توجه به کوتاهی عمر، سبب افزایش انگیزه در برابر مصائب است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام محمدجواد نظافت، مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج)، امروز در سومین جلسه «نهج البلاغه و زندگی» ویژه ماه رمضان به تفسیر حکمت های 76و77 کتاب نهج البلاغه پرداخت.
وی ابراز کرد: انسان می بایست به گذرا بودن عمر خود توجه کند؛ چرا که توجه به سپری شدن عمر، استفاده از فرصت ها را به دنبال دارد، از این رو انسان هایی که به عمر خود توجه ندارند، برای آن ارزشی قائل نیستند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه توجه به کوتاهی عمر، مقاومت انسان را می افزاید، گفت: انسان های خردمند در هنگام گرفتاری صبور هستند و مأیوس و ناامید نمی شوند؛ چرا که می دانند سختی ها ثبات ندارند و همچنین در هنگام آسایش و رفاه، سرمست نمی شوند.
این کارشناس نهج البلاغه اظهار کرد: انسان در سختی و مشکلات ساخته می شود؛ لذا سختی های افراد فرهیخته همراه با رنج روحی نیست؛ چرا که باور دارند سختی ها، آزمایشی از طرف خداوند است که درجه و رتبه افراد را بالا می برد.
عاقبت اندیشی ویژگی انسان های خردمند است
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به این فراز از سخن حضرت علی(ع) که می فرمایند:« إِنَّ الْأُمُورَ إِذَا اشْتَبَهَتْ اعْتُبِرَ آخِرُهَا بِأَوَّلِهَا ، حوادث اگر همانند یکدیگر بودند، آخرین را با آغازین مقایسه و ارزیابى مى کنند.»، گفت: بیشتر انسان ها دغدغه این را دارند که از آینده خود مطلع شوند، اما به درستی نمی توان آینده را پیش بینی کرد.
وی اظهار کرد: اسلام، دین عقلانیت و توجه کردن به واقعیات و متن زندگی است؛ بنابراین انسان عاقل، عاقبت اندیش است و برای انتخاب آینده نیکو، برنامه ریزی می کند.
حجت الاسلام نظافت انتخاب مسیر صحیح را از جمله شروط عاقبت به خیری انسان دانست و گفت: خداوند در قرآن می فرماید: «وَ العاقبه لِلمُتَقین و فرجام [نیکو] از آن پرهیزکاران است»؛ چرا که متقین مسیر صراط مستقیم را انتخاب کردند.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج)با اشاره به آیه «إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ یُغَیِّروا ما بِأَنفُسِهِم، خداوند سرنوشت هیچ قوم (و ملّتی) را تغییر نمیدهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند،»، گفت: انسان هایی که تلاش می کنند، موفق می شوند؛ چرا که آنها تلاش کردند و خداوند نیز در پی تلاش و سعی آنها، امورشان را اصلاح کرده است.
این کارشناس نهج البلاغه ادامه داد: انسان ها برای اصلاح امور خود می بایست افزون بر توجه به امتیازات و نقاط قوت خود به نقاط ضعف و کاستی های خود نیز دقت کنند؛ از این رو نگاه به گذشته و عبرت گرفتن از آن، زمینه عاقبتی نیکو را فراهم می کند.
حجت الاسلام نظافت اظهار کرد: جهانی که خداوند متعال آفریده است، قانونمند است؛ از این رو سنت های الهی تغییر نمی کنند، لذا برای رقم زدن آینده ای مطلوب، می بایست قانون های الهی را شناسایی کرده، خود را با آن هماهنگ کنیم.
مشکلات در نگاه انسان عاقبت اندیش
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: انسان عاقل اگر عاقبت اندیشی کرد و نتیجه نگرفت، مأیوس نمی شود، بلکه عاقلانه با وضعیت موجود برخورد می کند؛ چرا که می داند خداوند مصلحت او را می خواهد، بنابراین در برابر مشکلات صبور است.
وی با بیان اینکه توکل به خدا منافاتی با توجه به آینده و عاقبت نگری ندارند، گفت: انسان های عاقل اهل تدبیر هستند، لذا هر گاه قصد تصمیم امری را دارند، ابتدا عاقبت آن را در نظر می گیرند.
این کارشناس نهج البلاغه با اشاره به این جمله امام خمینی(ره) که فرمودند: « ما مأمور به تکلیفیم نه نتیجه» ، اظهار کرد: این جمله امام بدین معنا نیست که انسان در امور خود عاقبت اندیش نباشد؛ بلکه برای شروع هر کاری، ابتدا می بایست عاقبت آن را در نظر گرفت؛ از این رو اگر بهره مندی از عقل و مشورت کردن را سرلوحه امور خود قرار دادیم و نتیجه نگرفتیم، شکست نیز شیرین است؛ چرا که وظیفه خود را انجام دادیم.
حجت الاسلام نظافت اظهار کرد: رزمنده مسلمان برای شهادت برنامه ریزی نمی کند؛ بلکه برای پیروزی می جنگد؛ همان گونه امام حسین(ع) برای پیروزی در روز عاشورا با جبهه باطل جنگیدند، نه برای شکست.
وی گفت: توبه بدین معناست که انسان می بایست در هر زمینه ای از زندگی خود تغییر ایجاد کند؛چرا که نبی اکرم(ص) می فرمایند:«اگر کسی گناه می کند و با زبان استغفار می کند مثل این است که خدا را مسخره می کند.».
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) با اشاره به عبادات عاشقانه و عارفانه ائمه معصومین(ع)، اظهار کرد: ائمه اطهار(ع)، نعمت شناس بودند؛ لذا هرگز مغرور خوبی های خود نمی شدند و همیشه در پیشگاه خداوند احساس کاستی می کردند.
وی با اشاره به این فراز از سخن ائمه معصومین(ع) که فرمودند:«خدایا مرا همین عزت بس که بنده توباشم»، اظهار کرد: عبادت خداوند متعال، رشدی توأم با لذت را به همراه دارد، از این رو مراقب باشید روزه ماه رمضان، تنها تحمل گرسنگی و تشنگی نباشد؛ چرا که این امور می بایست توأم با درک لذت مناجات خداوند باشد./1309/پ202/ب