دانشیار دانشگاه تهران:
تنها جوامع بالغ میتوانند ادیان پیشرفته را تحمل کنند
خبرگزاری رسا ـ دانشیار دانشگاه تهران در دور چهارم نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان و تمدن ها با کلیسای کاتولیک اتریش به تبیین نگاه اسلام در احترام به سایر ادیان پرداخت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی اصغر پور عزت، دانشیار دانشگاه تهران در دور چهارم نشست دینی مرکز گفتگوی ادیان و تمدن ها با کلیسای کاتولیک اتریش، در مرکز گفتگوی ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با عنوان «دین، اخلاق و حقوق» گفت: احترام به دین، اخلاق و دیگران از خصلت کریم سرچشمه می گیرد و این منش باعث می شود که خود برتربینی بر انسان مستولی نشود و دیگران را حقیر نکند.
رابطه اخلاق و دین دو سویه است
پور عزت با بیان این که رابطه بین اخلاق و دین دو سویه است عنوان داشت: تنها جوامع بالغ می توانند ادیان پیشرفته را تحمل کنند و اسلام در جوامعی که از نظر فرهنگی در شرایط رشد قرار نگیرند و آمادگی اش را نداشته باشد واقع نمی شود.
وی با اشاره به این که دین اسلام هرگز تعارض با علم و عقل را نمی پذیرد بیان داشت: خداوند در قرآن کریم بارها مردم را به تامل، تفکر و تعقل دعوت میکند و خردمندان در آن ستوده شدهاند.
دانشیار دانشگاه تهران پس از اشاره به آیات قرآن در مورد تعقل، تامل و تفکر اظهار داشت: اسلام دین تعقل، تفکر، خردمندی و تدبیر است و پیامبر ما تاکید می کردند که آن چه درباره امت خود نگرانم سوء تدبیر آن هاست و چنین دینی با این نگاه، نمی تواند حرمت ادیان را نادیده بگیرد.
وی با تاکید بر این که بر اساس باور های ما و جمع عقلا، احترام به ادیان شرط عقل و خرد است بیان داشت: خردمند مد نظر قرآن خردمندی است که دیدگاه های دیگران را مطالعه و آنها را اصلاح می کند و توهین به بت های ساخته شده از سنگ و چوب را بنا به فرمایش قرآن روا نمی دارد و این در صورتی است که شعور انسان، پرستش بت چوبی و سنگی را نمیپسندد و حتی توهین به این دین را هم جایز نمیداند.
عزت پور ادامه داد: در اسلام مبانی عقلانی آزادی، در انتخاب دین با هدف رعایت احترام دیگران به عنوان یک اصل اخلاقی شمرده میشود و به ویژه وظیفه مسلمانان در برابر سایر ادیان و پیروانش رعایت احترام و ادب است.
وی افزود: رعایت احترام به عقاید دیگر موجب استفاده ما از عقاید و افکار آنهاست و زمینه تبلیغ و ترویج افکار را فراهم می کند و نمی شود شما توهین کنید و او با شما به گفتگو بنشیند.
کسی که به حقیقت دین مسیحیت احترام می گذارد، به حقیقت اسلام احترام گذاشته است
دانشیار دانشگاه تهران در تبیین نگاه اسلام به انبیاء الهی ضمن اشاره به آیاتی از آیات قرآن مبنی بر این که حکم عیسی (ع) همان حکم پیامبر اسلام است، عنوان داشت: ما به همه پیامبران از آدم تا عیسی (ع) همان طور که به پیامبر اسلام احترام می گذاریم، به تک تک انبیاء نیز احترام می گذاریم.
وی در ادامه افزود: در آیات قرآن و روایات و کلام بزرگان ما تاکید می شود که هیچ تفرقه ای بین پیامبران خدا نیست و حقیقت دین در نزد خداوند همان اسلام است و مسیحی معتقد به حقیقت دین مسیحیت مسلمان است و بنابر این، رعایت احترام نسبت به ادیان توحیدی احترام به دین اسلام است و کسی که به حقیقت دین مسیحیت احترام می گذارد، به حقیقت اسلام احترام گذاشته است.
مبنای اخلاق در اسلام اخلاق نسبی گرا نیست و مبنایی ترین گزاره های اخلاقی بر مبنای توحید است
پور عزت در ضمن اشاره به آیات قرآن اظهار داشت: در اسلام بر زبان پاکیزه تاکید شده و نه تنها هجو، تمسخر و توهین بلکه گفتن سخنان لهو و بیهوده نهی شده است و تمسخر و استهزاء از ویژگی های کفار و منافقان بر شمرده شده است و مسلمان حتی از گفتن سخن لغو و بیهوده نهی شده و بیان شده که گفتگوی بیهوده عقل را زایل می کند.
این دانشیار دانشگاه تهران با بیان این که رعایت اخلاق در اسلام ضروری است در تبیین ماهیت اخلاق در دین اسلام عنوان داشت: مبنای اخلاق در اسلام اخلاق نسبی گرا نیست و مبنایی ترین گزاره های اخلاقی بر مبنای توحید است و وقتی اخلاق بر اساس خدا تعریف می شود همه انسان ها از اول تا آخر رابطه ای برابر با خداوند دارند.
آن چه دین می گوید نباید هرگز با علم حقیقی و عقل سلیم تعارض داشته باشد
دانشیار دانشگاه تهران با بیان این که آن چه دین می گوید نباید هرگز با علم حقیقی و عقل سلیم تعارض داشته باشد گفت: علم حقیقی باید خالی از شبهه و محتمل باشد و وقتی علم شامل نظریات و فرضیاتی باشد که مطلق و اطمینان آور نیست این علم حقیقی نیست.
پور عزت در تعریف عقل سلیم نیز عنوان داشت: عقل سلیم هیچ وابستگی و تعصبی ندارد و عاری از آلایه های نفسانی است و بر اساس علم حقیقی استوار است.
دانشیار دانشگاه تهران ادامه داد: اخلاق دین اسلام، همان اخلاق علمی است و اسلام دین استدلالات عقلانی و منطقی است و از نظر هم اسلام و هم اخلاق، هیچ کس حق ندارد خود را برتر از دیگران بداند و داشته ها و گفته های خود را بدون مطالعه بر دیگر دیدگاه ها برتر بداند و اسلام بر آزادی انسان ها، برابری آن ها و لزوم احترام به یکدیگر تاکید دارد. /959/ پ202/ع
ارسال نظرات