: تصمیم جدی به عدم بازگشت به سمت گناه و ادای حقوق ضایع شده حق الناس و انجام اعمال واجب ترک شده از مراحل دیگر توبه است.
رییس گروه معارف دانشگاه نوشیروانی بابل، حق الناس را مهم تر از حق الله از نگاه پروردگار بیان و تصریح کرد: متأسفانه در میان جامعه ما حقوق اجتماعی آن چنان که مورد توجه و تاکید اسلام است رعایت نمی شود و افراد به راحتی حقوق یکدیگر را تضییع می کنند.
وی ادامه داد: متأسفانه در رفتارهای اجتماعی ما اعم ار روابط خانوادگی، رعایت قوانین رانندگی و دیگر حوز ها پر از تضعییع حقوق دیگران است که در روز حساب باید به یکایک آنها پاسخ دهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه دیگر مراحل توبه را پاک شدن گوشت های حرام در بدن عنوان و خاطرنشان کرد: کمال توبه به این است که گوشت هایی که از حرام در بدن انسان روییده است از بین برود زیرا انسان تائب باید به خودش سختی استغفار بدهد تا از عذاب الهی نجات یابد./1313/پ202/ب1