۱۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۲۸
کد خبر: ۱۹۴۰۰۶

چند خبر کوتاه از سازمان اوقاف و امورخیریه

خبرگزاری رسا ـ مدیر حوزه‌های علمیه آذربایجان غربی گفت: حوزه‌های علمیه استان، آمادگی کامل برای همکاری و تعامل با اوقاف و امور خیریه استان در جهت احیاء، حفظ و اشاعه وقف را دارد.
سازمان اوقاف و امور خيريه

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از ستاد خبری هفته وقف، حجت الاسلام محمدجواد قهرمانی در دیدار با مدیرکل و کارکنان اداره کل اوقاف و امور خیریه استان آذربایجان غربی در آستانه هفته وقف در مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه این استان، ضمن اشاره به آیه «وَ مَن یُعَظُّم شَعائر الله…» وقف را یکی از فریضه‌های الهی دانست و افزود: شکی در این وجود ندارد که در خدمت وقف بودن یکی از توفیقات الهی است و احیای وقف در واقع احیای دین الهی است، چرا که وقف بخشی از احکام الهی است.

حجت الاسلام قهرمانی: هدف اوقاف از افزایش موقوفات احیاء، توسعه و زنده نگه داشتن دین است

مدیر استانی حوزه‌های علمیه همچنین با تاکید بر این‌که وقف همواره در خدمت دین بوده است، هدف اوقاف از افزایش موقوفات را احیاء دین، توسعه و زنده نگه داشتن آن عنوان کرد.

وی ترویج و توسعه فعالیت‌های دینی و قرآنی، توسعه و احیای بقعه‌ها و اماکن متبرکه و تبدیل آن‌ها به قطب‌های فرهنگی هر شهرستان را کاری بسیار ارزشمند دانست و تاکید کرد: نگاه مقام معظم رهبری به امر وقف نگاهی الهی و دینی است و هر کسی باید در این زمینه تلاش کند تا مطالبات مقام معظم رهبری تحقق یابد.

حجت الاسلام قهرمانی در خاتمه با بیان این‌که حوزه‌های علمیه کاملا آماده است تا در این زمینه همکاری‌های لازم را با ادارات اوقاف در شهرستان‌های انجام دهد، ابراز امیدواری کرد: با این همکاری بتوان بیش از پیش در امر فرهنگ سازی و ترویج فرهنگ وقف در سطح استان کوشید و نتایج ارزشمندی را بدست آورد.

محمدی: خانواده نخستین پایگاه تبلیغ و گسترش فرهنگ وقف در جامعه است

عضو هیئت علمی دانشگاه با تأکید بر نقش و جایگاه زنان در گسترش فرهنگ وقف از دیدگاه جامعه شناسی اظهار داشت: وقف در واقع انتقال مالکیت به خداوند در یک جامعه است.

دکتر محمدی در نشست هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه نقش و تأثیر خانواده را به عنوان نخستین پایگاه تبلیغ و گسترش فرهنگ وقف در جامعه مورد تأکید قرار داد.

محمدی گفت: وقف یک راه ماندگاری و فضیلت برای انسان است و زنان می‌توانند در قالب واقف و یا بطور غیر مستقیم به ترویج فرهنگ وقف کمک کنند، همانطور که در جنگ تحمیلی با تربیت فرزندان و انفاق مال و جان خود، خود را وقف اسلام و انقلاب کردند.

وی اضافه کرد: تشویق دوستان و همسایگان با توجه به ارتباطی که زنان با یکدیگر دارند و ارائه یک الگو می‌تواند به عنوان اسوه‌ای برای وقف در جامعه باشد.

محمدی فرهنگسازی و تربیت صحیح فرزندان را از جمله شیوه‌ها و راهکارهایی برای نهادینه شدن سنت حسنه وقف دانست و گفت: باید فواید وقف از طریق رسانه‌ها و پخش برنامه‌های جذاب و دیدنی به مردم نشان داده شود تا ایجاد انگیزه کند.

علی انصاریان: همه می‌توانند در وقف سهیم باشند

یکی از پیشکسوتان تیم فوتبال پرسپولیس گفت: وقف باعث می‌شود برای همیشه نام نیکی از افراد باقی بماند.

علی انصاریان از پیشکسوتان ورزشی فوتبال با بیان این مطلب که وقف در کشور از جایگاه مطلوبی برخوردار است افزود: خوشبختانه با توجه به فعالیت‌های سازمان‌ها و نهادهای مربوط به حوزه وقف آگاهی مردم و جامعه نسبت به مقوله وقف افزایش یافته است.

وی ادامه داد: این آگاهی بخشی به جامعه، سبب شده است تا هر کسی به اندازه توانش بتواند در رابطه با سنت حسنه وقف ایفای نقش کند و بیش از پیش در این زمینه فعال باشد.

انصاریان خاطرنشان کرد: اگر وقف در جامعه ترویج شود، اتفاق بسیارخوبی در جامعه بوقوع می‌پیوندد به گونه‌ای که قشر محروم جامعه می‌توانند از سطح زندگی بهتری برخوردار شوند.

این ورزشکار در پایان گفت: هر کسی با توجه به توانمندی، تخصص و سرمایه‌ای که دارد می‌تواند بخشی از آن را وقف کند، ما ورزشکاران نیز می‌توانیم با آموزش افراد جامعه و قشر محروم با نیت وقف، سطح سلامت را افزایش دهیم. از همین رو وقف می‌تواند برای همیشه نام افراد را ماندگار کند.

فرزانه: اساتید حوزه و دانشگاه در مفهوم سازی فرهنگ وقف تلاش کنند

دبیر نشست هم اندیشی بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف، برگزاری نشست‌های مشترک بین فرهیختگان زن حوزه و دانشگاه را زمینه ساز حضور پررنگ زنان در عرصه وقف دانست.

معصومه فرزانه مشاور امور بانوان سازمان اوقاف و امور خیریه در جلسه هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه در هتل ارم تهران اظهار داشت: نشست‌های مشترک فرهیختگان زن حوزه و دانشگاه‌ها، می‌تواند با ارائه راهکارهای مناسب، به مشارکت گسترده و پررنگ زنان در زمینه وقف منجر شود.

فرزانه که در جمع ده‌ها تن از رؤسا و اساتید زن حوزه و دانشگاه سخن می‌گفت: از حضور زنان در عرصه وقف در سال‌های اخیر ابراز رضایت کرد، اما آن را کافی ندانست.

دبیر نشست هم اندیشی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف در جامعه، انگیزه زنان واقف را عشق و ایثار برای خدمت رسانی به جامعه عنوان کرد و گفت: این عشق و از خودگذشتگی در طول تاریخ باعث شده است که زنان در سنت حسنه الهی وقف مشارکت کنند.

به گفته مشاور امور بانوان سازمان اوقاف و امور خیریه فرهیختگان جامعه می‌توانند با آسیب شناسی و ارائه شیوه‌های مناسب، به پویایی نقش زنان در گسترش فرهنگ وقف کمک کنند.

وی گفت: انسانی که توفیق هدیه مال خود را به خداوند پیدا می‌کند، قدرت بخشندگی را به عنوان هدیه بخشش از خداوند دریافت می‌کند.

وی افزود: توفیق دیگر خداوند به واقفان، جاودانه بودن آن‌ها از نظر خداوند و مردم است که در طول تاریخ زنده خواهند بود.

مشاور امور زنان سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به بانوی واقف قزوینی که هزار سال پیش قناتی برای آبیاری و کشاورزی وقف کرده بود، یاد و خاطره وی را گرامی داشت.

فرزانه گفت: در چند سال اخیر زنان کشور ما در سه عرصه برای گسترش فرهنگ قدم به میدان گذاشته‌اند.

وی مفهوم سازی فرهنگ وقف را یکی از این عرصه‌ها دانست و گفت: باید با کمک اساتید حوزه‌های علمیه و دانشگاه در راه گسترش مفهوم سازی فرهنگ وقف گام برداشت.

فرزانه مفهوم سازی و مدل سازی برای فرهنگ وقف با کمک هنرمندان و فرهیختگان در جامعه را قابل اجرا دانست و گفت: در این عرصه می‌توان کمک شایانی به گسترش فرهنگ وقف و انفاق با مشارکت زنان در جامعه کرد.

مشاور امور زنان سازمان اوقاف و امور خیریه با تقدیر و تشکر از فرهیختگان و فعالان عرصه وقف، خواستار ارائه الگوهای نوین برای نهادینه کردن سنت الهی وقف در جامعه شد.

نخستین همایش ملی وقف و اقتصاد برگزار می‌شود 

رئیس ستاد برگزاری همایش وقف و اقتصاد با اعلام برنامه‌های اولین همایش ملی وقف و اقتصاد از اجرای 199 پروژه عمرانی در کشور از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه خبر داد.

امیرحسین ولی زاده رئیس ستاد برگزاری همایش ملی وقف و اقتصاد با تشریح ویژه برنامه‌های این همایش اظهار داشت: برای نخستین بار در کشور همزمان با هفته وقف، همایش ملی وقف و اقتصاد با حضور کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، به منظور فراهم کردن زمینه‌های سرمایه گذاری و معرفی کارکردهای اقتصادی وقف به همت سازمان اوقاف و امور خیریه در روز 15 دی‌ماه در تهران برگزار می‌شود.

مسئول کمیته اقتصادی هفته وقف با اشاره به این‌که هدف از برگزاری همایش وقف و اقتصاد، اخذ نظرات مسئولان و صاحبنظران بخش خصوصی درباره انتشار و توزیع اوراق وقف، سهام وقفی و اوراق مشارکت جهت ترویج وقف و تأمین منابع مالی پروژه‌های سرمایه گذاری شده است، افزود: از این 199 پروژه اقتصادی و عمرانی، تعدادی تا پایان سال به بهره برداری خواهد رسید.

رئیس ستاد برگزاری همایش وقف و اقتصاد با اشاره به عملکرد اقتصادی سازمان اوقاف و امور خیریه برای گره گشایی از مشکلات مردم خاطرنشان کرد: با عنایت به این‌که، وقف یک امر اجتماعی است و در رفع مشکلات و معضلات اجتماعی جامعه گره گشاست، لذا با عنوان یک بازو در جهت کمک به حل مسائل اقتصادی، همکاری بسیار مطلوبی را می‌تواند با دولت داشته باشد.

رئیس ستاد برگزاری همایش وقف و اقتصاد متذکر شد: عمده پروژه‌های تعریف شده در سطح کشور، پروژه‌های مسکونی، تجاری و اداری است، اگر چه سازمان اوقاف و امور خیریه در زمینه‌های مختلف صنعتی، معدنی و کشاورزی، موقوفات بسیار زیادی را دارد، لیکن دراین حوزه نیازمند کمک و راهنمایی بخش خصوصی و تسهیلات بخش دولتی برای گسترش و توسعه فعالیت‌ها در احیاء موقوفات هستیم.

ولی زاده با تأکید بر لزوم بهره‌مندی پروژه‌های عمرانی اوقاف از تسهیلات سرمایه گذاری دولتی عنوان کرد: با توجه به کارکرد این حوزه در رفع معضلات و مشکلات، باید از حمایت دولتی برخوردار و برخی از گره‌هایی که برای اخذ تسهیلات برای پروژه‌های سرمایه گذاری وجود دارد، با تدبر و روش‌های قانونی برطرف شود.

این مسئول اقتصادی در سازمان اوقاف با اشاره به شکل گیری معاونت اقتصادی در این سازمان طی یکسال گذشته یادآور شد: همایش وقف و اقتصاد با توجه به تغییر ساختار در سازمان اوقاف، اولین همایش اقتصادی است که برگزار می‌شود و هم اندیشی با مقامات، مسئولین، اساتید، فعالان اقتصادی و دست اندرکاران حوزه سرمایه گذاری را در جهت بهره برداری مطلوب و فرصت‌های اقتصادی مرتبط با حوزه موقوفات و بقاع متبرکه را مدنظر خود دارد.

وی اخذ نظرات مسئولان اقتصادی کشور و صاحبنظران بخش خصوصی در مورد نحوه و چگونگی انتشار و توزیع اوراق وقف را از دیگر اهداف همایش وقف و اقتصاد دانست و گفت: سازمان اوقاف و امور خیریه آمادگی انتشار اوراق وقفی را دارد و امیدواریم در آینده نزدیک این امر میسر شود.

مسئول کمیته اقتصادی هفته وقف متذکر شد: از دیگر اهداف اصلی این همایش، بهره‌گیری از تجارب و علوم اساتید حوزه سرمایه گذاری و بورس برای استفاده از ابزارهای نوین مالی و سرمایه گذاری جهت پیشبرد اهداف توسعه‌ای موقوفات و بقاع متبرکه است.

ولی زاده در پایان تصریح کرد: تهیه بانک اطلاعاتی مدعوین برای شروع تعامل با آن‌ها در بخش‌های مختلف اقتصادی از دیگر اهداف برگزاری همایش وقف و اقتصاد از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه است .

حجت الاسلام محمدی: جهت دهی به وقف باید منطبق با نیازهای جامعه باشد

نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه بر جهت دهی به وقف در عرصه‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی، منطبق با نیازهای جامعه اسلامی تأکید کرد.

حجت الاسلام و المسلمین علی محمدی نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، در نشست هم اندیشی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف؛ خواستار ارائه خروجی مناسب از نشست‌های هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه در زمینه گسترش، تعمیق و بهره‌وری مناسب از موقوفات در کشور شد.

وی درخصوص دیدگاه‌های موجود در مورد وقف به عنوان یک حکم الهی در جامعه اظهار داشت: در مورد این موضوع دیدگاه‌های متفاوتی در طول تاریخ وجود داشته است که از منظر نگاه عمومی جامعه، وقف به عنوان یک مال بی صاحب است که می‌شود در آن تصرف کرد و نگاه دیگر به عنوان یک مال برای مستمندان و فقرای جامعه است، اما بنظر می‌رسد که هر دو نگاه در این مورد درست نیست و خداوند در مورد قرار گرفتن ثروت جامعه در اختیار مردم تأکید کرده است.

وی در خصوص فلسفه وقف در جوامع اسلامی گفت: وقف برای گسترش تمدن اسلامی، الهی و دینی جامعه بوجود آمده است و اگر عوامل تمدن ساز را در تاریخ بررسی کنیم،  وقف را یکی از  مهم‌ترین عوامل در تمدن سازی، بوده است.

وی اضافه کرد: اگر این را بپذیریم که خانه خدا توسط حضرت آدم و ابراهیم بنا شده می‌توان گفت که بعد از آن این سنت رواج یافته است.

حجت الاسلام محمدی به نقش و تأثیرگذاری وقف در همه ادیان الهی اشاره و اضافه کرد: در تاریخ اسلام نیز، تمدن اسلام با وقف شروع شد و علت اصلی تمدن اسلامی، قرآن و مکتب اسلام است و وقف نقش تأثیرگذاری در آن داشته است.

وی با اشاره به وجود حدود 70 هزار مسجد و 12هزار حسینیه و ... در سطح کشور به عنوان مراکز عبادت مردم خاطرنشان کرد: تمدن اسلامی ما هم بر این مبنا شکل گرفته و به وجود آمده است.

حجت الاسلام محمدی نقش موقوفات را متذکر شد و گفت: موقوفات نیز در مرتبه بعدی در این جایگاه قرار دارند.

رئیس سازمان اوقاف با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری در مورد وقف خاطرنشان کرد: وقف سرمایه کلانی برای خدمت دهی به جامعه است و باید از آن درست بهره برداری شود و آن را مدیریت کنیم.

وی کلان نگری به وقف از دیدگاه مقام معظم رهبری را مورد تأکید قرار داد و گفت: با توجه به وجود بیش از یک میلیون و 300 هزار موقوفه و رقبه در کشور، باید از این سرمایه کلان موجود در کشور به نحو احسن بهره برداری کرد.

حجت الاسلام محمدی یاوآور شد: اگر اصل وقف درست مدیریت نشود، اصل سرمایه و نیات نیز به نتیجه نخواهد رسید.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه خواستار ارائه راهکارهای علمی و عملی در خصوص اداره نوین و به روز موقوفات در کشور شد افزود: از نخبگان و صاحبنظران اهل فکر درخواست که پیام وقف را با زبان امروز و در قالب داستان و به اشکال هنری به مردم ارائه کنند.

وی از نقد و بررسی سازمان از سوی قشر فرهیختگان و دانشگاهیان استقبال کرد و افزود: از نقد و بررسی منصفانه در مورد عملکرد سازمان اوقاف استقبال می‌کنیم.

حجت الاسلام محمدی تأکید کرد: اگر قرار است فرهنگ وقف را به جامعه و مردم معرفی کنیم، باید اقدامات و اعمال خود را معرفی کنیم و خروجی آن را داشته باشیم.

وی با تقدیر از نقش زنان در جامعه متذکر شد: اگر بخواهیم زنان کشور در عرصه وقف نیز حضور فعالی داشته باشند باید راهکارها و شیوه‌های آن را نیز بررسی و پیاده کنیم.

وی گفت: نسبت به فرهنگ سازی وقف باید یک نگاه جامع داشته باشیم و این نگاه به موقوفات موجود در آینده می‌تواند مفید و مؤثر باشد.

حجت الاسلام محمدی فرهنگسازی برای حفظ موقوفات را بهترین راهکار برای تبیین جایگاه وقف در جامعه دانست و گفت: اگر ما این فرهنگ را در جامعه تبیین کنیم مسلماً نتیجه بهتری خواهیم گرفت.

وی خواستار گنجاندن مفهوم وقف در کتب درسی مدارس و دانشگاه‌ها شد و افزود: این کار نوعی اقدام برای تقدیر و حمایت از نخبگان به عنوان اجرای بخشی از نیات واقفان آینده نگر و فرهنگسازی برای آینده وقف است.

رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار داشت: وقف برای مستمندان و نیازمندان تنها یک جنبه از آن است، اما باید برای تامین نیازهای جامعه در آینده فکر و برنامه‌ریزی شود و موقوفات را به آن سمت هدایت کرد.

حجت الاسلام محمدی گفت: باید همه نیازمندی‌ها را جمع بندی و اولویت بندی کنیم و پس از آن به نوع وقف و نیات واقف جهت دهی کنیم و آن را با رشد و نیاز جامعه هماهنگ کنیم.

وی در این زمینه جهت دهی وقف در عرصه‌های علمی، فرهنگی، هنری و رسانه‌ای را مورد تأکید قرار داد.

 رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه خواستار اقدام عملی در زمینه وقف به عنوان خروجی اصلی نشست‌های هم اندیشی شد و گفت: باید به دنبال خروجی مناسبی برای حل مشکلات موقوفات از چنین نشست‌هایی باشیم.

حجت الاسلام محمدی اجرای رهنمودهای مقام معظم رهبری در عرصه وقف را یکی از دغدغه‌های سازمان اوقاف و امور خیریه دانست و گفت: باید در این زمینه راهکارها و چاره اندیشی شود که چگونه این رهنمودها به منصه ظهور برسد.

عظیم زاده اردبیلی: تأسیس دبیرخانه دائمی وقف بانوان ضروری است

دبیر علمی هم اندیشی «نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» با اشاره به ضرورت تاسیس دبیرخانه دائمی وقف بانوان گفت: حضور پر رنگ زنان در عرصه وقف و ایجاد حماسه اقتصادی می‌تواند راهگشای بسیاری از مشکلات کنونی جامعه باشد.

دکتر فائزه عظیم زاده اردبیلی در نشست هم اندیشی نقش زنان در توسعه فرهنگ وقف در جامعه اظهار داشت: شش سال است از زمان تأسیس و آغاز فعالیت بانوان در سازمان اوقاف و امور خیریه می‌گذرد و در این مدت، امور متعددی انجام شده که نتیجه همکاری و همراهی زنان و سازمان اوقاف بوده است.

وی توسعه فرهنگ وقف در میان بانوان را از جمله نتایج این همکاری و همراهی دانست و گفت: ان‌شاءالله این همکاری و هم اندیشی بین بانوان و مسئولان سازمان اوقاف برای بسط فرهنگ وقف در بین زنان کشورمان مؤثرتر از گذشته ادامه یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) یادآور شد: شناسایی نخبگان و اساتید جامعه قرآنی بانوان، در حقیقت یکی از ثمرات خدمات هم اندیشی و حضور زنان برای تبیین اندیشه‌ها، شیوه‌ها و راهکارهای اصولی برای ترویج وقف در این مدت بوده است.

عظیم زاده اردبیلی وارد کردن مسئله وقف و تبیین آن در پایان نامه‌های علمی و دانشگاهی را از دیگر اقداماتی دانست که در مدت شش سال گذشته، جامه عمل پوشیده است.

وی متذکر شد: اگر امروز ما شاهد حضور برجسته بانوان در عرصه وقف هستیم، بخاطر این است که فرهنگ وقف توانسته است در میان آن‌ها نافذ و روان شود.

پژوهشگر برتر کشور متذکر شد: نقش زنان در گسترش فعالیت‌های اقتصادی و ایجاد حماسه اقتصادی به دلیل همین حضور پررنگ آن‌ها در عرصه‌های متفاوت است.

وی در این نشست از حضور و استقبال زنان فرهیخته برای تبیین و گسترش فرهنگ وقف و نهادینه کردن آن از طریق شیوه‌های علمی تقدیر و تشکر کرد.

عظیم زاده در پایان خواستار ایجاد دبیرخانه دائمی وقف بانوان شد و گفت: ساماندهی مجموعه امور زنان واقف، راه اندازی اقدامات خیریه، تسهیل ازدواج آسان، راه اندازی کتابخانه‌ها و مراکز بهداشتی می‌تواند در قالب دبیرخانه دائمی در سازمان اوقاف و  امور خیریه پیگیری شود.

هفته نامه اردبیل نوین وقف شد

واقف اردبیلی بخشی از نشریه خود را به عنوان سومین وقف نشریه در کشور و دومین نشریه فرهنگی وقف شده در سطح استان اردبیل به ثبت رساند.

شهرام محمدی صاحب امتیاز و مدیر مسئول این هفته نامه، هدف خود را از وقف بخشی از نشریه اردبیل نوین، کمک به ترویج و تبلیغ سنت حسنه و ماندگار وقف و کمک به گسترش معارف اسلامی دانست. 

هفته نامه اردبیل نوین بعد از هفته نامه شمالغرب دومین وقف جدید فرهنگی در استان اردبیل است که بعد از همایش وقف و رسانه در این استان به ثبت رسیده است.

سازمان اوقاف و امور خیریه از مرضیه حدیده چی دباغ تقدیر می‌کند

همزمان با برگزاری سومین همایش «بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف»، سازمان اوقاف و امور خیریه از مرضیه حدیده چی دباغ، قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی به عنوان واقف تقدیر می‌کند.

سومین همایش «بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» صبح امروز شنبه 14 دی‌ماه که به نام وقف، بانوان واقف و توسعه مشارکت‌های اجتماعی نامگذاری شده است، در تالار وحدت تهران با حضور حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، استاد حسن رحیم پور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و رئیس ستاد بزرگداشت هفته وقف، معصومه فرزانه، مشاور امور زنان سازمان اوقاف و حسن ربیعی، مدیرکل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان اوقاف برگزار می شود و در این مراسم از  14 بانوی واقف و تاثیرگذار در امر تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف تقدیرمی شود.

براساس این گزارش، سازمان اوقاف و امور خیریه در این مراسم از مرضیه حدیده چی دباغ، قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی به عنوان واقف و چهره تاثیرگذار در امر ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف تقدیر می‌کند.

یک موسس حوزه علمیه مطرح کرد: تبلیغ وقف ریا نیست

یکی از بانوان برگزیده واقف در گفتگو با ستاد خبری هفته وقف گفت: با توجه به خیر و برکاتی که وقف در جامعه دارد اما همچنان، بیشتر افراد جامعه با آن آشنایی کافی ندارند.

هادیه رواحنی(لواسانی) که از بانوان واقف برگزیده کشور است و تاکنون تعدادی حوزه علمیه را برای خواهران تأسیس کرده است درباره نقش بانوان و جایگاه آن‌ها در فرهنگ‌سازی وقف توضیح داد: بانوان مانند بسیاری از آقایان می‌توانند در فعالیت‌های دینی و اجتماعی نقش داشته باشند اما از آن جایی که درآمد مستقل ندارند معمولا از اموال شخصی کمی برخوردار هستند.

وی ادامه داد: معمولا اموال شخصی بانوان از طریق ارث به آن‌ها واگذار می‌شود بنابراین آن‌ها می‌توانند بخشی از این اموال را وقف جامعه کنند تا برایشان «باقیات و الصالحات» باشد، این اموال که از سوی بانوان وقف می‌شود با کیفیت‌های متفاوت و مطابق نیت‌های آن‌ها می‌تواند در بخش‌های اجتماعی، دینی، فرهنگی یا درمانی کمبودها را جبران کند، اصطلاحاً اموالشان کارکردی عام المنفعه پیدا خواهد کرد.

این مدرس دانشگاه توصیه کرد: چه بهتر بانوان تا پیش از این‌که به کهنسالی برسند در حالی که از هوشیاری کامل و سلامت عقلی برخوردار هستند برای وقف اموالشان اقدام کنند، این مسأله می‌تواند در امر ترویج فرهنگ وقف و اثرگذاری آن‌ها در تشویق دیگر بانوان در این امر تأثیرگذار باشد، همچنین آن‌ها با این کار به فرزندان و خانواده‌های خود آموزش دهند که اموالشان را وقف کنند.

این واقف یادآور شد: منفعت جامعه در وقف اموال نهفته است، با وقف می‌شود بسیاری از نارسایی‌های فرهنگی و اقتصادی را حل کرد اما با این وجود به دلیل کم کاری دستگاه‌های تبلیغاتی و شاید وسواسی که واقفان در این موضوع دارند، جامعه آنگونه که باید با وقف آشنا نیست، بسیاری از واقفان احساس می‌کنند اگر درباره وقف سخن بگویند «ریا» می‌شود، اما آن‌ها باید بدانند اگر نیت حمل بر خودنمایی نباشد و قصد ترویج فرهنگ وقف و توسعه آن باشد، حرف‌هایشان بسیار اثربخش خواهد بود.

وی در پایان خواست نهادهایی چون آموزش پرورش با اختصاص مباحثی در حوزه وقف، به آموزش دانش‌آموزان از همان دوران کودکی بپردازند چرا که آن‌ها نیز می‌توانند اموال خود مانند کتاب‌های سال گذشته را وقف کنند، آنها حتی می‌توانند در منزل نیز والدین خود به وقف تشویق کنند.

اکبری: دانشکده وقف تأسیس شود

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم  وابسته به سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به ضرورت تأسیس دانشکده وقف گفت: فطرت انسان‌ها، تشنه وقف است.

دکتر اکبری معاون دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، در گفتگویی الگو و شیوه‌های گسترش وقف از منظر قرآن و ائمه اطهار(ع) را تشریح کرد.

وی اولین شیوه تأثیرگذاری در ترویج فرهنگ وقف را بصیرت افزائی، تقویت بنیه معرفتی و بالابردن سطح جهان بینی مردم و جامعه اسلامی دانست.

اکبری که درنشست هم اندیشی اساتید حوزه و دانشگاه با موضوع وقف سخن می‌گفت افزود: قرآن کریم در آیات متعددی بر این موضوع تأکید و عمل به آن را خواستار شده است.

این استاد حوزه و دانشگاه با نقل احادیثی از ائمه اطهار(ع) متذکر شد: همه عقب ماندگی و گمراهی‌ها، به دلیل جهل و نادانی انسان‌ها در جامعه است اما، مردمی که بصیرت دینی دارند، با استفاده از آموزه‌های دینی و سوق داده شدن به عمل خیر، واقف می‌شوند.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) متذکر شد: وقف، تجلی عمل صالح است و این سنت دارای جایگاه بالایی است.

به گفته اکبری، انبیاء الهی از بدو تولد تا هنگام مرگ، همه سرمایه وجودی مادی و معنوی خود را وقف خدا و در راه آن کردند.

وی گفت: هنگامی که مردم این آموزه‌ها را از منظر دین و قرآن داشته باشند، به خوبی به سمت وقف خواهند رفت.

اکبری یادآور شد: اگر موقف مردم از طریق معرفت افزائی نسبت به وقف افزایش یابد نه تنها بخشی از مال خود، بلکه جان خود را هم وقف خواهند کرد.

وی تقویت بنیه و باور مردم را از جمله راهکارهای تقویت و نهادینه کردن وقف در جامعه دانست و گفت: یکی از بارزترین نمود عمل صالح، عمل نیک وقف است.

استاد دانشکاه امام صادق(ع) خاطرنشان کرد: رابطه ایمان و وقف عبارت از رابطه درخت و میوه است و آن هنگامی می‌تواند ثمره بدهد که با عمل صالح توأم باشد که وقف مصداق بارز آن است.

اکبری عنوان کرد: انسان به طور فطری خواهان جمع کردن مال و نگهداری آن است، اما باید گفت راز و رمز ماندگاری آن، وقف است که انسان را به ابدیت پیوند می‌دهد.

وی اضافه کرد: ائمه اطهار(ع) برای ما در زمینه انفاق و وقف یک الگو و نشانه هستند و نشان می‌دهند که چگونه در راه خدا از مال و هستی خود می‌گذرند.

اکبری گفت: وقف انسان را به کمال می‌رساند و زندگی امیر المؤمنین(ع) و ائمه اطهار(ع) برای ما باید سیره و الگو در زمینه انفاق و وقف باشد.

اکبری وقف فکر، علم، هنر و مال را مورد تأکید قرار داد و گفت: امانت داری و اعتماد مردم به مسئولان از عوامل بسیار مهم و تأثیرگذار در زمینه گسترش فرهنگ وقف در جامعه است.

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم اضافه کرد: فطرت انسان‌ها تشنه وقف و تقدیم همه هستی خود به خدای مبارک و تعالی است.

وی استفاده از بهره‌وری و تعامل با اهل قلم و هنر را یکی دیگر از راهکارهای تأثیرگذار در جامعه برای گسترش وقف دانست و گفت: استفاده از ظرفیت علمی، دانشمندان، دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه بهترین ابزار برای تبیین جایگاه وقف و بسترسازی برای عمل سالح و باقیات الصالحات است.

وی تأسیس دانشکده وقف در کشور را خواستار شد و گفت: امروزه بهره‌وری از موضوعات و تأسیس دانشکده وقف برای ترویج و تبلیغ فرهنگ وقف در جامعه به عنوان نوعی خلاء احساس می‌شود و نیاز جامعه دینی و اسلامی است.

اکبری، انس مردم با قرآن و آموزه‌های قرآنی را از دیکر عوامل تأثیرگذار در زمینه بسط فرهنگ وقف دانست و گفت: قرآن ابزار ملامت، رشد و ترقی انسان را فراهم می‌کند.

فرزانه: وقف هنوز جایگاه خود را در نظام اسلامی پیدا نکرده است.

مشاور امور زنان در سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به این‌که وقف هنوز جایگاه خود را در نظام اسلامی پیدا نکرده است از نقش زنان واقف در توسعه و ترویج فرهنگ وقف در کشور قدردانی کرد.

معصومه فرزانه روز شنبه 14 دی، طی سخنانی در سومین همایش «بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» گفت: از فرهیختگان و اساتید حوزه و دانشگاه برای حضور در این همایش تشکر می‌کنم.

دبیر سومین همایش بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف گفت: در این همایش می‌خواهیم راهکارهای ترویج و توسعه فرهنگ وقف در بین زنان را بررسی کنیم.

مشاور امور زنان در سازمان اوقاف با اشاره به برگزاری نشست‌های تخصصی در مورد نقش زنان در ترویج وقف گفت: در حال حاضر، وقف هنوز جایگاه خود را در نظام اسلامی پیدا نکرده است.

فرزانه اضافه کرد: سنت حسنه وقف در همه بخش‌های علمی، فرهنگی و اجتماعی اثر بخش است و اگر در گسترش این سنت در بین زنان تلاش شود، می‌توان شاهد وقف‌های بسیاری از سوی زنان باشیم.

وی در پایان از حضور خانم مرضیه حدیده چی (دباغ)، قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی و همسر شهید علی محمدی در این همایش تقدیر و تشکر کرد.

14 بانوی واقف و تاثیرگذار در امر تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف تقدیر شدند

14  بانوی واقف و تاثیرگذار در امر تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف، همزمان با برگزاری سومین همایش «بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» تقدیر شدند.

سومین همایش «بررسی نقش زنان در توسعه و ترویج فرهنگ وقف» صبح امروز شنبه 14 دی ماه که به نام وقف، بانوان واقف و توسعه مشارکت های اجتماعی نامگذاری شده است، در تالار وحدت تهران با حضور صاحب نظران و اندیشمندان این حوزه برگزار شد که در این مراسم  14 بانوی واقف و تاثیرگذار در امر تبلیغ و ترویج فرهنگ وقف توسط حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و استاد حسن رحیم پور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجت الاسلام و المسلمین احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه و معصومه فرزانه مشاور بانوان سازمان اوقاف و دبیر این همایش مورد تقدیر و تجلیل قرار گرفتند.

براساس این گزارش، افسر لشنی از لرستان به عنوان خیر بقعه ساز، فاطمه صبرکن از گیلان به عنوان واقف، حلیمه معینی از اصفهان به عنوان واقف، نیر دیوانیانی از کرمانشاه به عنوان واقف، فاطمه نخعی نژاد از خراسان جنوبی به عنوان واقف، معصومه قناتی از مرکزی به عنوان واقف، مهیندخت معتمد از کردستان به عنوان واقف، فاطمه انفعالی از فارس به عنوان واقف، مرضیه حدیده چی دباغ(قائم مقام جمعیت زنان جمهوری اسلامی) از تهران به عنوان واقف، دکتر فائزه عظیم زاده اردبیلی(معاون پژوهشی دانشگاه امام صادق(ع) واحد پردیس خواهران) از تهران به عنوان پژوهشگر، سکینه صالحی از گیلان به عنوان پژوهشگر، مهری سویزی (معاون سابق وزیر آموزش و پرورش) به عنوان مبلغ و مروج، فاطمه گنجی از تهران به عنوان خادم وقف و ستاره شاکرمی از لرستان به عنوان واقف در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفتند.

نخستین همایش ملی وقف و اقتصاد صبح فردا 15 دی ماه در هتل ارم برگزار می شود.

برای نخستین بار در کشور و همزمان باآخرین روز هفته وقف، همایش ملی وقف و اقتصاد با حضور کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، به منظور فراهم کردن زمینه‌های سرمایه گذاری و معرفی کارکردهای اقتصادی وقف به همت سازمان اوقاف و امور خیریه فردا 15 دی‌ماه در هتل ارم تهران برگزار می‌شود.

براساس این گزارش، هدف از برگزاری همایش وقف و اقتصاد، اخذ نظرات مسئولان و صاحبنظران بخش خصوصی درباره انتشار و توزیع اوراق وقف، سهام وقفی و اوراق مشارکت جهت ترویج وقف و تأمین منابع مالی پروژه‌های سرمایه گذاری شده است.

این گزارش می‌افزاید: حجت الاسلام و المسلمین محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، دکتر پور ابراهیمی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، دکتر سعیدی معاون برنامه ریزی سازمان بورس و اوراق بهادار، موسویان، ئبیر کمیته فقهی بانک مرکزی و بورس و پور زرگر، استاد دانشکده مدیریت امام صادق(ع) سخنرانان نخستین همایش ملی وقف و اقتصاد هستند.

مجید مظفری: دستاوردهای مادی و معنوی وقف بی شمار است

مجید مظفری گفت: وقف دستاوردهای معنوی و مادی بسیاری برای جامعه به همراه دارد.

مجید مظفری از هنرمندان عرصه سینما و تلویزیون اظهار کرد: مدتی است که رسانه ملی از مباحثی مانند وقف فاصله گرفته و مانند دوره‌های گذشته برنامه‌سازی ندارد، این در حالی است که وقف یکی از مباحث دینی رایج در جامعه بوده است.

وی افزود: فرهنگ وقف پلی بین گذشتگان و آیندگان است که اگر در جامعه ترویج و نهادینه شود با خود دستاوردهای بسیار مفیدی خواهد داشت.

مظفری با اشاره به غفلتی که نسبت به وقف شده است، گفت: این مسئولیت بر دوش اهالی رسانه و تلویزیون است تا با ساخت تله فیلم، سریال، فیلم‌های سینمایی یا تله تئاتر بتوانند موضوع وقف را به جامعه یادآور شوند چرا که وقف باعث می‌شود افراد محروم جامعه از موقعیت اجتماعی برابر و خوبی نسبت به دیگر اقشار جامعه برخوردار شوند.

بهروز رهبری فرد: آموزش رشته‌های ورزشی در مناطق محروم نوعی وقف است

یکی از فوتبالیست‌های کشورمان گفت: وقف در عرصه ورزش هم می‌تواند نقش آفرین باشد.

بهروز رهبری‌فرد از ورزشکاران پیشین عرصه فوتبال با اشاره به جایگاه والای وقف توضیح داد: وقف در جامعه آنقدر جایگاه بالایی دارد که دوست دارم با هر چه در توان دارم در این سنت حسنه فعال باشم.

وی ادامه داد: به نظر من، بخشی از امور وقفی به مباحث دینی مانند ساخت مسجد یا امور اقتصادی مانند وقف بخشی از اموال اختصاصی دارد، در امور ورزشی نیز می‌توان در وقف شریک شد، به عنوان مثال ما اقشار ورزشی جامعه می‌توانیم با حضور در مناطق محروم کشور به آموزش حرفه‌ای ورزش خود بپردازیم و از این طریق در سنت حسنه وقف سهیم باشیم.

دکتر قره سید: مردم پس از انقلاب، اعتماد کافی نسبت به متولیان وقف پیدا کرده‌اند

دکتر قره سید نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که بدون شک نمره عملکرد مدیریتی سازمان اوقاف در سطح استان بالا و مطلوب بوده است، گفت: مردم پس از انقلاب، اعتماد کافی نسبت به متولیان وقف پیدا کرده‌اند.

میرهادی قره سید نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر با اشاره به سیاست‌های وقفی موجود در مبانی دینی در حوزه کشوری و استانی بیان داشت: وقف باید در دست کسانی باشد که بتواند از طریق ادله قرآنی استنباط کرده و معنا و مفهوم وقف را به طور کامل ترویج دهد؛ بنابراین وقف فرصتی در نظام اسلامی است که یک فقیه مسلط در نظام اسلامی شرایط وقف را کنترل می‌کند.

عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با بیان این‌که مردم پس از انقلاب، اعتماد کافی نسبت به متولیان وقف پیدا کرده‌اند ادامه داد: حس اعتماد مردم، وظیفه سازمان اوقاف و امور خیریه را خطیرتر و بیشتر می‌کند که مواظب باشد تا رفته رفته این اعتماد را شفاف ترکند.

وی با اشاره به فعالیت‌های سازمان اوقاف و موقوفات فراوان در سطح شهرستان‌ها اظهار داشت: بدون شک نمره عملکرد مدیریتی سازمان اوقاف در سطح استان بالا و مطلوب بوده اما نیاز است تا در زمینه فرهنگ سازی این سنت حسنه اقدامات و تدابیر فراوانی اندیشیده شود.

نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر با تبیین انتقال عرصه‌های وقف از بعد مالکیتی مثل زمین کشاورزی و مغازه به بعد آموزشی و فکری اذعان داشت: باید دید و اندیشه مردم را به نحوی هدایت کرد که همگان بدانند می‌توانند حتی اختراعات یا سرمایه‌های معنوی خود چون کتاب و علم را نیز وقف کنند.

قره سید، نگاه شارع به وقف را تقسیم عادلانه ثروت دانسته و افزود: بدون شک در صورت شفاف شدن سنت وقف می‌توان در جهت توانمندی‌های ملی و داخلی استفاده کرد.

وی تصریح کرد: مردم ایران با ذکاوت و هوشمندی بالا کنترل و نظارت خود را به سطح مدیریتی اوقاف داشته و سازمان اوقاف نیز این امکان را برای مردم فراهم آورده است اما بدون شک در کنار آن آموزش‌های لازم می‌تواند راهگشا باشد.

قره سید اذعان داشت: باید همواره توجه داشته باشیم که اعتماد عمومی مردم نسبت به نیات واقفین به ثمر برسد و همین امر نیازمند برگزاری همایش‌های استانی و سراسری است چرا که اغلب اماکن وقفی به خصوص در سطح استان جزو میراث ماندگار استان محسوب می‌شود.

وی با اشاره به عملکرد مجلس نهم در زمینه وقف خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت این مساله در اوایل تشکیل مجلس شورای اسلامی فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون وقف تشکیل یافته که با حضور روحانیون و دغدغه مندان دینی مجلس مشکلات منطقه‌ای و سازمانی وقف بررسی شده و هماهنگی‌های لازم جهت حل آن‌ها صورت می‌گیرد.

وی با تاکید بر نگاه جدید برحوزه وقف بیان داشت: قصد دارم کتاب جدیدی بنام حقوق بین الملل که می‌تواند در راستای تجارت و حقوق مردم کمک شایانی داشته باشد به عنوان اولین اثروقفی تقدیم به مردم کنم.

قره سید در پایان تصریح کرد: بدون شک میراث و سرمایه یک دانشمند زمین و مال او نبوده بلکه فکر و فرهیختگی وی می‌باشد که می‌تواند با وقف مالکیت معنوی خود در راستای خدمت به مردم حرکت جاودانه‌ای انجام دهد.

وقف برای حمایت از  انقلاب فلسطین

مرضیه حدیده چی(دباغ) نماینده سابق مجلس شورای اسلامی طی سخنانی کوتاه در سومین همایش نقش بانوان در تبلیغ وترویج فرهنگ وقف با اشاره به مبارزات مجاهدان دوران انقلاب اسلامی به نقل خاطره‌ای درمورد وقف یکی از  مبارزان  دوران طا غوت  پرداخت.

این بانوی واقف که در این همایش تجلیل شد گفت: یکی از مبارزان دوران ستم شاهی یک دانگ از خانه محقر خود را در یکی از نقاط فقیر نشین جنوب شهر تهران وقف مبارزات مردم فلسطین کرده بود و با این‌که از لحاظ مالی از تمکن خوبی برخوردار نبود اما پول اجاره قسمتی از آن را از پسر خود که در آن مستأجر بود دریافت و برای کمک به مردم فلسطین به صندوق دفاع از ملت فلسطین واریز می‌کرد.

نخستین فرمانده سپاه پاسداران استان همدان در دوران انقلاب اسلامی همچنین  اظهار امیدواری کرد که با احیای سنت الهی وقف این فرهنگ خداپسندانه هر چه بیشتر در جامعه نهادیه شود.

وی با مخاطب قرار دادن مسئولان خاطرنشان کرد: انسان باید همیشه تلاش کند که خدا را فراموش نکند و وقت رفتن باید از خود باقیات الصالحات بر جای بگذارد که وقف بهترین آن است.

این بانوی واقف با اشاره به دوران مبارزه با رژیم ستم شاهی و فداکاری ملت مسلمان ایران برای سرنگونی رژیم طاغوت یادآور شد: مسئولین امروز وظیفه بسیار سنگینی را بر عهده دارند، چرا که برنامه‌ریزی آن‌ها باید طوری باشد که انسان به جایگاه متعالی برسد و روزهای خطرات تهاجم فرهنگی غرب را که جوانان ما را هدف قرار داده است، به خوبی پشت سر بگذاریم.

.

دباغ ابراز امیدواری کرد که زنان نیز با ایفای نقش موثر خود، همانند دوران انقلاب اسلامی، جوانان برومند متدین را در جامعه پرورش دهند.

وی با یادآوری نحوه آشنایی خود با وقف خاطرنشان کرد: همیشه پیش خود فکر می‌کردم که چگونه در جامعه انسان‌هایی وجود داشته باشند که از اموال خود بگذرند و آن را وقف دیگران کنند و این باعث شد با آشنایی بیشتر به این موضوع پی‌ببرم که آن‌هایی که حاضرند از جان خود بگذرند، به راحتی از اموال خود در راه خدا، خواهند گذشت./966/پ203/ن

ارسال نظرات