۱۷ اسفند ۱۳۹۱ - ۲۰:۲۱
کد خبر: ۱۵۹۴۷۲
در مؤسسه امام‌خمینی؛

نخستین پیش نشست‌ همایش ملی تغییرات جمعیتی برگزار شد

خبرگزاری رسا ـ نخستین پیش نشست همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه با عنوان بررسی سیاست‌های جمعیتی از منظر اسلام در قم به کار خود پایان داد.
 مؤسسه امام خميني قم

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی مؤسسه امام‌خمینی(ره) نخستین پیش نشست تخصصی بررسی سیاست‌های جمعیتی از منظر اسلام از سلسله همایش‌های ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه با حضور اساتید و طلاب حوزه علمیه قم در مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام‌خمینی(ره) برگزار شد.

براساس این گزارش، نخستین پیش نشست همایش ملی تغییرات جمعیتی و نقش آن در تحولات مختلف جامعه با عنوان بررسی سیاست‌های جمعیتی از منظر اسلام شانزدهم اسفندماه سال جاری در قم به کار خود پایان داد و در این نشست صاحب نظرانی همچون حجج‌اسلام میر صالح حسینی و محمدرضا ضمیری به ایراد سخن پرداختند.

در این نشست تخصصی حجت‌الاسلام میر صالح حسینی با اشاره به اهمیت بحث سیاست‌های جمعیتی، گفت: به مجموعه‌ای از اصول، تدابیر و مقرراتی که درباره جمعیت از سوی دولت‌ها تعیین می‌شود، سیاست‌های جمعیتی می‌گویند.

وی با اشاره به سیر تاریخی این بحث گفت: در دوره باستان، مردم از طرف دولت‌ها به توالد و تکثیر نسل تشویق می‌شدند؛ اما در قرن هفدهم و هجدهم به دنبال انقلاب فرانسه این سیاست‌ها به سمت کاهش جمعیت رو آورد و پس از آن در اوایل قرن بیستم و به دنبال نظریه کشیش انگلیسی، مالتوس، نظریه کاهش جمعیت به کشورهای پروتستان‌نشین سرایت کرد.

استاد حوزه در ادامه با اشاره به کمی و کیفی بودن نظریه‌های سیاست‌های جمعیتی ابراز داشت: نظریه اسلام در بحث کیفی ارتقا کیفیت است؛ به این معنا که فرزندانی پاک و صالح تحویل جامعه داده شود؛ نه این‌که از نژاد خودش حمایت کند و به دنبال بهداشت نژادی باشد.

وی در ادامه گفت: اما نظریه اسلام در مورد جمعیت از حیث کمی بستگی به زمان‌ها و مکان‌ها دارد؛ چرا که در صدر اسلام به افزایش جمعیت سفارش می‌شد، از طرفی در برهه‌ای از زمان در ایران به سبب مسائل بهداشتی و تغذیه‌ای، مرگ و میر کودکان و شیوع بیماری در کودکان علما به کنترل جمعیت فتوا دادند؛ که البته کنترل جمعیت غیر از کاهش جمعیت است.

در ادامه این نشست حجت‌الاسلام محمدرضا ضمیری نظریه مالتوس مبنی بر کاهش جمعیت را که ناشی از دید غلط به طبیعت بود نقد کرد و به تبیین دیدگاه اسلام پرداخت و گفت: در مجموع چهار نظریه در این مورد وجود دارد؛ افزایش جمعیت، کاهش جمعیت، ثابت نگه‌داشتن جمعیت و بالاخره نظریه جمعیت متناسب و متوازن و آن‌چه که ما به آن اعتقاد داریم، توازن جمعیت با توجه به امکانات و ظرفیت یک جامعه است.

وی در دیدگاه‌های دیگر سیاست‌های جمعیتی را نقد کرده و با اشاره به بیان مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش جمعیت گفت: اکنون با توجه به نظریه توازن و تناسب و در نظر گرفتن وضع موجود جامعه، به افزایش جمعیت قائل هستیم.

این پژوهشگر حوزه به ارائه راه حل‌هایی برای افزایش جمعیت پرداخت و گفت: مهم‌ترین راهکار، تبیین فرهنگ افزایش جمعیت از طریق رسانه‌های جمعی و تدوین کتب در این راستا است، البته راهکارهایی مانند اعطای تسهیلات و وام‌های مناسب به این خانواده‌ها می‌تواند مؤثر باشد.

حجت‌الاسلام ضمیری در ادامه با توجه به آیات قرآن کریم و روایات گفت: کاهش جمعیت با اعتقاد به رازقیت خدا سازگاری ندارد و آیات زیادی در قرآن درباره‌ ازدواج و فرزندآوری افزایش جمعیت وجود دارد و هلاکت نسل حرام شمرده شده است.

وی افزود: از حضرت آدم(ع) و حوا مردان و زنان زیادی به‌وجود آمده‌اند و به آیات دیگری در قرآن در زمینه افزایش جمعیت اشاره کرد.

حجت‌الاسلام ضمیری در پایان خاطرنشان کرد: از متون دینی استحباب در افزایش جمعیت فهمیده می‌شود و به عبارت دیگر در اسلام به کاهش جمعیت تصریح نشده است./993/د101/پ

ارسال نظرات