برخی از برنامههای صدا وسیما عامل رواج دروغگویی در جامعه است
حجتالاسلام ابراهیم کفیل، استاد سطح عالی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به پرسشهای« آیا ما در معاشرتهاى روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوییم؟ و در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟ » به تعریف مفهوم دروغ پرداخت و گفت: دروغ به دو صورت مخبری و خبری تبدیل میشود و خداوند افراد را از گرفتار شدن به هر دو نوع آنها مذمت کرده است.
وی ادامه داد: دروغ مخبری به این معنا است که فرد از روی عمد آن چیزی را که خلاف واقع است را بیان کند؛ گاهی ممکن است خبری در واقع راست باشد ولی فرد به خیال اینکه دروغ است آن را بیان کند.
این استاد اخلاق حوزه علمیه قم در تعریف مفهوم دروغ خبری بیان داشت: دروغ خبری به سخنی گفته میشود که فرد به خیال واقعیت داشتن و راست بودن بیان میکند در حالی که در واقعیت چنین موضوعی وجود ندارد، از اینرو خداوند متعال در قرآن کریم تأکید میکند که افراد تا زمانی که درباره خبر اطمینان نداشته و تحقیق نکرده باشند آن را بیان نکنند.
دروغگو عاقبت به خیر نمیشود
وی افزود: در روایت و آیات فراوانی تأکید شده فرد از بیان دروغ خبری و مخبری بر حذر باشد به ویژه دروغ مخبری؛ دروغ را فردی میگوید که ایمان نداشته باشد، ممکن است فردی کارهای خلافی انجام بدهد اما عاقبت به خیر بشود ولی فردی که دروغ میگوید عاقبت به خیر نمیشود.
دروغ روح ایمان را از بین میبرد
حجتالاسلام کفیل با بیان اینکه دروغ با ایمان جمع نمیشود، اظهار داشت: همانگونه که حسادت ریشه ایمان را میسوزاند دروغ نیز ریشه ایمان را نابود میکند، دروغ روح ایمان را از بین میبرد و کسی که به خدا، اولیاء او و معاد ایمان نداشته باشد گرفتار دروغ میشود.
وی خاطرنشان کرد: دروغ سبب میشود فرد اعتماد خود را در نزد خداوند متعال و اولیاء او از دست داده و جامعه نسبت به او بی اعتمادی شوند و هر چند فرد سخنان راستی را بیان کند ولی کسی نسبت به او اطمینان نداشته باشد.
اساس فتنهانگیزی دروغ است
این استاد حوزه، اساس فتنهانگیزی را دروغ دانست و ابراز داشت: گاهی دروغگویی سبب نابودی مال و یا به خطر افتادن جان دیگران میشود و ناآرامی و نا امنی اجتماعی را به وجود میآورد.
وی تأکید کرد: مهمترین عامل گرفتاری افراد به گناهان به ویژه دروغگویی فراموشی یاد خداوند متعال و معاد است، منشأ گناهان باور نکردن قیامت و نظارت خداوند متعال بر اعمال است و در روایت با این مضمون آمده «هیچ کلامی از زبان صادر نمیشود مگر اینکه کسی مراقب بوده و آنها را مینویسد».
برخی فیلمهای صدا وسیما عامل رواج دروغ است
حجتالاسلام کفیل با اشاره به آیات قرآن کریم به آثار و برکات راستگویی اشاره کرد و گفت: راستگویی به انسان در نزد خداوند و اولیاء او اعتبار میبخشد و ممکن است خداوند برخی از گناهان فرد راستگو را به سبب این صفت خوب ببخشد، در روایتی آمده «فردی که راستگویی، حیا، شکر و حسن خلق داشته باشد خداوند از برخی گناهان او میگذرد».
این استاد اخلاق حوزه با انتقاد از برخی برنامههای صدا و سیما را عامل رواج دروغگویی در جامعه دانست و ابراز داشت: برخی از فیلمهایی که صدا و سیما پخش میکند سبب از بین رفتن قبح گناهان به ویژه دروغگویی و رواج آن در جامعه میشود و افراد در برخی از مجموعهها که از صدا و سیما پخش میشود افراد به راحتی به یکدیگر دورغ میگویند و این خود سبب رواج گناه دروغگویی میشود.
وی در پایان گفت: مسؤولین و شخصیتهای برجسته کشور به سبب جایگاهی که دارند باید بسیار مراقب باشند خدایناکرده دروغ نگویند چرا که دروغگویی آنها آثار سوء بسیاری در جامعه خواهد داشت.
شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیبهای سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، دو پرسش از این پرسشها مربوط به موضوع دروغ بود.
گفتنی است، پرسشهای زیر بخش از پرسشهای مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:
چرا فرهنگ کار جمعى در جامعهى ما ضعیف است؟
علت کار گریزی چیست؟
چرا در روابط همسایگىمان رعایتهای لازم را نمیکنیم؟
چرا در زمینهى فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطى به طور کامل نیستیم؟
حد زاد و ولد در جامعهى ما چیست؟
الگوى تفریح سالم چیست؟
نوع معمارى در جامعهى ما چگونه است؟ چقدر متناسب با نیازهاى ماست؟
در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟
چرا در برخى از بخشهای کشورمان طلاق زیاد است؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى در میان بعضى از ماها چیست؟
چقدر به قانون احترام میکنیم؟ علت قانون گریزی در برخى از مردم چیست؟
انضباط اجتماعى در جامعه چقدر وجود دارد؟
وجدان کارى در جامعه چقدر وجود دارد؟
چرا برخى از حرفهای خوب، ایدههاى خوب، در حد رؤیا و حرف باقى میماند؟
چه کنیم که ریشهى ربا در جامعه قطع شود؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟
تجملگرایی چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟
چرا در بین بسیارى از مردم ما مصرفگرایی رواج دارد؟
چرا پشت سر یکدیگر حرف میزنیم؟
چرا در برخى از بخشهای کشورمان روى آوردن جوانها به مواد مخدر زیاد است؟
چرا صلهى رحم در بین ما ضعیف است؟
آپارتماننشینى چقدر براى ما ضرورى است؟ چقدر درست است؟
طراحى لباسمان چقدر متناسب با نیازهاى ما و عقلانى و منطقى است؟
آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟
آیا ما در معاشرتهای روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگونیم؟
بعضىها با داشتن توان کار، از کار میگریزند؛ علت کار گریزی چیست؟
علت پرخاشگرى و بىصبرى و نا بردباری در میان بعضى از ماها چیست؟
حقوق افراد را چقدر در رسانهها ، در اینترنت و... مراعات میکنیم؟
تولید کیفى در بخشهای مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟
چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاههاى ادارى ما کم است؟
چرا در بعضى از شهرهاى بزرگ، خانههاى مجردى وجود دارد؟ این بیمارى غربى چگونه در جامعهى ما نفوذ کرده است؟
چه کنیم که طلاق و فروپاشى خانواده، آنچنان که در غرب رایج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟
چه کنیم که زن در جامعهى ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعیاش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگیاش محفوظ بماند؟
چه کنیم حق همسر، حق فرزندان رعایت شود؟ /993/ت302/ن