نقش قاضی در اجرای عدالت گاهی از قانون هم مهمتر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام علیرضا امینی، معاون آموزش قوه قضاییه، صبح امروز طی سخنانی در مراسم افتتاحیه دوره های جدید کارآموزی قضایی روحانیون که در مرکز آموزش روحانیون قوه قضاییه برگزار شد، گفت: یکی از اهداف مهم بعثت انبیا از نگاه منابع انسانی این بوده که دین آمده تا زندگی عادلانه ای را برای بشریت به منظور اقامه حق فراهم کند.
وی افزود: اهمیت کار قاضی به این خاطر است که به هر حال او با مهم ترین آرمان دینی و انسانی که همانا عدالت اجتماعی است، به طور مستقیم درگیر است و گرنه هر شغلی دارای اهمیت است اما اهمیت قضاوت فوق این هاست به گونه ای که در حدبث داریم، یک ساعت اجرای عدالت از هفتاد سال عبادت بالاتر است.
حجتالاسلام امینی در ادامه با اشاره به این که اگر قضاوت به صورت ناحق صورت گرفته و به این وسیله عدالت نادیده انگاشته شود، برکات در جامعه انسانی از میان می رود ، گفت: این تصمیم قضایی خود دارای دو بعد است که شامل بعد معرفتی و بعد اعمال اراده می باشد.
معاون آموزش قوه قضاییه با تاکید بر لزوم برخورداری قضات از روحیه علمی ابراز داشت: قاضی باید در کنار افزایش دانش خود، اهل بحث و نظر، تحقیق ، مشورت و روحیه انتقادپذیری بوده و شخصیت خود را نیز ارتقا دهد تا بتواند در انجام وظایف، بهترین عملکرد را داشته باشد.
وی قضاوت را علاوه بر دانش یک تکنیک و مهارت دانست و افزود: قاضی از آن جا که دارای قدرت است در کارش باید اخلاق داشته باشد چون اخلاق در حوزه عمل بیشتر مطرح می گردد.
حجت الاسلام امینی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که قاضی نباید تصمیم احساسی، عجولانه و منفعلانه بگیرد و در دادن حکم تحت تاثیر دیگران باشد، گفت:تساهل قضایی در روایات مختلف مورد نهی قرار گرفته و در عهدنامه مالک اشتر نیز امیرمومنان(ع) ، قضات را از آن پرهیز داده اند.
در ادامه این مراسم حجت الاسلام مجید یزدی مدیر مرکز آموزش روحانیون قوه قضاییه، با اشاره به این که دو شرط علمی و عملی برای قضاوت باید وجود داشته باشد، گفت: قاضی اساسا باید مجتهد باشد و اگر برای قضاوت مجتهد وجود نداشت، باید از افراد قریب الاجتهاد استفاده شود یا کسانی که آشنایی با مباحث فقهی دارند.
وی همچنین با اشاره به تأکید خاص امام خمینی(ره) مبنی بر حضور روحانیت در امر قضا، افزود: شرط عملی صلاحیت برای قضاوت ، شرط عدالت است که امکان تخطی از این شرط وجود ندارد و قاضی متکفل مهم ترین شؤون اشرف مخلوقات عالم است، لذا باید از قوی ترین ترمزهای بازدارنده در برابر گناهان و آسیب ها برخوردار باشد.
مدیر مرکز آموزش روحانیون دستگاه قضایی در ادامه با تاکید بر لزوم توکل قضات به خداوند و استعانت از نام و یاد او در انجام رسالت خطیر قضاوت گفت: آموزش در مسیر انجام قضاوت، اولا باید برای خدا و ثانیا کمک به خلق خدا و برداشتن باری از دوش نظام اسلامی باشد.
حجتالاسلام یزدی با بیان اینکه کارآموزان خود را کاملا وقف امور آموزشی کنند، اظهار داشت: بر اساس آموزه های اسلامی و قرآنی،کارگزار نظام اسلامی باید متخصص، متعهد و از ذره ای گناه که به عدالت انسان ، ضربه می زند، مبرا وایمن باشد.
وی خاطرنشان کرد: هدف ما، سربازی 30 ساله برای حضرت ولی عصر(عج) است و باید بکوشیم با انجام وظیفه صحیح موجبات سرافرازی و رضایت خاطر حضرت را فراهم آوریم.
مدیر مرکز آموزش روحانیون دستگاه قضایی، در پایان رسالت قضات را تلاش برای اقامه حق و دفع باطل عنوان کرد و افزود: گرفتن حق از ظالم و دادن آن به مظلوم ، رسالت بسیار سنگینی است که قضات باید با توکل بر خدا و نیز توسل به ائمه اطهار(ع) آن را انجام دهند چون بالاترین پاداش خداوند متعال به کسی تعلق می گیرد که بر اساس حق و عدل قضاوت کند. /907/پ203/ن