این اسم حرمت داره نه لذت / تبدیل هیأت به فضای هیجانی صرف

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، هیأت، قلب تپنده فرهنگ شیعه است؛ محفلی که در طول قرون، نهتنها شعائر حسینی را زنده نگه داشته، بلکه مأمن تربیت انسانهای مؤمن، مجاهد، و اهل بصیرت بوده است. هیأت، فقط یک مراسم نیست؛ یک مدرسه انسانسازی است، یک میعادگاه با حقیقت، و یک رسانه معنوی برای تبیین راه حسین علیهالسلام؛ اما با گذشت زمان و تغییر ذائقههای فرهنگی، گاهی شاهد نوعی تحول نگرانکننده در نگاه به هیأتها هستیم. برخی تلاش میکنند با استفاده از روشهایی پرزرق و برق، هیأت را به ابزاری برای جذب مخاطب صرف بدل کنند، حتی اگر این روشها با سبک و سیره اهلبیت فاصله داشته باشد چرا که برخی از شرکتکنندگان در این مراسمها، عمدتاً بهدلیل لذتهای مادی و حسی حاصل از فضا و اجرا جذب هیأت میشوند؛ از اینرو طبیعی است که برخی تلاش کنند هیأتها را به محلی برای تأمین لذتهای جسمی و هیجانی تقلیل دهند. این در حالی است که شأن حقیقی هیأت، فراتر از این سطح نازل بوده و جایگاه آن، تجربه لذتهای معنوی، سلوک باطنی و اتصال به حقیقتی متعالی است.
لذت؛ از جسم تا جان | نگاهی به مراتب لذت و جایگاه عبادت
سخن از «لذت» در زندگی انسانی، سخنی است از میل طبیعی انسان به خیر، زیبایی، و کمال. انسان، موجودی است که با تمام ابعاد وجودیاش در پی تجربه لذت است؛ اما این لذت، مراتبی دارد. فهم دقیق این مراتب، به ما کمک میکند تا جایگاه «عبادت و توصل» را در منظومه لذتهای انسانی بشناسیم و بدانیم چرا برخی بهاشتباه، در پی لذتهای سطحی در محافل دینیاند.
۱. لذتهای جسمانی (حسی ـ مادی)
نخستین و نازلترین مرتبه از لذت، لذتهای حسی و مادی است؛ لذتهایی که از طریق حواس پنجگانه درک میشوند: خوردن، نوشیدن، شنیدن، دیدن و لمس کردن. این لذتها معمولاً زودگذر، وابسته به شرایط فیزیولوژیکی، و مشترک میان انسان و حیواناند. خوردن غذای لذیذ، تماشای مناظر طبیعی یا شنیدن موسیقی مطبوع از نمونههای روشن این سطحاند.
۲. لذتهای روانی (عاطفی ـ احساسی)
در مرتبهای بالاتر، لذتهای روانی قرار دارند؛ لذتهایی که از محبت، تعلق، پیروزی، دیدهشدن یا احترام بهوجود میآیند. اینها لذتهاییاند که به احساسات و هیجانات نفس انسانی گره خوردهاند. اگرچه از لذتهای صرفاً مادی عمیقترند، اما همچنان وابسته به واکنشهای بیرونی و ذهنیاند و ثبات و عمق کافی ندارند.
۳. لذتهای عقلانی و معنوی
با رشد عقل و تعمیق شخصیت انسان، لذتهایی از سنخ معرفت، معنا و کمال وجودی پدید میآیند. درک یک حقیقت علمی، لذت خدمت به دیگران از روی نیت الهی، فهم معانی بلند انسانی و الهی، همه در این سطح قرار دارند.
۴. لذتهای ناب معنوی و الهی
اما اوج لذت، جایی است که انسان با دل و جان، در محضر حق قرار میگیرد. این لذت، دیگر در قالب حواس، احساسات یا فهم عقلی نمیگنجد، بلکه در مرتبه قلب و اتصال وجودی با خدای متعال شکل میگیرد. در این مرتبه، عبادت بهمثابه ابزار معامله با خداوند نیست، بلکه خودِ عبادت، لذت و مقصود نهایی است. ارتباطی سرشار از آرامش، انس، شکوفایی درونی و شهود حقیقت.
