آیا معمار سوریه ۲۰۱۴ به پرونده آشوبهای ایران بازگشته است؟

اسنادی که همزمان با هک ایمیلهای هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۹ فاش شد، پرده از فعالیتهای فردی خاص با نام جیمز پرنس و نهادی با عنوان مرکز دموکراسی کانسیل برداشت.
یکی از این اسناد نشان میداد که میز وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، در برخی مقاطع خاص چون فتنه سال ۸۸ نقش و دخالت مستقیم در حوادث داشته و ارتباطات میان دموکراسی کانسیل (با هدایت جیمز پرنس) و عناصر آن فتنه (Green Movement) در دوران آشوبهای ۸۸ بسیار عمیق بوده است.
جالب آنکه پروژههای این نهاد پس از حوادث سال ۸۸ نیز ادامه یافت و تاکنون در راستای حمایت از رسانههای فارسیزبان خارج از ایران و مشروعیتبخشی به معارضان داخلی فعالیت کرده است.
Democracy Council یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در آمریکا است که با حمایت مالی دولت این کشور، بهویژه وزارت خارجه، تحت پوشش ترویج دموکراسی و حقوق بشر، در زمینه اقدامات ضدامنیتی فعالیت میکند. بسیاری از کشورهای خاورمیانه، از جمله ایران، از اهداف این سازمان هستند. تنها یکی از پروژههای اخیر این نهاد، Iran Cyber Journalists Project بوده که با هدف تقویت جریان ضداطلاعات و حمایت از روزنامهنگاران و فعالان رسانهای ضدایرانی طراحی و اجرا شده است.
Democracy Council همچنین در ناآرامیهای سیاسی ایران، بهویژه در سال ۱۴۰۱ نیزنقش فعالی داشت و حتی صفحات مجازی متعددی برای پوشش این وقایع راهاندازی کرده بود. در سال ۲۰۱۹، این سازمان سمیناری در واشنگتن با حضور چهرههایی مانند مسیح علینژاد، برایان هوک و برخی دیگر از فعالان ضدایرانی برگزار کرد که بر راهبردهای جدید در قبال ایران متمرکز بود.
نقش پرنس در سوریه ۲۰۱۴
جیمز پرنس، عضو سابق کنگره و مشاور سرمایهگذاری شرکت PricewaterhouseCoopers یا PwC بوده است. PwC یکی از بزرگترین شرکتهای خدمات حرفهای و حسابرسی در جهان است که دفتر مرکزی آن در لندن تأسیس شده است.
نفوذ این شرکت تا حدی گسترده است که در کنار Deloitte، EY و KPMG، بهعنوان یکی از چهار شرکت بزرگ حسابرسی جهان شناخته میشود. PwC در بیش از ۱۵۰ کشور فعالیت دارد و خدمات خود را به شرکتهای چندملیتی، دولتها و سازمانهای مختلف ارائه میدهد.
این شرکت به دلیل نقش گستردهای که در حسابرسی و مشاوره مالی شرکتهای بزرگ و دولتها دارد، یکی از تأثیرگذارترین نهادهای مالی جهان محسوب میشود. ارتباط افراد کلیدی با PwC، بهویژه در سیاست و اقتصاد، نشان از نفوذ این شرکت در تصمیمگیریهای کلان دارد. با این حال، جیمز پرنس، مشاور سرمایهگذاری این شرکت، یک بسته کمک مالی از Middle East Partnership Initiative دریافت کرده و در عین حال، اطمینان داده که این کمک برای پیشبرد پرونده «سوریه» نبوده است.
Middle East Partnership Initiative (MEPI) یا ابتکار مشارکت خاورمیانه، یک پروژه دولتی ایالات متحده است که توسط وزارت خارجه آمریکا تأسیس شده و تحت پوشش تقویت دموکراسی، اصلاحات اقتصادی و حمایت از جامعه مدنی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، اهداف آمریکا را دنبال میکند.
پرنس برای دلگرمی بیشتر، مدعی شده که با شبکه تلویزیونی Barada TV و گروههای تبعیدی سوری در لندن آشناست. اما باوجود این ادعا، از اظهارنظر بیشتر خودداری کرده و مدعی شده که بدون تأیید هیئتمدیرهاش، نمیتواند جزئیات بیشتری در اینباره ارائه کند.
اما آرشیو اسناد افشاشده از ایمیلهای کلینتون، نقشآفرینی پرنس در پرونده سوریه را افشا کرد. یکی از این ایمیلها، پیام چریل میلز، مسئول دفتر هیلاری کلینتون است که موضوع آن حمایت پنهانی ایالات متحده از گروههای معارض سوری، از طریق دموکراسی کانسیل بود. این ایمیل در تاریخ ۱۶ آوریل ۲۰۱۱ ارسال شد و به مقالهای از واشنگتنپست استناد میکند که جزئیات این حمایتها را بهخوبی نشان میدهد.
نکته جالب توجهتر آن که جیمز پرنس چند سال پیش، اطلاعیهای را در فیسبوک منتشر کرده بود که در آن اعلام میکند افتخار دارد در یک پنل درباره سوریه در کنار فرد هاف، سفیر سوریه در ایالات متحده و ایمن عسفری شرکت کند. این سمینار برای هتل JW Marriott در واشنگتن دیسی در تاریخ ۲۶ تا ۲۷ اکتبر ۲۰۱۷ طراحی شده بود. در بخشی از برنامههای این هتل، جلساتی در زمینه پیشرفت حقوق زنان سوریه، استراتژیهایی برای بازسازی این کشور و آزادی مذهبی و حقوق اقلیتها در سوریه تدوین شده بود!
البته این سمینار، یک دورهمی عادی نبوده و با حمایت مالی و هماهنگی گروههای زیر برگزار شده است:
* Coalition for a Democratic Syria (ائتلاف برای یک سوریه دموکراتیک)
* Americans for a Free Syria (آمریکاییها برای یک سوریه آزاد)
* Syrian American Council (شورای آمریکایی-سوری)
* Syrian Emergency Task Force (کارگروه اضطراری سوریه)
* Syrian Christians for Peace (مسیحیان سوریه برای صلح)
تاسیس شبکه ماهوارهای ضدسوری
حضور افتخاری پرنس در این جلسات و ارائه مشاوره درباره مداخله در امور سوریه، تا حد زیادی به پیشینه و تجربیات او در مسائل مرتبط با این کشور بازمیگردد. پرنس سال ۲۰۰۶ شبکه ماهواره ای با عنوان «Barada TV» در لندن تاسیس میکند و مالک العبده را به عنوان سردبیر این شبکه منصوب میکند. عبده یکی از بنیانگذاران جنبش عدالت و توسعه سوریه، گروه تبعیدی مخالف حکومت بشار اسد بود که به اروپا متواری شده بودند.
این شبکه از سال ۲۰۰۶ پخش خود را با هدف تضعیف حاکمیت سوریه آغاز کرد و در سال ۲۰۱۱، همزمان با شروع اعتراضات و بحران داعش در سوریه، با انتشار ویدیوهای اختصاصی و ارسالی مخاطبان در یوتیوب، به اوج خود رسید.