به همت مرکز فرهنگ و معارف قرآن تدوین میشود؛
فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن
خبرگزاری رسا ـ مدیر گروه فرهنگنامه های قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن از اجرای طرح «فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن» در صورت تایید نهایی آن در شورای عالی پژوهشی پژوهشگاه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، حجتالاسلام عیسیزاده مدیر گروه فرهنگنامه های قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآن گفت: گروه فرهنگنامه های قرآنی مرکز فرهنگ قرآن در راستای تحقق فرموده مقام معظم رهبری در ارائه مفاهیم کاربردی قرآن در عرصه های مختلف زندگی مخصوصا مسأله سبک زندگی اسلامی، طرحی را با عنوان «فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن» به شورای مرکز فرهنگ و معارف قرآن پیشنهاد کرده است.
وی ادامه داد: از سوی دیگری با توجه به مصوبه هیأت امنای دفتر تبلیغات مبنی بر جهتدهی پژوهشهای دفتر تبلیغات در راستای پیگیری مسائل پانزدهگانه مهمی که به مراکز پژوهشی ابلاغ کردهاند (که سومین مسأله آن سبک زندگی اسلامی است)، شورای پژوهشی مرکز با بررسی طرح ارائه شده پیشنهاد اصلاح و تکمیل آن را با مشاوره کارشناسان متخصص در این امر مطرح کرده و طرح را به گروه برگرداند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه افزود: گروه فرهنگنامه های قرآنی نیز پس از مشاوره با کارشناسان مختلف ـ که در عرصه سبک زندگی اسلامی آثار و تالیفاتی داشتهاند و سالها در رابطه با آن تجربیاتی داشتهاند ـ به این نتیجه رسید که وجود چنین طرحی از ضروریات انکار نا پذیر و مبتلا به جامعه فعلی ما است. و با توجه به ماخذشناسی صورت گرفته در میان آثار موجود، تا کنون چنین پروژهای تدوین نشده است .
عیسیزاده در ارتباط با ویژگیهای این طرح نیز اظهار داشت:اما در رابطه با ویژگیهای این طرح به چند مورد اشاره می کنم:
1. ارائه جامع ترین اطلاعات کاربردی آموزههای قرآن در ابعاد گوناگون سبک زندگی.
2. فراهم نمودن زمینه دسترسی آسان و سریع به اطلاعات قرآن درباره سبک زندگی.
3. فراهم نمودن زمینه سوق دادن جامعه به سمت سبک زندگی قرآن.
4. فراهم شدن زمینه توسعه پژوهشهای قرآنی.
مدیر گروه فرهنگنامه های قرآن در ادامه به تشریح نحوه ارائه این پروژه پرداخت و افزود: این طرح به دو صورت پشنهاد شده که یک صورت آن مورد تایید اکثر کارشناسان قرار گرفته است.
یک صورت این است که اطلاعات را به صورت مقاله ای کوتاه برای مخاطبان عرضه کنیم و سبک دیگر فیش نگاری مانند فرهنگ قرآن است.
وی ادامه داد: اما با توجه به اینکه یکی از اهداف اصلی این پروژه ارائه اطلاعات قرآنی سبک زندگی به مخاطبان عام می باشد، شیوه مقاله ای مطلوب تر است تا شیوه دیگر.
این پژوهشگر حوزه علوم قرآن اضافه کرد: اما نکته دیگر که مورد توجه کارشناسان قرار گرفته است این که در صورت تصویب نهایی طرح از سوی شورای عالی پژوهش پژوهشگاه، برای ارائه کاملتر اطلاعات مربوط به مدخل ها و موضوعات اصلی، شایسته است از روایات مربوط به آن مدخل نیز استفاده شود. زیرا در قرآن اطلاعات جامع در رابطه با بعضی از بخش های زندگی ارائه نشده و لازم است که از روایات مرتبط در این زمینه بهره گیری نمود.
حجتالاسلام یسی زاده ادامه داد: محورهایی از سبک زندگی مدنظر قرار گرفته، که بنا است در این طرح در آن محورها ،مباحث مطرح گردد و فعلا چهار محور شناسایی شده است که می توان در حول آن، اطلاعات قرآنی را عرضه کرد:
محور اول: سبک ارتباط با خدا
محور دوم: سبک ارتباط و تعامل با دیگران
محور سوم: سبک ارتباط با خویشتن.
محور چهارم:سبک تعامل با دنیا و طبیعت.
وی اضافه کرد: به عنوان نمونه در محور دوم که سبک تعامل با دیگران مطرح است، در قرآن مجید بیش از 50 گروه از اشخاص و افراد مطرح شده اند که خداوند شیوه تعامل و برخورد با آنها را در زندگی به ما معرفی کرده.
بنابراین به صورت خلاصه باید گفت: طرح فرهنگنامه سبک زندگی در آموزههای قرآن به دنبال آن است تا هر آنچه در قرآن درباره، شیوه تعامل و برخورد با دیگران، شیوه ارتباط با خداوند، شیوه ارتباط با خویشتن، همچنین شیوه تعامل با مظاهر دنیا و طبیعت وجود دارد را به مخاطبان ارائه کند.
عیسیزاده با ابراز امیدواری از تصویب این طرح، بیان داشت: امیدواریم با تصویب این طرح از سوی شورای محترم عالی پژوهش، قدمی در راستای اجرای توصیه های ارزشمند مقام معظم رهبری و اجرای مصوبه هیأت امنای دفتر برداریم و اثر قرآنی دیگری را برای ارتقای فرهنگ قرآن در جامعه ارئه کنیم.
وی در پایان ابراز داشت: با توجه به وضعیت بودجه ای دفتر تبلیغات، تصمیم بر آن است این طرح به عنوان موظفی اعضای هیأت علمی و پژوهشگران مرکز تعریف گردد. البته در صورت تصویب طرح ،می توان باز طریق رایزنی با مراکز و پژوهشکده های دیگر، اجرای آن را به صورت مشارکتی انجام داد./9191/د102/ن
ارسال نظرات