زمان ضرب سکه از سوی مسلمانان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام مهدی پیشوایی، کارشناس مسائل تاریخی، در برنامه پرسمان تاریخی که از رادیو معارف پخش میشد در پاسخ به پرسش «چند سالی که پیامبر در شعب ابیطالب محاصره بودند سختیهای زیادی کشیدند، مگر حضرت خدیجه آن زمان با پیامبر ازدواج نکرده بودند چطور با وجود حضرت خدیجه ایشان میفرمایند که سختیهای زیادی را متحمل شدهاند؟» گفت: آن زمان حضرت رسول (ص) با حضرت خدیجه (س) ازدواج کرده بودند و منظور از سختی، سختیهای مالی و اقتصادی بود چون از داد و ستد محروم بودند.
وی افزود: تاریخ تصریح میکند که از اموال و اندوخته حضرت خدیجه(س) و اموال اندکی که حضرت ابوطالب داشت استفاده کردند، گاهی هم حضرت علی (ع) و پسر برادر حضرت خدیجه(س) دور از چشم قریش شبانه و با استفاده از تاریکی اموال و آذوقههایی را به شعب ابیطالب میرساندند.
حجتالاسلام پیشوایی اظهار داشت: با وجود ثروت حضرت خدیجه باز هم سختی زیادی را متحمل شدند چون امکاناتی مثل کشاورزی و دامداری و مانند آن در مکه نبود و از داد و ستد و تجارت زندگی خود را میچرخاندند، چون از داد و ستد محروم شده بودند و محرومیت از داد و ستد در مکه به معنای سختی کشیدن و گرسنگی بود.
وی در پاسخ به سؤال «مبحث نقدینگی در زمان پیامبر(ص) و بعد از ایشان از زمان امام علی(ع) تا زمان غیبت صغری چگونه بوده و آیا مسلمین در زمان پیامبر(ص) قادر به ضرب سکه بودند یا از کشورهای اطراف وارد میکردند، در زمان کدام امام مسلمین توانایی ضرب سکه را پیدا کردند؟» گفت: اجمالاً در زمان پیامبر و بعدها در زمان خلفا نقدینگی بوده و داد و ستد به صورت کالا به کالا نبوده، شاید بعضی جاها به ندرت به صورت کالا به کالا بوده اما عمدتاً به صورت درهم و دینار بوده، درهم نقره و در حکم پول خرد بوده، اما دینار طلا در حکم پول درشتشان بود.
این کارشناس مسائل تاریخی افزود: در بیانات امام علی (ع) هست که تفاوت یاران خودش با یاران معاویه را این گونه بیان میکند: دوست داشتم ده نفر از شما را میدادم یک نفر از یاران معاویه را میگرفتم مثل معامله کردن درهم و دینار. چون یک دینار مساوی ده درهم بود، منتها سکه رایج آن زمان مال رومیها بود، میگویند در زمان عبدالملک مروان که معاصر میشود با زمان امام سجاد (ع) مسلمانها سکه زدند و صاحب سکه شدند.
وی ادامه داد: بعدها سکه ضرب خود مسلمین در میان مسلمین خیلی رواج پیدا کرد به طوری که هم اکنون هم سکههایی هستند به صورت معدود که به نام امام رضا (ع) است و ایشان را ولیعهد میدانند.
حجتالاسلام پیشوایی بیان داشت: امپراتور روم مسلمین را تهدید کرد که ما سکهای میزنیم و به پیامبر شما اهانت میکنیم و اینها به این فکر افتادند که این قدر سکه بزنند که نیاز به سکه آنها نداشته باشند و چنین نیز کردند. /9194/پ202/ن