همایش ابوریحان بیرونی برگزار میشود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمد تقدیری، رییس مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم(ع)، حجتالاسلام اصفهانی، مسؤول موسسه نجوم کبریا قم، و جمعی از فعالان عرصه نجوم، با دکتر سید عبدالامیر المومن آل مرتضی، مولف و محقق عرصه نجوم در قم دیدار کردند.
در این دیدار، حجتالاسلام تقدیری گزارشی از عملکرد ده ساله مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم حسنی ارائه کرد و افزود: یکی از آخرین برنامههای این مرکز برگزاری همایش برای دانشمندانی است که در علم نجوم فعالیت کردهاند.
رییس ستاد استهلال تهران، با بیان این مطلب که مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم(ع) در سالهای گذشته همایش خواجه نصیرالدین طوسی را برگزار کرده، ابراز داشت: امسال هم با توجه به ثبت جهانی کتاب التفهیم ابوریحان بیرونی در حافظه یونسکو، این مرکز را بر آن داشت تا همایشی برای بزرگداشت مقام والای علمی ابوریحان برگزار کند.
رییس مرکز نجوم آستان حضرت عبدالعظیم(ع) گفت: همایش ابوریحان بیرونی، در یازدهم اسفندماه در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار خواهد شد و تا کنون مقالات فراوانی به این همایش ارسال شده است.
معاون فرهنگی آستان حضرت عبدالعظیم(ع)، در ادامه هدف از این دیدار را آشنایی بیشتر با فعالیتها و تالیفات دکتر سید عبدالامیر المومن آل مرتضی عنوان کرد و گفت: همایش ابوریحان بیرونی این فرصت را در اختیار ما قرار داد تا با کسانی مانند جناب عالی و حجتالاسلام والمسلمین جوادی حسینی، که در زمینه نجوم فعالیتهای چشمگیری را داشتهاید، آشنا شویم، و امیدواریم از وجود شما در این همایش بهره مند شویم.
در ادامه این دیدار دکتر سید عبدالامیر المومن آل مرتضی، در سخنانی، نحوه ورود و علاقه خود به نجوم را یادآور شد و خاطرنشان کرد: قبل از انقلاب اسلامی ایران، فعالیت خود را در نجف آغاز کردم و وقتی متوجه شدم که علم نجوم در میان شیعیان کمتر مورد توجه قرار گرفته، با تلاش و مجاهدت به تحقیق در این زمینه پرداختم.
این مولف و محقق عرصه نجوم، با اشاره به اینکه در این رشته بدون استاد و مستقل به راه خود ادامه داهام، تصریح کرد: بیست و پنج کتاب در زمینه نجوم به رشته تحریر در آوردهام که در کشورهای مختلف عرب، از جمله؛ لبنان، عراق، سوریه، قطر، امارات و مصر چاپ شده و به اذعان خوانندگان، جزو بهترین کتابهای نجومی است.
آل مرتضی، با بیان اینکه تحصیلات خود را در کلیة الفقه مرحوم مظفر شهر نجف و در رشته فقه و اصول گذراندم، عنوان کرد: در این رشته از اساتید برجسته حوزه علمیه نجف مانند؛ آیتالله سید محمد تقی حکیم و آیتالله ایروانی بهره بردم.
وی، در ادامه به تشریح برخی از تالیفات خود پرداخت و اظهار کرد: کتاب قاموس دارالعلم الفلکی، که در سال 2006 و در لبنان چاپ شده و به زبان انگلیسی نیز ترجمه شده است، حاصل زحمات چهل ساله و بهترین اثر من است و در این کتاب بحثهایی در مورد منظومه شمسی و ماورای آن آورده شده که کمتر کسی به آن پرداخته است.
این مولف و محقق عرصه نجوم، همچنین اضافه کرد: الفلک و التنجیم، که فرقهای اختر شناسی و احکام نجومی را مورد بررسی قرار میدهد، علوم الفلک عند اهل بیت(ع)، که به سخنان اهل بیت(ع) در مورد آسمانها اشاره کرده است و الفلک و الفضا فی القرآن، که درباره تاریخ منظومه شمسی از ابتدا تا عصر حاضر نگاشته شده، از دیگر تالیفات من است.
آل مرتضی، در پایان گفت: الامام علی(ع) ملهم الفلک، بیت الحکمه، النجف قبل الاسلام و المراصد و الآلات و الفلکیة، از دیگر کتابهای در دست چاپ است که امیدوارم در آینده نزدیک به چاپ برسد.
تالیفات دکتر سید عبدالامیر المومن آل مرتضی بدین شرح است: القاموس دارالعلم الفلکی، التراث الفلکی عند العرب و المسلمین، مکانة الفلک و التنجیم فی تراثنا العلمی، المنظومة الشمسیة، الفلک و الفضاء من الخرافات و التنجیم الی تلسکوب هابل، الظواهر الکونیة الغربیة، الکون نظرة تراثیة و معاصرة، التنجیم و الابراج فی ضوء العلم الحدیث، الموسوعة الفلکیة الکبری، القمر و الهلال و شهر رمضان، السماء و الکون فی القرآن الکریم و نهج البلاغه، الموسوعة الکونیة الاسلامیة، الله و الکون و القوی الخفیة، النجف الاشرف علم الفلک فی الموسسة الدینیة./927/پ201/س