به مناسبت حلول ماه مبارک شعبان؛
ویژه نامه اینترنتی «یک گام تا عاشقی» منتشر شد
خبرگزاری رسا ـ ویژه نامه اینترنتی «یک گام تا عاشقی» به مناسبت حلول ماه مبارک شعبان در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ویژه نامه اینترنتی «یگ گام تا عاشقی» شامل بانک احادیث، بانک پیامک، پرسش و پاسخ، گالری تصاویر، کارت پستال و بانک صوت و فیلم، در پایگاه اینترنتی راسخون منتشر شد.
از جمله مقالات این ویژهنامه میتوان به فضیلت ماه مبارک شعبان در سیره وکلام گهر بار معصومان(ع)، مراقبات ماه شعبانالمعظم، ماه شعبان و صلوات شعبانیه، معارف اسلامی ماه شعبان، دعای ویژه ملائکه برای روزهداران شعبان، نگاهی دوباره به مناجات شعبانیه، ماه پیامبر اکرم(ص)، اعمال ماه شعبانالمعظم، نیمه شعبان شب قدر امت اسلام، لیلةالقدر اهلبیت(ع)، اعمال عبادی ماه مبارک شعبان، فضیلت ماه شعبان، معرفی کتب ارمغان شعبان، شب نیمه شعبان شب برات و نیمه شعبان شبی همپای شب قدراشاره کرد.
فضیلت ماه مبارک شعبان در سیره و کلام گهر بار معصومان علیهم السلام
در مقاله ای از این ویژه نامه می خوانیم: ماه مبارک شعبان، ماه بسیار شریفى است و منسوب است به حضرت سید انبیاء صلى الله علیه وآله، آن حضرت این ماه را روزه مى داشت و وصل مى کرد به ماه رمضان و مى فرمود: «شعبان ماه من است، هر که یک روز از ماه مرا روزه بدارد بهشت او را واجب شود.
و از حضرت صادق علیه السلام روایت است که چون ماه شعبان داخل مى شد حضرت امام زین العابدین علیه السلام اصحاب خود را جمع مى کرد و مى فرمود: اى گروه اصحاب من مى دانید این چه ماهى است، این ماه شعبان است و حضرت رسول صلى الله علیه وآله مى فرمود شعبان ماه من است، پس روزه بدارید در این ماه براى محبت پیغمبر خود و براى تقرب به سوى پروردگار خود.
بحق آن خدایى که جان على بن الحسین به دست قدرت اوست سوگند یاد مى کنم که از پدرم حسین بن على علیهما السلام شنیدم که فرمود: «شنیدم از امیرمؤمنان علیه السلام که هر که روزه دارد شعبان را براى محبت پیغمبر خدا و تقرب بسوى خدا، دوست دارد خدا او را و نزدیک گرداند او را به کرامت خود در روز قیامت و بهشت را براى او واجب گرداند و شیخ روایت کرده از صفوان جمال که گفت فرمود به من حضرت صادق علیه السلام که «وادار کن کسانى را که در ناحیه و اطراف تو هستند بر روزه شعبان»، گفتم فدایت شوم مگر مى بینى در فضیلت آن چیزى فرمود «بلى بدرستى که رسول خداصلى الله علیه وآله هرگاه مى دید هلال شعبان را امر مى فرمود مُنادى را که ندا مى کرد در مدینه اى اهل مدینه من رسولم از جانب رسول خدا به سوى شما مى فرماید آگاه باشید بدرستى که شعبان ماه من است پس خدا رحمت کند کسى را که یارى کند مرا بر ماه من یعنى روزه بدارد آن را».
پس گفت حضرت صادق علیه السلام که امیرمؤمنان علیه السلام مى فرمود که «فوت نشد از من روزه شعبان از زمانى که شنیدم منادى رسول خداصلى الله علیه وآله ندا کرد در شعبان و فوت نخواهد شد از من تا مدتى که حیات دارم انشاءالله تعالى پس مى فرمود که روزه دو ماه شعبان و رمضان توبه و مغفرت است ازخداوند متعال».
رَسُولُ اللَّهِ صلى الله علیه و آله : «أَلَا إِنَّ رَجَباً شَهْرُ اللَّهِ الْأَصَمُّ وَ هُوَ شَهْرٌ عَظِیمٌ وَ إِنَّمَا سُمِّیَ الْأَصَمَّ لِأَنَّهُ لَا یُقَارِبُهُ شَیْ ءٌ مِنَ الشُّهُورِ حُرْمَةً وَ فَضْلًا عِنْدَ اللَّهِ وَ کَانَ أَهْلُ الْجَاهِلِیَّةِ یُعَظِّمُونَهُ فِی جَاهِلِیَّتِهِمْ فَلَمَّا جَاءَ الْإِسْلَامُ لَمْ یَزْدَدْ إِلَّا تَعْظِیماً وَ فَضْلًا أَلَا إِنَّ رَجَباً شَهْرُ اللَّهِ وَ شَعْبَانَ شَهْرِی وَ رَمَضَانَ شَهْرُ أُمَّتِی؛ رجب، «شهرالله الأصم» است و بدان سبب آن را (اصم) نامیدند که هیچ ماهى به عظمت آن نمى رسد، مردم زمان جاهلیت به رجب حرمت مى نهادند و آنگاه که اسلام درخشیدن گرفت، بر حرمت آن افزود، بدانید که رجب ماه خدا، شعبان ماه من و رمضان ماه امت من است».
الإمامُ الرِّضا علیه السلام : «کانَ أمیرُ المؤمنینَ علیه السلام لایَنامُ ثلاثَ لیالٍ : لَیلةَ ثلاثٍ وعِشرِینَ مِن شَهرِ رَمَضانَ ، ولَیلةَ الفِطرِ ، ولَیلةَ النِّصفِ مِن شَعبانَ ، وفیها تُقسَمُ الأرزاقُ والآجالُ وما یَکونُ فی السَّنَةِ؛ امیرمؤمنان علیه السلام سه شب را نمى خوابید، شب بیست و سوم ماه رمضان، شب عید فطر و شب نیمه ماه شعبان، در این شبها، روزی ها تقسیم و مدت عمر و هر آنچه در آن سال رخ خواهد داد، تعیین مى شود.
الإمامُ علیٌّ علیه السلام : «صَومُ ثلاثةِ أیّامٍ مِن کُلِّ شَهرٍ أربَعاءُ بَینَ خَمیسَینِ وصَومُ شَعبانَ یَذهَبُ بوَسواسِ الصَّدرِ ، وبَلابِلِ القَلبِ؛ روزه گرفتن در سه روز از هر ماه پنجشنبه اول و آخر ماه و چهار شنبه وسط آن و روزه ماه شعبان، وسواس سینه و پریشانى هاى دل را از بین مى برد».
عَنِ الصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام: «قَالَ صِیَامُ شَعْبَانَ ذُخْرٌ لِلْعَبْدِ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ مَا مِنْ عَبْدٍ یُکْثِرُ الصَّوْمَ فِی شَعْبَانَ إِلَّا أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ مَعِیشَتِهِ وَ کَفَاهُ شَرَّ عَدُوِّهِ وَ إِنَّ أَدْنَى مَا یَکُونُ لِمَنْ یَصُومُ یَوْماً مِنْ شَعْبَانَ أَنْ تَجِبَ لَهُ الْجَنَّةُ؛ روزه شعبان ذخیره روز قیامت بنده است و هر بنده اى که در ماه شعبان زیاده روز بگیرد خداوند امر معیشت او را سامان بخشد و شرّ دشمن را از او دفع کند».
هنگامی که ماه شعبان فرا می رسید امام سجاد علیه السلام اصحاب خود را فرا میخواند و درباره فضیلت ین ماه سخن گفت. آنگاه میفرمود:«هر کس بری محبت پیامبر و تقرب به خداوند، ماه شعبان را روزه بدارد، خداوند او را در روز قیامت مشمول کرامت خود میگرداند و بهشت را بری او لازم می شمارد».
معارف اسلامی ماه شعبان
در مقاله دیگری از این ویژه نامه بیاناتی از آیت الله محمد ناصری در باب فضیلت شعبان امده که به این شرح است: در فضیلت بعضی از اوقات بر بعضی دیگر، هیچ تردیدی نیست، تمامیِ ماه مبارک رمضان، لیلـة القدر، شب مبعث پیامبر(ص) و عید سعید غدیر در شمار این ایّام مبارک است.
اما گذشته از شرافت ذاتیِ بعضی از ایام، اهمیت حاصل از بعضی از وقایع خاص نیز به شرافت آن ایام می افزاید، ماه شعبان نیز در شمار شریف ترین ایّام سال قرار دارد که نه تنها خود شریف است، بلکه بستر ولادت ولی مطلق الهی، حضرت بقیةالله(ع) نیز هست، از این روست که در سخنان پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) نیز به وفور به اهمیت این ماه اشاره شده است.
بنابر آنچه در شماری از متون روایی وارد شده، پیامبر اکرم(ص) در یکی از سال ها، به هنگام آغاز این ماه خطبه ای خواندند و مردم را نسبت به شرافت این ماه آگاه فرمودند. قسمت هایی از این خطبه چنین است: «شعبان ماه شریفی است و آن ماه من است، حاملان عرش آن را بزرگ می شمارند و حق آن را می شناسند، آن ماهی است که در آن همچون ماه رمضان، روزی بندگان زیاد می گردد و در آن بهشت آذین بسته می شود و این ماه را شعبان نامیده اند زیرا در آن ارزاق مؤمنان تقسیم می شود و آن ماهی است که عمل در آن چند برابر می شود و کار نیکو هفتاد برابر ثمره می دهد.
بنابر آنچه در حدیثی دیگر آمده، این ماه ماهی است که «در هر پنجشنبه ماه شعبان، آسمان ها زینت بسته می شود، پس فرشتگان به دعا می پردازند که پروردگارا، آن کس را که در این روز روزه بدارد، ببخشای و دعایش را اجابت فرمای، پس هر کس که در این روز دو رکعت نماز گذارد و در هر رکعت آن یک مرتبه سوره حمد و یکصد مرتبه سوره توحید را بخواند و بعد از نماز نیز یکصد مرتبه صلوات بفرستد، خداوند تمامی حاجت های دینی و دنیایی او را اجابت می فرماید».
اهمیت شب نیمه شعبان
در این مقاله آمده است: ااکنون که اندکی به اهمیت ماه شعبان واقف شدیم، می افزاییم که در میان تمامی روزها و شب های این ماه، شب نیمه ماه که شب ولادت حضرت حجت بن الحسن(ع) است، از شرافتی ویژه برخوردار است.
پیامبر اکرم(ص)، این چنین از اهمیت این شب خبر می دهند: «من شب نیمه شعبان، خوابیده بودم که جبرائیل به نزدم آمد و گفت: ای محمّد، آیا در این شب می خوابی، گفتم: «ای جبرائیل، مگر این شب چه شبی است».
جبرائیل گفت: این شب، شب نیمة شعبان است، ای محمد برخیز، پس مرا از بستر خواب بلند کرد و آنگاه مرا به بقیع برد و گفت: سرت را بلند کن و به آسمان بنگر، این شبی است که در آن درب های آسمان و در رحمت الهی و رضایت او گشوده می گردد، ای محمد، هر کس این شب را تا صبح به تکبیر، تسبیح، تهلیل، دعا، نماز، قرائت قرآن، انجام مستحبات و استغفار بگذراند، بهشت منزل و آرامش گاه او خواهد بود».
در حدیثی دیگر، چنین آمده است که پیامبر اکرم(ص) به هنگام حلول این ماه فرمودند: «شعبان ماه من است، خداوند رحمت فرماید آنکس را که مرا در ماهم یاری رساند».
هر چند اطاعت از دستورهای پیامبر اکرم(ص)، مصداق کامل کمک به ایشان در این ماه است، اما می توان صلوات بر ایشان و اهل بیت مکرم(ع) را نیز از مصادیق اعانت ایشان دانست، از این روست که بسیاری از بزرگان به کثرت صلوات در این ماه سفارش کرده اند.
بنابر آنچه در حدیثی دیگر آمده است: خداوند به ذات مقدس خود سوگند خورده است که هر کس را در این ماه به او پناه برده و از او درخواست کند، از رحمت خود محروم نکند.
بنابر روایت کمیل یار با وفا و با معرفت امیرمؤمنان(ع)، در جلسه ای یکی از یاران حضرت از ایشان دربارة آیة شریفة « فیها یفرق کلّ أمرٍ حکیم»، سؤال کرد، ایشان نیز در تفسیر شب قدر که امور آدمیان در آن مقدر می شود به بیان اهمیت شب نیمة شعبان پرداختند و به ویژه برخواندن دعای حضرت خضر(ع) در این شب تأکید کردند.
پس از اتمام جلسه و آنگاه که کمیل به منزل خود بازگشت، باز به نزد حضرت مراجعه کرد تا دعای خضر را از ایشان فرا گیرد، حضرت نیز نخست او را امر به نوشتن کردند و آنگاه دعای معروف کمیل را برای او خواندند و سرانجام او را به خواندن این دعا در شب نیمه شعبان سفارش فرمودند.
دعای کمیل اگر چه بنا به سنت معمول در شب های جمعه قرائت می شود، اما ویژه این شب نیز است، هر چند خواندن آن در شب های دیگر نیز بسیار با فضیلت است.
از همین روست که شب نیمه شعبان، شب قدر است و یا دست کم، در فضیلت همچون شب های قدر معروف است، روایات متعددی از حضرت صادق(ع) و حضرت باقر(ع) نیز به این مطالب گواهی می دهد، از این روست که فضائل و نیز اعمال ویژه این شب بسیار بیشتر از فضائل و اعمال دیگر شب های مبارک سال، همچون شب ولادت پیامبر اکرم(ص)، شب ولادت حضرت امیرمؤمنان(ع)، و نیز شب ولادت حضرت فاطمة زهرا(س) است.
ویژه نامه اینترنتی «یک گام تا عاشقی» به مناسبت حلول ماه مبارک شعبان در پایگاه اطلاعرسانی راسخون منتشر شده است و علاقمندان به مشاهده و استفاده از این ویژهنامه میتوانند به نشانی اینترنتی www.rasekhoon.net مراجعه کنند./907/ت302/پ
ارسال نظرات