نشست تخصصی فرهنگ و امنیت ملی در قم برگزار شد
![عكس آرشيوي](/Original/1389/11/07/IMAGE634318137176718750.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست تخصصی فرهنگ و امنیت ملی از سلسله نشستهای تخصصی فقه امنیت، امروز 29 دیماه به همت پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و با حضور جمعی از پژوهشگران حوزه علمیه قم در اتاق جلسات این پژوهشگاه برگزار شد.
در این نشست تخصصی که حجتالاسلام نجف لکزایی، رییس پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی و جمعی از اعضای هیأت علمی این پژوهشکده در آن حضور داشتند، حسامالدین آشنا، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) به بررسی نسبت فرهنگ و امنیت ملی برگرفته از پژوهش «بازنگری شاخصهای فرهنگی ایران» پرداخت.
وی با بیان اینکه مهمترین علت برگزاری نشست تخصصی فرهنگ و امنیت ملی، دغدغههای مشترک و مشکلاتی است که در حوزه فرهنگ مشاهده میشود، افزود: بازنگری شاخصهای فرهنگی کشور بخشی از یک پروژه اجرا شده برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سال 88 تا 90 است.
بنیانگذار رشته ارتباطات فرهنگی و سیاستگذاری فرهنگی در دانشگاه امام صادق(ع) در ادامه سخنان خود نتایج این پژوهش را در سه حوزه اصلی سیاستگذاری فرهنگی کشور یعنی هویت فرهنگی، مردمسالاری دینی و امنیت فرهنگی تبیین کرد.
وی افزود: مفاهیم و روششناسی، بررسی و نقد شاخصهای فرهنگی، بومیسازی شاخصهای فرهنگی سه بخش طرح پژوهشی بازنگری شاخصهای فرهنگی ایران است که به سفارش پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده است.
حسامالدین آشنا اضافه کرد: هویت فرهنگی با دو مفهوم همبستگی فرهنگی و تنوع فرهنگی، مردمسالاری دینی با دو مفهوم عدالت فرهنگی و رونق فرهنگی و امنیت فرهنگی به عنوان سیاست کلان این بحث در دو طیف ثبات فرهنگی و تحول فرهنگی در این پژوهش بررسی شده است.
وی با بیان اینکه دویست شاخص برای وضعیت فرهنگی کشور طراحی شده است به تعریف مسأله عدالت فرهنگی پرداخت و اظهار داشت: عدالت فرهنگی دسترسی متناسب همگان به امکانات تولید و امکانات مصرف فرهنگ از یک طرف و از طرف دیگر رونق فرهنگی است که این رونق در زمان سیاستگذاری اشتباه از دست میرود.
عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به اینکه دو بحث همبستگی و تنوع در بحث هویت فرهنگی وجود دارد، تصریح کرد: اگر همبستگی فرهنگی در هویت فرهنگی وجود نداشته باشد، تنوع از دست میرود؛ نباید تأکید بر ثبات سبب نادیده گرفتن تحولات و تکیه بر تحولات، سبب از دست رفتن ثابتات شود.
وی تماس فرهنگی را از مهمترین عوامل تحول فرهنگی برشمرد و ابراز داشت: وقتی فرهنگها در تماس فرهنگی قرار میگیرند بر روی یکدیگر تأثیر میگذارند که این امر سبب واکنش هر فرهنگ میشود و برای اینکه بخواهد وضعیت خود را در شرایط جدید به ثبات برساند به تغییر در روابط میان اجزای خود اقدام میکند.
حسامالدین آشنا یادآور شد: موضوع امنیت فرهنگی موضوعی بین ثبات فرهنگی و تغییر فرهنگی است و باید به گونهای سیاستگذاری شود که اصالت هویتی تغییر نکند و همچنین در ظواهر فرهنگی و بخشهایی که میتواند با تغییر مواجه شود آنقدر مقاومت نکنیم که ثابتات بشکند.
وی حوزههای مفهومی، مؤلفههای اصلی و سطح عملکرد امنیت فرهنگی را مورد بررسی قرار داد و گفت: تغییرات فرهنگی حاصل از فرهنگپذیری یا تماس جوامع با فرهنگهای گوناگون، نتایجی را به دنبال دارد که همگونسازی فرهنگی و امتزاج یا همجوشی فرهنگی، از آن جمله است. /920/پ202/ص