آخرین مناظره نامزدها در رسانه ملی؛
ولایتی: همه مسؤولیت سیاست خارجی را میپذیریم/ انتقاد تند قالیباف به ولایتی
خبرگزاری رسا ـ ولایتی با بیان اینکه برخی مشکلات اقتصادی ریشه در تحریمها دارد و برخی از سوء تدبیرها است، گفت: سوء تدبیر و ناکارآمدی از این میاید که خود را عقل کل بدانیم و مدیران با تجربه را صرفا به خاطر اینکه با ما اختلاف نظر دارند خانهنشین کنیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی اکبر ولایتی در آخرین مناظره انتخاباتی هشت نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در رسانه ملی به بیان رئوس رویکردها و برنامههای خود در حوزه سیاست خارجی پرداخت و بر تلاش برای گسترش معنویت، عقلانیت و اخلاق در جامعه تأکید کرد.
وی با بیان اینکه گاهی ممکن است برداشت نادرستی از مقام ریاست جمهوری وجود داشته باشد و آن را تا حد یک مدیر اجرایی اما عالی رتبه تنزل دهیم، مشکلات اقتصادی حاد جامعه و تصویری که دولت کنونی از خود بر جای گذاشته است را علت آن دانست.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: روش مدیریتی و شخصیت رییس جمهور باید به نحوی باشد که در چنین جایگاهی توان اجماع سازی داشته باشد؛ علت اینکه وارد رقابتهای انتخاباتی شدم از این زاویه است و معتقدم حل مشکلات اقتصادی در گرو این نگاه است.
وی با بیان اینکه برخی مشکلات اقتصادی ریشه در تحریمها دارد، اظهار کرد: برخی مردم اصلیترین اولویت را مسائل خارجی و حل تحریمها میدانند، باید افرادی متصدی امور شوند که تجربه این کار را داشته باشند.
ولایتی با تأکید بر اینکه خود تجربه این کار را دارد و آن معاهده 598 است، توضیح داد: به لطف الهی و رهبریهای داهیانه امام راحل و در حال حاضر مقام معظم رهبری و رشادتهای رزمندگان و پایمردی خانواده ایثارگران و زحمات همکاران در دستگاه دیپلماسی کشور اجرایی شدن این قرارداد سبب حفظ همه حقوق ملت ایران شد.
وی ادامه داد: باید با کشورهای دیگر رابطه داشته باشیم، زیرا وظیفه دستگاه دیپلماسی کاهش هزینه است نه صدور بیانیه، حل مسأله هستهای سختتر از اجرایی کردن قرارداد 598 نیست.
وی بخش دیگر از مشکلات اقتصادی را ریشه در سوء تدبیر خواند و ابراز کرد: سوء تدبیر و ناکارآمدی از این میاید که خود را عقل کل بدانیم و مدیران با تجربه را صرفا به خاطر اینکه با ما اختلاف نظر دارند خانهنشین کنیم و به جای چارهاندیشی برای حل مردم انرژیهای همدیگر را خنثی کنیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: این غلط است که کارآمدی را صرفا به حوزههای عمرانی تنزل دهیم.
وی گرایش دولت خود را اخلاقگرایی، عقلانیت و ثبات سیاست و مدیریت عنوان و ابراز کرد: چنین دولتی در سطح داخلی باید اصول قانون اساسی را در زمینه آزادی مقید باشد و تنها شعار ندهد.
ولایتی گفت: اگر مدیران خانهنشین نباشند و به کار گرفته شوند، انسجام ملی تقویت، بازسازی اعتماد صورت، و سرمایه اجتماعی شکل میگیرد و امنیت ملی تقویت میگردد.
وی تأکید کرد: باید زمینه حضور همه را فراهم کرد و تنها شعار نداد و رسانهها را آزاد گذاشت.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: انسجام داخلی و تعامل سازنده و فزاینده با جهان باید به طوری باشد که کشور را به سمت سازندگی بیشتر و به سمت برخورد اصلاح طلبانه با مسائل مبتلابه کشور اداره کند.
وی ادامه داد: براساس اصول عزت، حکمت و مصلحت باید با دنیا رابطه خود را تقویت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر رییس جمهور شوم تعامل سازنده و فزاینده با جهان برقرار خواهم کرد و همه مسؤولیت سیاست خارجی را میپذیریم و در چارچوب کلی رهبری سیاست خارجی را در هدایت میکنم.
ولایتی رابطه با چند کشور آفریقایی و آمریکای را خوب اما بدون آورده مناسب برای کشور خواند و گفت: باید رفت و آمد سران کشورها را در کشور تسهیل کرد و زمینه را طوری فراهم کرد که عزت مردم ایران حفظ شود.
در ادامه نقد دیگر نامزدها و پاسخ دکتر ولایتی آمده است.
حجتالاسلام حسن روحانی:
ـ صحبتی ندارم.
غلامعلی حداد عادل:
ـ حل مسأله هستهای را سختتر از قرارداد مربوط به آتش بس جنگ میدانم.
ـ مسأله هستهای اصلا مسألهای نیست و وجود ندارد و ما متهم هستیم که میخواهیم بمب بسازیم و دشمن هم میداند چنین چیزی نیست.
ـ کسی را که خوابیده میتوان بیدار کرد اما کسی که خودش را به خواب زده نمیتوان بیدار کرد.
ـ نباید مسأله امروز ما را با مسأله بیست سال پیش مقایسه کرد.
ـ آقای ولایتی که در متن بیداری اسلامی هستید در بیست سال پیش خطری به عنوان بیداری اسلامی به وجود نیامده بود و امروز در اثر افزایش قدرت ما دشمنی بیشتر شده است.
ـ آقای عارف فرمودند اصولگرایان در هفت سال گذشته در مقابل دکتر احمدینژاد هیچوقت نایستند، بنده سعی کردم اگر ایشان کار درستی انجام میداد میگفتم درست است و جایی که میدیدم دارد قانونشکنی میشود جلوی ایشان میایستادم.
ـ کاندیدایی که آمد و در تبلیغات انتخابات مرتب دم از قانون میزد و دیگران را دروغگو میدانست، وقتی انتخابات انجام شد و هنوز در صندوقها باز نشده و خبرنگاران خارجی را دعوت کرد و به مردم گفت من رییس جمهور شدم آیا خلاق قانون بین بود یا خیر؟
ـ آیا هواداران خود را تحریک نکرد و بعد که تهمت تقلب در نظام زدند و رهبری آمد و گفت جمهوری اسلامی اهل تقلب نیست، جنابعالی چرا سکوت کردید؟
ـ اگر از حق دفاع میکردید و میگفتید تقلب نشده یا به همان دوستتان که مورد تأیید آقای خاتمی هم بود میگفتید نباید وقتی در صندوق باز نشده نباید اظهارنظر کنید چرا نگفتید.
سعید جلیلی:
ـ شما آن روز فرمودید من با دنیا آشتی خواهم کرد، من متوجه نمیشوم در بحث روابط بینالملل قهر و آشتی بحث منافع است اگر منافع ما با کسانی تعارض داشته باشد باید از حقوقمان دفاع کنیم.
ـ ما از مردم بحرین دفاع میکنیم آیا به معنای قهر با دولت بحرین است.
ـ چرا مردم تونس با ما اینقدر دوست هستند چون آن زمان با رییس جمهور تونس قهر کردیم.
ـ در دوران 16 سال شما برخی کارها شد مانند گفتوگوهای انتقادی که چند سال با اروپاییها داشتید که اگر مسؤولیتش را بپذیرید بسیار مناسب است.
ـ قضیه 598 پس از حمله صدام به کویت و زمانی که دیگر کسی در جهان مدافع صدام نبود، تثبیت شد.
محمدباقر قالیباف:
ـ بحث توان و قدرت ملی ما در حوزه اقتصاد، سیاست و نظامی است، اقتصاد با نظام یک رابطه مستقیم دارد، اما رابطه بین رزمندگان و حرکتهای نظامی با سیاست یک رابطه دو طرفه است.
ـ در دوره مدیریت جنابعالی به مدت 16 سال همواره یک طرفه از ظرفیت رزمندگان و ایثارگریها به نفع سیاست خارجی استفاده کردید و هیچموقع سیاست خارجی به کمک رزمندهها نیامد.
ـ شما سطح دیپلماتیک را پایین آوردهاید.
ـ زمانی که شما با میتران قهوه میخوردید ما موشکهای میتران را در جبهه میخوردیم.
ـ اگر حوزه دیپلماسی زمان شما قوی بود چرا درباره غرامت جنگ یک مذاکره هم نکردید.
محمدرضا عارف:
ـ صحبتی ندارم.
سیدمحمد غرضی:
ـ آقای ولایتی ما با هم وارد دولت شدیم و دوراان بسیار سختی را زمان جنگ گذراندیم و بالاخره کشور اداره شد و این دستاوردهای عظیم نصیب کشور شد.
ـ این دوره جنگ سبب شد که منطقه با جنگ آشنا شود، مردم سوریه، لبنان، عراق، افغانستان و پاکستان با جنگ آشنا شدند و ادامه این کار باعث شد با توجه به حرکتهای آمریکا کم کم منطقه باز شد.
ـ یک زمانی آمریکا بر همه مناطق مسلط بود و الآن ما هم بخش وسیعی را از این قدرت سیاسی به همراه داریم، آیا قدرت سیاسی ما افزون است یا قدرت سیاسی آمریکا؟
محسن رضایی:
ـ آن زمان معاهده 598 صادر شده بود و الآن در مسأله هستهای ما چنین چیزی نداریم.
ـ مگر شما با آقای حداد و آقای قالیباف ائتلاف تشکیل ندادید.
ـ از این اختلافنظرها پیداست که اختلافنظرتان جدی است چرا اینطور شده است.
علی اکبر ولایتی:
ـ دیپلماسی این نیست که انسان برود در مقابل کشورهای دیگر خطابه بخواند و مطلبی را بیان کند که اینجا در مصاحبه مطبوعاتی میگوید.
ـ دیپلماسی آن نیست که یک طرف ما بنشینیم و طرف دیگر افراد دیگر و حرفی بزنیم بدون کوچکترین اقدامی.
ـ زمانی بعد از اینکه هنوز به قطعنامهها نرسیده بودیم علیه ایران در رابطه با مسائل هستهای، آقای ساراکوزی از من دعوت کرد به پاریس بروم و مذاکره کنم.
ـ به فرانسه رفتم و یک ساعت ملاقات طول کشید، با آقای ساراکوزی درباره عدد سانتریفیوژها صحبت کردم تا غنیسازی را متوقف نکنیم و این را قبول کرد.
ـ در همان زمانی که با تأکید رییس جمهور به فرانسه رفتم، کاردار سفارت فرانسه در ایران خواسته شد و به او گفتند که این کسی که به فرانسه آمده نماینده ما نیست و شما باید فلان آقا را قبول میکردید.
ـ متأسفانه در اینجا ترفند دولت جواب نداد و نه تنها دولت جواب نداد وقتی یک چنین حرفی به کاردار فرانسه در تهران زدند، گفتند اگر این خبر زودتر به فرانسه رسیده بود ملاقات شما با آقای ساراکوزی حذف شده بود.
ـ اصولگرایی تنها انعطافناپذیری نیست، در مصالح ملی باید از دیپلماسی حداکثر استفاده کنیم، باید با همه دنیا و آنان که مذاکره میکنیم تعامل داشته باشیم.
ـ هنر دیپلماسی صدور بیانیه نیست.
سعید جلیلی:
ـ اگر اطلاعات دیگر هم مثل اخبار سومی باشد واویلا است چراکه کاملا غلط است.
ـ نوار گفتوگوهای آلماتی موجود و خدمت آقا ارائه شده است و ذیل گزارشی که از شما آمده ایشان نوشتهاند از کجا گفته شده این خلاف است.
ـ در آلماتی آمده که ما بیست درصد را بدهیم در مقابل دو تحریمی که بعدها میخواهد انجام شود و این شدنی نبود.
ـ درباره قضیه روسیه هم همینطور است؟
ـ هم با آقای ساراکوزی و هم با روسیه جلسه گذاشته شد این سخنان را مطرح کردیم و آنجا گفتیم آقای ساراکوزی گفته غنیسازی را متوقف کنید.
ـ اخبار را نباید تکه تکه بگوییم و غلط، آن چیزی که شما از آلماتی گفتید کاملا غلط است.
ـ ما گفتیم حاضریم گامهای متقابل برداریم هرچقدر شما میآیید ما هم همینقدر میآییم و آنجا نماینده انگلیس گفت حاضرید همین الآن چنین کاری بکنید گفتم بله.
ـ به دلیل منطق محکم ما بود که آنها اعلام کردند باید با مراکزمان مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم و این چند روز شد چهل روز و بعد خانم اشتون در استانبول مطرح کرد.
ـ در سیاست خارجی که حوزهای جدی است و منافع کشور است اینطور نباید برخورد کنیم، چرا گفته شده در مذاکرات توانستهایم اعلام موضع کنیم.
علی اکبر ولایتی:
ـ بحث دیپلماسی کلاس فلسفه نیست که بگویید منطق ما قوی بود و آنها بپذیرند.
ـ شما مسؤول هستهای هستید یک قدم پیش نرفتهاید که هیچ، هر روز نیز تحریمها بیشتر شده است.
ـ شما باید حق هستهای را حفظ کنید و در عین حال تحریمها بیشتر نشود./920/پ201/ج
ارسال نظرات