مسأله زکات باید به یک فرهنگ در جامعه تبدیل شود
آیت الله عالمی، رییس شورای زکات کشور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، اظهار داشت: زکات از مهمترین فرائض دینی است که باید جزء اعتقادات همه مسلمانان باشد. در روایتی از امام معصوم(ع) نقل شده است که قبولی سایر اعمال و حتی نماز در گرو ادای زکات است.
وی گفت: موضوع زکات چند سالی بود که توسط حجت الاسلام و المسلمین قرائتی پیگیری میشد و در زمان ایشان سامان مناسبی پیدا کرد و حجم زکات جمع آوری شده در کشور هر سال نسبت به سال گذشته افزایش یافت.
نماینده مردم مشهد در مجلس خبرگان رهبری، با اشاره به کناره گیری حجت الاسلام والمسلمین قرائتی از ریاست شورای زکات به دلیل مشغله زیاد، افزود: به نظر من مقام معظم رهبری به دو دلیل پیگیری امور زکات را به حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی محول کردند؛ نخست اینکه عمده اقلام زکوی تحت مدیریت وزارت جهاد کشاورزی است و از سوی دیگر نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی از نیروهای گستردهای از روحانیون در سطح استانها و شهرستانها برخوردار است که به خوبی میتوانند در امر ترویج و تبلیغ این واجب الهی فعالیت کرده و موثر باشند.
وی با مثبت ارزیابی کردن روند ترویج، توسعه و جمع آوری زکات در طی سالیان اخیر، تصریح کرد: از وقتی که مسؤولیت امور زکات به حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد، جمع آوری زکات رشد فزایندهتری پیدا کرد و حجم خوبی از زکات در سال گذشته جمع آوری شد که به نفع فقرا، محرومین، مسائل دینی و موارد دیگر مصرف زکات مورد استفاده قرار گرفت.
آیت الله عالمی اضافه کرد: در مجموع روند پرداخت زکات در کشور رو به رشد است و روحانیون به ویژه روحانیون مستقر در وزارت جهاد کشاورزی نسبت به ترویج امر زکات بسیار مصمم و جدی بوده و با افرادی که محصولات زکوی تولید میکنند، ارتباطات مناسبی دارند و از این ارتباطات معنوی به خوبی برای تبلیغ و ترویج امر زکات بهره می برند.
وی با تاکید بر آموزش مبلغین و روحانیون فعال در امر زکات گفت: تلاش های زیادی شده است تا همکاران حوزه نمایندگی ولی فقیه و روحانیون فعال در زمینه زکات با آموزش های متنوع و مستمر توانمندتر شوند، این آموزشها هم از نوع علمی و فقهی و هم ترویجی و تبلیغی بوده است و امیدواریم که با این آموزشها در سال آینده نشر و ترویج زکات از امسال هم بیشتر باشد.
نماینده ولی فقیه در وزارت جهادکشاورزی به آمار زکات در کشور هم اشاره کرد و گفت: در سال زراعی 1391، حدود 1200 میلیارد ریال زکات در سراسر کشور جمع آوری شده است که نسبت به سالهای گذشته، آمار بسیار قابل توجهی را نشان میدهد. در سال زراعی 1392، این میزان با رشد بیش از 35 درصد نسبت به سال قبل، به 1850 میلیارد ریال رسیده است که روند افزایشی خوبی را نشان میدهد.
وی به حلقه مفقوده امر زکات در کشور اشاره کرد و گفت: من فکر میکنم حلقه مفقوده زکات این است که اهمیت زکات آنچنان که باید در جامعه نهادینه نشده و امر زکات آن گونه که شایسته است مورد توجه و اهمیت واقع نشده است.
رییس شورای زکات کشور اضافه کرد: در روایتی از پیغمبر اکرم(ص) آمده است که پیامبر(ص) مردم را به مسجد دعوت کرد و اما به پنج نفر دستور داد تا مسجد را ترک کنند. وقتی از علت سوال کردند، فرمود: این افراد زکات نمی دهند در نتیجه نمازشان مقبول نیست.
نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی یکی از علل کم اهمیتی زکات در جامعه را ناآگاهی مردم و عدم ترویج و تبلیغ مناسب از سوی نهادهای ذیربط عنوان ذکرد و بیان داشت: اگر به صورت گسترده تبلیغ شده و مسأله زکات و وجوب و برکات آن برای مردم به درستی تبیین شود، استقبال مردم از این واجب الهی بسیار بیشتر خواهد شد.
وی تاکید کرد: تبلیغات فردی اثری محدود دارد؛ تبلیغات موثر آن است که به گونهای باشد که مسأله زکات به یک فرهنگ تبدیل شود به طوری که اگر کسی زکاتش را نپرداخت یا دیر پرداخت، باید برای انجام ندادن تکلیف الهی احساس مسؤولیت و رنج بکند و در این صورت است که این واجب الهی جایگاه اصلی خود را در فرائض دینی خواهد یافت.
آیت الله عالمی به برکات پرداخت زکات در آموزه های دینی اشاره کرد و گفت: در روایت داریم اگر کشاورزان زکات را بپردازند، خداوند عالم رحمتش را بیشتر کرده و باران را فرو می فرستد؛ و اگر زکات داده نشود، «حبس مطر» به وجود می آید و بارندگی کم میشود.
وی از مردم ایران به عنوان مردمی مومن و معتقد به اسلام یاد کرد و گفت: مردم ما مردمی مسلمان و تابع احکام دینی اند و به مبانی الهی دلبستگی دارند پس باید به طور مستمر و برنامهریزی شده به مردم بازگویی شود که زکات را در مواردی که تعلق میگیرد پرداخت کنند تا نزولات جوی و برکت و رحمت الهی بر مردم نازل شود و بلاها و آفات زندگی مردم و محصولات را برطرف کند.
عضو مجلس خبرگان رهبری به نقش رسانهها در ترویج زکات اشاره کرد و گفت: متاسفانه رسانههای گروهی، با وجود آنکه همه وقت و همه جا در اختیار مردماند، اما چندان به زکات نمی پردازند. در ستاد زکات هم رییس رسانه ملی و هم تعدادی از وزرا و معاونان رییس جمهور عضو هستند که اگر توجه مناسب به مسأله زکات داشته باشند، نتیجه آن بسیار بهتر از حال حاضر خواهد بود.
وی در عین حال خاطرنشان کرد: البته رسانهها به ویژه صدا و سیما گاهی اوقات به زکات می پردازند اما خیلی زیاد نیست و به ویژه در فصل زکات باید بسیار تبلیغ صورت گیرد و این تبلیغات باید طوری باشد که در منظر مردم باشد.
نماینده ولی فقیه در وزارت جهادکشاورزی در پایان با اشاره به فعالیت ستاد زکات گفت: ستاد به ویژه در فصل زکات و برداشت محصولات زکوی، فعالیت های تبلیغی گسترده ای انجام می دهد و روحانیونی که در وزارت جهاد کشاورزی و کمیته امداد مستقر هستند، به صورت منظم و سازماندهی شده در مناطق مختلف کشور به ترویج زکات مشغول هستند./9591/پ202/ص