ازدواج موقت از منظر علمای فریقین

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پایان نامه « ازدواج موقت از منظر علمای فریقین» توسط ذوالفقار میکائیل اف فارغ التحصیل مجتمع عالی امام خمینی(ره) وابسته به جامعة المصطفی العالمیه نوشته شده است.
بر اساس این گزارش نویسنده به بررسی ازدواج موقت، به عنوان یکی از مصادیق ازدواج، در منظر علمای اهل سنت و شیعه پرداخته است.
چکیده پایان نامه
اسلام برای بقای نسل بشر و تأمین نیاز جنسی انسان، نکاح را امری جایز دانسته، و در آیات قرآن کریم و احادیث معصومین(ع)، مسلمانان به ازدواج ترغیب شدهاند. در این راستا، پژوهش حاضر به بررسی ازدواج موقت، به عنوان یکی از مصادیق ازدواج، در منظر علمای اهل سنت و شیعه پرداخته است.
قرآن کریم نسبت به نکاح موقت صراحت کامل دارد، و روایاتی هم وجود دارد که تصریح میکند با وجود انجام متعه در صدر اسلام، و در زمان خلافت ابوبکر و قسمتی از خلافت عمر، این عمل از سوی عمر تحریم گردید. اما اهل بیت پیامبر(ص) همیشه بر حلال بودن نکاح متعه تأکید کرده، و آن را از سنتهای حسنه رسول خدا(ص) برشمردهاند.
همچنین بسیاری از صحابه پیامبر اسلام، تابعین، علما و مفسران حلیت نکاح متعه را تأیید نموده و آن را یکی از راههای علاج و نجات جامعه از فحشا و زنا دانسته اند. احادیثی هم که در مورد کراهت متعه و منع آن از پیامبر و ائمه(ع) ذکر شده، از اعتبار برخوردار نیستند، زیرا طبق بررسیهای صورت گرفته، 25 تن از صحابه و یازده تن از تابعین حلیت متعه و انجام آن را در عصر پیامبر(ص) تأیید نمودهاند.
حتی ابن جریح، از فقهای بزرگ اهل سنت، مالک بن انس رهبر مذهب مالکیه، و احمد بن حنبل مؤسس مذهب حنبلی، معتقد به تحریم نکاح متعه نبودند، و برخی از علمای اهل سنت مانند ابنعاشور نکاح متعه را در حال ضرورت جایز دانستهاند.
در میان اهل سنت به جای ازدواج موقت، نکاح مسیار مرسوم است که شباهت زیادی با نکاح متعه دارد، و این امر نشاندهنده حلیت نکاح متعه است. موافقان ازدواج موقت به آیات قرآن، احادیث معصومین، اجماع، سنت و عقل استناد میکنند، و مخالفان نیز برخی از آیات قرآن را مستمسک خود ساختهاند که از سوی علمای شیعه به آن پاسخ داده شده است.
شایان ذکر است پایان نامه« ازدواج موقت از منظر علمای فریقین» به قلم «ذوالفقار میکائیل اف» و با راهنمایی «سید عصامالدین یحیی العماد» و مشاوره «سید محمد نجفی» برای مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث نوشته شده است و در سال 1386 در مجتمع عالی امام خمینی (ره) قم دفاع شده است.
علاقهمندان به مطالعه این پایاننامه میتوانند به کتابخانه جامع در «مجتمع آموزشی امین قم» مراجعه کنند./905/د101/ن