۱۴ آذر ۱۳۹۲ - ۰۰:۲۸
کد خبر: ۱۹۱۴۶۶
عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی امام خمینی:

شناخت فرهنگ بیگانه از راه‌های رسیدن به سبک زندگی دینی است

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این‌که اکثر کشورهای دنیا خواسته و ناخواسته تحت تأثیر الگوهای مدرن غرب در سبک زندگی و فرهنگ قرار گرفتند، اظهار داشت: وقتی فرهنگ یک جامعه‌ای تحت تأثیر استکبار قرار می‌گیرد آن جامعه گرفتار اختلاط فرهنگی می‌شود.
همايش

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سید حسین شرف‌الدین، عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) شب گذشته در همایش فقه و سبک زندگی که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) قم با حضور طلاب و روحانیان برگزار شد، وفور امکانات را از مهم‌ترین مسائل تغییر سبک زندگی در دنیای امروز دانست و گفت: در گذشته سبک زندگی افراد معمولاً به صورت دائم تغییر نمی‌کرد، ولی در دنیای امروز افراد به سرعت سبک زندگی خود را تغییر می‌دهند.

وی ادامه داد: در دنیا امروز تنوع طلبی و خلاقیت ورزی نوعی ارزش به شمار می‌آید، در حالی که در گذشته این‌گونه نبوده و افراد شاید سبک زندگی خود را با گذشت زمان طولانی، مقداری تغییر می‌دادند.

عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این‌که اکثر کشورهای دنیا خواسته و ناخواسته تحت تأثیر الگوهای مدرن غرب در سبک زندگی و فرهنگ قرار گرفتند، اظهار داشت: وقتی فرهنگ یک جامعه‌ای تحت تأثیر استکبار قرار می‌گیرد آن جامعه گرفتار اختلاط فرهنگی می‌شود؛ در کشور ما نیز اکنون فرهنگ ایران باستان، مذهب با قرائت شیعی و مدرن وجود دارد.

وی افزود: سبکی شدن یا سبکی کردن رفتارها در عرصه‌های مختلف زندگی اجتناب ناپذیر است، در گذشته بیشتر جوامع تحت تأثیر فعل و انفعالات درونی به صورت خود جوش سبکی می‌شدند و سبک‌‌ها غالباً تک الگو، متعصب و به صورت سنتی به نسل‌های مختلف به عنوان میراث به ارث می‌رسید.

اشاعه فرهنگ از راه‌های تغییر سبک زندگی است

شرف‌الدین با بیان این‌که جامعه مدرن به سبب وفور نعمت، امکانات، تنوع گزینه‌های زیستی، اهتمام به خلاقیت و فردگرایی آزادی بیشتری به افراد در انتخاب گزینه‌ها دادند، بیان داشت: ما اکنون انواع سبک زندگی را داشته و این سبک‌ها همیشه در حال تغییر هستند، ما در جهانی زندگی می‌کنیم که دائم در حال تغییر و تحول بوده و افراد به دنبال سبک و وضعیت جدید هستند.

وی تصریح کرد: در جامعه امروزی افراد به دنبال مد هستند و جامعه مدرن زمینه را برای موج سواری افراد آماده کرده است، اکنون افراد از انواع لباس‌ها و غذاها استفاده می‌کنند، امروزه رواج الگوهای غربی به سبب وجود تنوع امکانات و تهاجم فرهنگی بسیار زیاده شده و تقریباً در تمام کشورها حاکم شده است.

این استاد دانشگاه با اشاره به این‌که اشاعه فرهنگ از دیگر مسائل تغییر سبک زندگی است، یادآور شد: در گذشته امکان ورود یک فرهنگ به فرهنگ یا جغرافیایی بسیار محدود بوده است، ولی در دنیا امروز فرهنگ‌ها به راحتی وارد فرهنگ‌های دیگر می‌شوند، فرهنگ‌ها در دنیا امروز به سبب ارتباطات گسترده در فرهنگ‌های دیگر به راحتی نفوذ می‌کند.

در آمریکا به تعداد کودکان تلویزیون است

وی بیان داشت: اشاعه فرهنگ سبب تغییر هویت فرد می‌شود، در جهان امروز انواع فرهنگ‌ها در حال فعالیت هستند، البته تمام فرهنگ‌ها همانند یک‌دیگر قدرت نداشته و برخی ضعیف و برخی قوی هستند.

شرف‌الدین خاطرنشان کرد: متأسفانه تهاجم فرهنگی ما را در درون گرفتار به هم ریختگی فرهنگی کرده و فرهنگ خودی با فرهنگ بیگانه مشخص نیست، اگر بخواهیم به سبک زندگی درست رسیده و فرهنگ خود را حفظ کنیم باید فرهنگ‌های بیگانه را با فرهنگ خودی شناسایی کنیم.

عضو هیأت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان این‌که سبک زندگی از سه بعد شناختی، رفتاری و گرایشی تشکیل شده است، گفت: در جهان امروز ما با فردگرایی روبرو هستیم، در دنیا امروز به سلایق افراد بهای زیادی داده می‌شود، جامعه مدرن به گونه‌ای است که تک تک افراد برای خود جایگاهی قرار می‌دهند.

وی ادامه داد: در جهان گذشته تک روی خلاف بود و افراد نسبت به این کار تشویق نمی‌شدند، در حالی که جامعه مدرن می‌گوید سلایق افراد ملاک است و به شدت افراد را به فردگرایی تشویق می‌کند، برای مثال در کشور آمریکا به اندازه تعداد کودکان تلویزیون وجود دارد، در دنیای امروز گفته می‌شود افراد آزاد بوده و هرگونه دوست دارند می‌توانند زندگی کنند.

دنیای امروزی آزادی بیش از حدی به افراد داده است

شرف‌الدین با اشاره به این‌که در دنیا امروز افراد احساس آزادیت کرده و گرفتار تک روی شدند، بیان داشت: تک روی،‌ ناهم زبانی میان افراد را به وجود می‌آورد، در جامعه دینی حتی فضا به گونه‌ای است که افراد در قرائت دینی نیز آزاد شدند.

وی تصریح کرد: دولت‌ها اگر بخواهند سبکی را تعریف کرده و آن را حفظ کنند باید سبک‌های رقیب را حذف کنند، جهان مدرن انسان‌ها را بیش از حد آزاد گذشته و سلطه جامعه نسبت به افراد کم شده است.

عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را یک انقلاب فرهنگی دانست و بیان کرد: انقلاب اسلامی ایران رخ داد تا افراد را به سعادت اخروی برساند، دنیای افراد مقدمه‌ای برای آخرت است، انقلاب اسلامی آمد تا زندگی ما را به سمتی هدایت کند که ما با زندگی در این دنیا به سعادت جاودانه برسیم.

وی افزود: دخالت در سبک زندگی افراد فضولی نیست، بلکه بخشی از وظیفه و رسالت ما محسوب می‌شود، رضای خدا با هر نوع زیستن، بودن و شدن تناسب ندارد، اگر حاکمیت دین در جامعه رخ دهد می‌توان توقع داشت سبک زندگی دینی نیز رخ خواهد داد.

دین باید در رأس و طول امور باشد نه عرض

شرف‌الدین با تأکید بر این‌که در جوامع امروز به ویژه جامعه غرب دین به بخشی از نیازهای افراد همانند دیگر بخش‌ها تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: اگر دین همانند سایر نهادها باشد توان غلبه بر دیگر نهادها را نخواهد داشت، در آمریکا به میزانی دین را مطرح می‌کنند که با اقتصاد، سیاست و دیگر مسائل ائتلاف داشته و مخالف آن‌ها نباشد.

وی افزود: انقلاب اسلامی دین را در رأس امور قرار داد و گفت که اسلام و دین باید در طول مسائل باشد نه در عرض آن‌ها، در جامعه اسلامی دین عرصه‌های مختلف زندگی را کنترل می‌کند، در حالی که در جامعه غیر دینی دین در عرض امور بوده و تا زمانی که مخالف دیگر مسائل نباشد افراد آن را می‌پذیرند.

عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در پایان بیان داشت: سبک زندگی مجموعی از الگوهای بهم پیوسته است که در سطوحی رفتارهای افراد را سامان می‌دهد، سبک زندگی الگوهای مرجع رفتاری هستند و در جامعه ما تنوع از خرده فرهنگی وجود دارد./993/پ201/ن

ارسال نظرات